Najukusniji slani mus koji ćete probati: Portabello mousse

foto: Shutterstock

U Njujorku, Kanađanka Amanda je referenca za odličnu vegetarijansku kuhinju. Ali ne samo to. Kada god se desi nepravda prema ženama u ovoj profesiji, mediji žele da čuju različite relevantne stavove.

Amanda je WCR (Women chefs and restaurateurs) član odbora koja je pokrenula inicijativu Restaurant Her, bazu podataka svih žena koje su šefovi kuhinje u USA. Ona se nada da će #metoo i #timesup pokretima ubrzati promene u istoriji ženskih prava.

U nastavku vam donosimo recept za njen Portobello mousse.

Dodaci:

Mali kalupi, dehidrator

Sastojci za 10 osoba:

500 ml balzamiko sirćeta

2 azijske kruške

1 kašika mlevenog belog luka

2 kašike ekstra devičanskog maslinovog ulja

Za mousse:

16 kašika putera

1 šolja iseckanog luka

½ šolje pavlake

6 šolja oljuštenih i iseckanih Portabello pečurki

1 ½  kašičice agara

1 ½ kašičice ulja od tartufa

So i biber

Za tost od tartufa:

1 baget  

½ šolje maslinovog ulja

1 kašika ulja od tartufa

Za grilovane portabello pečurke:

10 velikih Portabello pečurki

½ šolje maslinovog ulja

1 kašika soli

Priprema:

MOUSSE

U maloj šerpi, na srednjoj temperaturi rastopite dve kašike butera, pa dodajte očišćen i iseckan luk. Dinstajte dok ne omekša, pa dodajte pavlaku i kuvajte još 10 minuta. Sklonite sa vatre pa dodajte agar. Smesu dobro izmešajte pa dodajte usitnjene pečurke, a zatim ponovo sve dobro izmešajte dok smesa ne postane potpuno glatka. Začinite solju, biberom pa dodajte i ulje od tartufa. Smesu sipajte u modle i hladite najmanje jedan sat pre posluženja.

TOST OD TARTUFA

Baget isecite dijagonalno na tanke parčiće. Pomešajte dva ulja, pa premažite isečene parčiće. Pecite u grilu sve dok hleb ne postane hrskav. 

GRILOVANE PORTABELLO PEČURKE

Iseckajte Portabello pečurke na tanke listiće pa pomešajte sa uljem i solju. Zatim ih stavite na već zagrejan gril, dok ne postanu mekane.

Na niskoj temperaturi, kuvajte pola sirćeta. Zatim kruške izrežite na tanke kriške pa ih ostavite na dehidratoru celu noć. Zagrejte tiganj sa uljem na visokoj temperaturi, pa azijske kruške grejte sa usitnjenim belim lukom dok ne omekšaju. Aranžirajte harmonično na tanjirima.

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>> https://www.instagram.com/elleserbia/


Bonus video
KOMENTARI
Inicijalizacija u toku...