Ovog meseca vas izazivamo da odradite deset sklekova u nizu, i da ponavljate svakog dana, ne bi li tako ostali u dobroj formi. Dok ne dostignete ovaj nivo, rećićemo vam još dve stvari:

1)Telo će vam dostići zavidan nivo tonusa mišića.

2)Lakše i efikasnije ćete obavljati druge aktivnosti i sportove koje volite.

I ne zaboravite: Polako i u spostvenom ritmu, jer manje je više kad se vežba kvalitetno.

Početna poza

Postavite se licem prema podu, pidržavajući se rukama za pod. Ruke treba da budu u jednakom, ili malo većem, razmaku sa širinom ramena, i blago savijene, tako da osetite blagu napetost u grudima. Noge možete spojiti jednu do druge ili ih ostaviti razdvojenim i u ravni sa rukama. Trudite se da vam telo celom dužinom bude u pravoj liniji, pogled pravo, a ramena zabačena pozadi.

Pokreti

U trenutku kada udišete vazduh, spuštajte lagano ramena na dole, kontrolišući spuštanje, skoro do poda. Dok se spuštate, brojte od 1 do 4. A onda se vratite u početnu poziciju, i pri dizanju izdahnite. Spuštanje u sklek treba da bude sporije i kontrolisanije, nego dizanje. Savet: Uvek, i u svakom trenutku, držite celo telo u ravnoj liniji. Noge, telo i glava treba da budu uvek u istoj ravni.

Sklekovi za početnike - savijte noge u kolenima

Ako niste spremni za klasične sklekove, u početku možete vežbati u lakšoj formi, sa savijenim nogama u kolenima.

#Ova vežba se isto realizuje kao i obični sklekovi, s tim što se pridržavate kolenima za pod. U ovom slučaju, ne gubimo pravu liniju, ali sada nam je osa na kolenima, telu i glavi. Ova vežba vas priprema za normalne sklekove.

#Napravite blagu pauzu. Pri ovakvim sklekovima, nekoliko centimetra više ste izdignuti nego pri običnim sklekovima, pa napravite kratku pauzu od 2 sekunde. Na duže, ovim ćete postići veće rezultate u volumenu i snazi.

Sklekovi su idealne vežbe za jačanje mišića i kod kuće, jer ne samo da postoje razne varijante ovih vežbi koje ne zahtevaju dodatnu opremu, a zahtevaju malo vremena, i bilo koji prostor u kući, već njima i jačate grudi, i podižete tonus mišića ruku i zone srednjeg dela tela.

Napredni sklekovi

Za najnaprednije. Možete raditi i najteže vrste sklekova, tako što ćete postaviti noge na neku manju stolicu, ili klupu. I ne zaboravite da, i pri ovim sklekovima, održavate liniju nogu, tela i glave u pravoj ravni. 

Prevela i priredila: Tijana Jakovljević