Posebno kod žena, čini se, postoji ogroman strah da dizanje tegova neće dovesti do lepe ženske figure već tela koje je krupno i glomazno. Takav stav nije nužno tačan. Trening snage je zapravo odlična alatka za žene koje žele da izvajaju i osnaže svoje telo.

Da odbacimo mitove i da brzo dođemo u trku ka delotvornoj rutini vežbanja ovde su Justin Norris i Taylor Gainor iz LIT Methoda, čiji program se fokusira na trening sa niskim uticajem uključujući trake, veslanje i drugo. Verujte nam - ovo dvoje znaju kako da dovedu ljude u formu, tako da obratite pažnju na njihove stručne savete ispod.

Zašto toliko mnogo žena brine samo o kardio treningu?

"Mislim da se žene fokusiraju toliko na kardio jer u njihovim glavama, to je ključ za gubitak kilograma i oblikovanje tela", kaže Justin. "Kardio će pomoći u mršavljenju i poboljšanju izdržljivosti, ali neće ojačati i izgraditi mišiće. Radeći previše kardio vežbi zapravo može sagoreti mišiće na kojima ste tako teško radili!"

Zašto žene treba da uključe trening snage u svoju rutinu?

"Postoje tri ključna dela za savršen trening režim: trening snage, kardio i zdrava ishrana. Najbolji način da promenite svoje telo je kroz trening snage - što nje moguće kroz kardio. Sa treningom snage u mogućnosti ste da izolujete specifične oblasti i usput sagorite masti, čineći vaše telo čvrstim i mršavim."

Zašto je važna izgradnja mišića?

"To će ubrzati metabolizam, smanjiti rizik od bolesti i smanjili mogućnost povrede", kaže Taylor. "Samo zapamtite, JAČINA je nova MRŠAVOST!"

Da li je istina da žene postaju krupnije ako rade na vežbama snage?

"Žene mogu tokom treninga snage postati krupnije u slučaju da koriste teške tegove sa malim brojem ponavljanja", kaže Taylor. Ali to nije jedini način da se uključi dizanje tegova u rutinu. "U LIT Methodu, mi koristimo samo trake, jer one obezbeđuju kontinuiranu tenziju tokom vežbe, tako da se mišići nikada ne opuštaju. Ovo će tonirati i oblikovati mišiće, što čini da izgledaju dugo i izvajano umesto glomazano."

Zainteresovali ste se za trening snage, ali niste sigurni odakle da počnete? Pratite ekskluzivni trening koji su Justin i Taylor kreirali za TZR, koji je jednostavan i jasan za početnike. Sve što je potrebno jeste vi sami i traka.

Vežbe // Čučanj na biceps pregib

Držite traku iznad kolena i stojte stopalima u širini ramena, održavajući pravilan položaj tela. Spustite se u čučanj, a dok se uspravljate, savite ruke u biceps pregib. Uradite 3 seta od 30 ponavljanja.

Sklekovi

Uradite što više sklekova što možete za 30 sekundi, celim telom, a ne na kolenima ukoliko je to moguće. Uradite 3 seta.

Most

Lezite na leđa sa rukama pored tela, nogama na podu u širini kukova. Postavite šake pored glave, a stopala privucite do kukova. Podignite se od poda, a u isto vreme zategnite sve mišiće. Spustite kukove i ponovite radnju. Uradite 3 seta od 30 ponavljanja.

* Dodatno: Ako želite još bolji učinak, podignite jednu nogu dok ste u gornjem položaju i nastavite most sa 20 ponavljanja na svakoj strani za 3 seta.

Bicikl

Lezite na leđa, s rukama ispod glave, hvatajući vrat. Laganim potezima prinesite jedan lakat suprotnom kolenu i obrnuto. Uradite 2 seta od 50 ponavljanja.

Priredila: Nikolina Janković

Zapratite ELLE na Viberu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>http: //www.viber.com/ellesrbija