Svi znamo da gubljenje kilograma podrazumeva posvećenost i to makismalno. Zapravo, da biste izgubili svega pola kilograma morate se rečiti čak 3.500 kalorija, za šta je potrebana podjednaka količina truda i odricanje.

Međutim, ako ste od oni koji se naježe čim čuju frazu "neophodno je promeniti životi stil", ne očajavajte. Uopšte ne mora biti tako bolno kao što zvuči.

Rešite se dnevno 500 kalorija i gubićete pola kilograma nedeljno, a odricanja neće biti prevelika, niti naporna. Sve što treba da uradite jesete da iz svog uobičajenog dnevnog menija izabacite određene kalorijski bogate namirnice, ali ne tako da razlika bude značajna i da tokom dana očajavate na povrću, tunjevini i galonima vode.

Varajte sa nama.

Crna kafa

Ok, pijete kafu bez šećera i vrlo ste ponosni na ovu činjenicu i promenu koju ste uveli pre nekoliko godina, ali mi kažemo: pa, šta? Jer to ne znači mnogo u svetu kalorija. Naime, dupla late kafa sadrži 220 kalorija. 

Ako ste se rešili šećera, neće biti teško ni da se rešite mleka. Makar dva puta nedeljno.

Žvaćite žvaku dok kuvate

Tokom konstantnog žvakanja, gubite kalorije, ne mnogo, ali činjenica je da se troše. . Takođe, ova radnja će vas sprečiti da konstantno grickate sve što se nađe pred vama dok pripremate hranu. Međutim, najbolji deo kuvanja jeste taj što tokom pripreme (koja podrazumeva raznorazne sitne radnje) gubite u proseku 200 kalorija.

Više sna

Ovo nam je definitivno omiljena stavka na spisku, spavajte više! Istraživanja su pokazala da ljudi koji spavaju u proseku 7 do 8 sati konzumiraju čak 300 kalorija manje tokom dana, od onih koji spavaju svega par sati. Takođe, duži san podrazumeva i odmornije telo, te su ove osobe voljnije da vežbaju i ređe preskaču treninge.

Meso je na meniju

Nije uopšte neopohodno da se odreknete namirnica životinjskog porekla, koje u isto vreme sadrže i dragocene proteine i belančevine, vrlo važne za vaš organizam ukoliko vežbate i svakodnevno se iscrpljujete na radnom mestu. Sve što treba da uradite jeste da obratite pažnju na to koje meso jedete. Tako na primer rebarca sadrže čak 1.700 kalorija dok biftek od crvenog mesa sadrži svega 700. 

Mini šetnja

Ako ste poput većine dobar deo dana osuđeni na sedenje ispred komjutera, to ipak ne znači da ne možete sagoreti makar mali deo kalorija. Istraživanja koja je sprovela čuvena Mayo klinika za balansiranje ishrane, pokazuju da osobe koje makar dva do tri puta na dan prošetaju u toku radnog vremena, do recimo prodavnice ili terase u proseku potroše 350 kalorija više od kolega koji ne mrdaju od stola.

Gazirano je dozvoljeno

Umesto koka kole i fante, koje nam ponekad zaista prijaju, pokušajte sa jednostavnom i maksimalno zdravom izmenom. U čašu gazirane, mineralne vode iscedite pola limuna. 200 kalorija gubite u startu jer ste se opredelili za ovu izmenu, a benefiti ovog pića su višestruko dragoceni za čitav organizam, vitamini, vitamin C i instant osveženje.

Pečurke umesto mesa

Ukoliko meso zamenite pečurkama, rešićete se 440 kalorija po obroku.

Žvaćite sporije

Za ovo ste sigurno čuli i ranije, ali sporije žvakanje ne pomaže samo bržem radu vašeg metabolizma. Ukoliko žvaćete sporije to vas ujedno čini i sitijima. Evo i saveta kako da to uradite delotvornije, nakon svakog zalogaja spustite viljušku na sto.

Zapratite ELLE na Viberu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>http: //www.viber.com/ellesrbija