Kada naše telo traži hranu: 7 tipova gladi i kako ih neutralisati

foto: Profimedia

Kažu da je najgore kad osetite glad i ne pojedete ništa. Ali da li ste ustvari gladni ili je nešto sasvim drugo u pitanju ?

Koliko puta smo posegnuli za grickalicama, pojeli sendvič ili kolač bez obzira što nismo gladni? Pre nego što budete naručili još jedan dezert, zastanite malo i zapitajte se da li ste zaista gladni. Možda vaša želja nema veze zapravo sa glađu, već sa nečim sasvim drugim? 

1. Gladne oči

Koliko puta vam se dogodilo da niste gladni, ali vam je neko servirao slatkiš koji izgleda božanstveno? Reagujemo na ono što vidimo i zato će nam lepo prezentovano jelo uvek biti privlačno, ali pre nego što posegnete za čokoladnim kolačem ili pastom, zapitajte se šta se jeli pre toga i da li ste gladni ili vam je samo želja da probate nešto ovako sjajno servirano.

2. Gladan nos

Ono što u većini slučajeva mislimo o ukusu povezano je s mirisom hrane. Kako bi zadovoljili čulo mirisa, pokušajte s vežbom mirisanja vaše hrane pre nego što počnete da jedete. Na taj način čete uživati u hrani i njenoj aromi, ali i napraviti rez kod određene hrane koja vam i nema prijatan miris.

3. Gladna usta

Ono što mislimo o ukusnoj hrani često ima veze s tim iz koje zemlje dolazimo i kako se jelo u našoj porodicu. To uključuje koliko želimo da nam hrana bude slana ili slatka i kakve začine volimo. Ono što se u našoj zemlji smatra odličnim u drugoj je sasvim neprihvatljivo.

Na sledećoj strani pročitajte više o preostalim tipovima gladi: 

Nastavak pročitajte na sledećoj strani  1 / 2 Sledeća ›

Bonus video
KOMENTARI
Inicijalizacija u toku...