Znamo da je doručak najvažnije obrok i da treba stremiti zdravom načinu života, ali postoje razlike u načinima pripreme i kombinaciji namirnica, kao i rezultatima koje daju. Nemačka biokemičarka Johanna Budwig  shvatila je važnost esencijalnih masnih kiselina za zdravlje i na osnovu svojih otkrića razvila metodu kojom se ljudi koriste ne bi li uravnotežili narušenu ravnotežu ćelija i sprečili pojavu mnogih bolesti.

Uvidela je da pojedine namirnice mogu preventivno delovati na pojavu kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa, nekih vrsta raka i mnogih drugih bolesti.

Došla je do zaključka da su lanene semenke najbolji izvori omega 3 masnih kiselina koje u kombinaciji sa proteinom - poput nemasnog sira, stvaraju spoj pod nazivom lipoprotein od koga su napravljene membrane naših ćelija.

Iz ovih otkrića nastao je takozvani Budwig doručak za koji mnogi tvrde da je put do ozdravljenja i kada su u pitanju teške bolesti.

Recept za Budwigov krem:

4 kašike svežeg zrnastog sira

2 kaišike organskog lanenog ulja

1 kašika lanenih semenki

Voće i orašasti plodovi po želji

Pripremu: U posudu stavite svež sir, prelijte ga sa lanenim uljem i dobro izmešajte štapnim mikserom, sve dok ne dobijte kremastu teksturu, a celokupno ulje nije sjedninjeno sa sirom. Smesu prelijte preko lanenih semenki koje ste prethodno samleli u aparatu za mlevenje kafe. Ručno pomešajte sastojke, pa preko svega dodajte komadiće voća poput banana, šljiva, šumskih bobica te nekolicine orašastih plodova poput orasa i badema. Budwigov krem konzumirajte najkasnije 20 minuta od kada ste ga pripremili.

Izvor: Elle.hr
Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/