Rak i Ovan

Ovan svet prepoznaje očima i tako vidi samo iz jednog ugla - sopstvenog, dok Rak kao Mesečev znak svet percipira tako što sluša signale svojih, ali i tuđih osećanja i reakcija. U tome je najveća razlika među Ovnom i Rakom, pa je i njihov odnos teško održiv. Rak u ovom odnosu svoja nezadovoljstva krije u strahu od burne reakcije Ovna.

Rak i Bik

Mesečevski saosećajan Rak sreće Bika koji Venerom svoja osećanja praktično izražava i na mestu se dešava ljubav. Na nebu su ova dva znaka u takvom položaju da imaju dovoljno sličnosti koje ih spajaju, a ne suviše istih koje stvaraju želju za izolacijom od drugog. Rak pomaže Biku da vidi dalje od realnog, opipljivog i očima vidljivog, dok Bik pomaže Raku da materijalni svet gleda manje emotivno.

Rak i Blizanci

Blizanačka detinja duša se može osetiti sigurno u zagraljaju Rakove otvorene i tople duše nalik roditeljskoj. Teško je reći da Raku neko može smetati jer Rak svojom prirodom Meseca ima razumevanja i saosećajnosti za sve, pa će pored sebe lako istrpeti i raspričane Blizance. Ipak, ako je Mesec roditelj onda je Rak zreo, a ako je Merkur dete, onda Blizanac to nije u meri koliko i Rak. Blizanačka nezrelost je u obliku neodlučnosti i biranja više puteva, dok Rak zasigurno bira samo jedan, i to njihova najveća razlika.

Rak i Rak

Pravilo glasi da se dva znaka istog elementa moraju dobro slagati i ovo pravilo ne poričemo. Sunce predstavlja doživljaj sebe i pogled na svet iz sopostvenog ugla, pa položaj Sunca dve osobe u istom znaku daje sličnost koja spaja i čini odnos skladnim. Jedno prema drugom u ovom odnosu su brižni i pružaju dosta razumevanja, ali sa druge strane, osećajnost Raka može preći u preveliku senzitivnost koja može biti nevolja kada su dve osobe takve.

Rak i Lav

Kada se Rak, Mesečev znak ogoljene duše i Lav, Sunčev znak štićenog ega, nađu zajedno, jedno od njih ostaje nezbrinuto - i to radije bude Rak. Dok Rak brine o svima manje nego o sebi, Lav će njegovu pažnju oberučke prihvatiti i iscrpeti do kraja. Nije sve tako crno, pa nam vladarstvo svetla Meseca i Sunca govori o sličnosti u subjektivnosti koju imaju. Ipak, subjektivnost pripada samo jednom, pa da li dvoje subjektivnih mogu biti zajedno?

Rak i Devica

Dok je Rak u potrazi za odnosom gde se može osećati kao kod kuće, Devica je u potrazi za odnosom gde situacija izgleda kao da osoba radi za nju. Rak nema određene zamisli po pitanju bilo kog odnosa dok Devica sasvim dobro zna šta u svakom odnosu želi. Ipak, kada se ova dva znaka nadju zajedno, nalaze dobar balans očekivanja i spontanosti.

Rak i Vaga

Iako na nebu ova dva znaka svojim položajem prave kvadrat, aspekt koji označava napetu astmoferu, razlike koje bi opisale takvu napetost među njima, nije lako pronaći. Rak i Vaga su slični po želji da sebe podele sa nekim i po želji da ostvare zajednicu. Jedina moguća razlika među njima jeste što će se Vaga u nameri da održi mir uvek sa svima složiti i odbaciti svoj stav zarad odnosa, dok Rak ne vidi potrebu za tim - njim vlada Mesec koji je njegovo iskreno osećanje po pitanju nečega, pa će za sve uvek biti iskren.

Rak i Škorpija

Škorpija i Rak su znaci vodenog elementa, pa jedan drugom veoma nalikuju - oba svet percipiraju emocijama, a ne razumom, i zato lako mogu razumeti jedno drugo. Ipak, Rakom vlada Mesec koji je visoko na nebu i svoj odraz nalazi u rečnoj vodi koja predstavlja Raka, dok Mesec u znaku Škorpije nalazi svoj ne tako bajkovit položaj, jer je Škorpija podzemlje i pećina, a Mesec tu svojom svetlošću ne dopire. Zato se Rak u odnosu sa Škorpijom može osećati kao jedini koji bez ustručavanja pokazuje osećanja i o njima govori, i čini se kao da mora da izvlači to isto iz Škorpije koja je zatvorena.

Rak i Strelac

Na nebu se ova dva znaka nalaze tako da nemaju pogled jedno na drugo - jedan znak nije opozitan drugom, već se nalazi znak do opozitnog znaka, pa takav položaj možemo uporediti sa dugačkim trpezarijskim stolom gde Rak sedi na čelu, a Strelac na mestu sa strane od čela drugog kraja stola. Tako oni nisu ni jedan preko puta drugog gde bi bar kontaktom očima mogli komunicirati, kada već razgovorom zbog udaljenosti ne mogu. Ovo govori o različitosti koja postoji među njima gde Strelac sa jednog kraja stola priča o putovanju koje planira, dok Rak priča o nameštaju koji planira da kupi. Da li će ova dva znaka ikada stupiti u kontakt i naći zajednički jezik? Vatra i voda zajedno nikada nisu izgledali kao dobra ideja, ali čak i Rak poželi da otputuje s vremena na vreme, a Strelac da se vrati svojoj kući.

Rak i Jarac

Kada se dva znaka na nebu nalaze jedan preko puta drugog, nazivamo ih opozitnim znacima. Opozitnost znači da imaju ista interesovanja, ali različite poglede na svet i drugačiji pristup stvarima. Pri susretu dva opozitna znaka, netrpeljivost pri velikom nerazumevanju biće i drugima vidljiva, ali uz vreme odnos ova dva znaka može biti veoma blagotvoran za obe strane. Jarac je u životu vođen ambicijom, a Rak željom da osnuje topli dom, pa ovaj odnos može biti nadopunjujući. Zajedno mogu naći zlatnu sredinu ukoliko razumeju razliku u načinu ophođenja - to što Jarac ne izgleda saosećajno, ne znači da to i nije.

Rak i Vodolija

Kada Mesečev znak sretne Uranovog, različitost je sasvim očigledna. Rak funkcioniše tako što osluškuje sebe, dok Vodolija odgovore traži svuda u okolini, a najmanje u sebi. Iako možda pri susretu kontakt među ova dva znaka neće biti lako ostvaren i laganog toka, jedno drugom mogu dati deo svojeg pogleda na svet kojeg drugi nema.

Rak i Ribe

Ribe i Rak su znaci vodenog elementa, pa jedan drugom veoma nalikuju - oba svet percipiraju emocijama, a ne razumom i zato lako mogu razumeti jedno drugo. Situacija u ovom odnosu je slična kao kod Škorpije i Raka, jer su Ribe predstavljene okeanom koji je dubok i mračan u svojoj dubini gde Mesečev sjaj ne dopire, a Rak je rečni plićak gde Mesec sija u punom sjaju. Ribe zato u ovom odnosu mogu biti znatno introvertnije naspram Raka koji srce pruža na dlanu.

Piše:@sunceistoka