Beldocs će i ove godine premijerno u Srbiji predstaviti nagrađivane filmove sa prestižnih svetskih festivala, najnovija domaća ostvarenja, kao i dokumentarce najcenjenijih stvaralaca današnjice.

Kao i svake godine, program festivala imaće i filmove poznatih svetskih reditelja. Publika će tako imati priliku da pogleda dugo iščekivano ostvarenje Menus-Plaisirs Les Troisgros velikana dokumentarnog filma - Frederika Vajzmana, koji je imao svetsku premijeru na festivalu u Veneciji. Poznat kao virtuoz u oslikavanju unutrašnjeg funkcionisanja različitih sistema i institucija, ovoga puta Vajzman nas vodi u porodični restoran Troagro (Troisgros), koji je osnovan pre 93 godine i nosilac je tri Mišlenove zvezdice. Prepoznatljivim umećem, Vajzman oslikava celokupan postupak pripreme izvrsnih jela – od nabavke hrane sa rančeva i farmi do umetnosti kuvanja i timskog rada osoblja, kao i prenošenje uloge šefa kuhinje sa oca na sina. Pažljivo promatrajući dinamiku pravih majstora Vajzman stvara film o gastronomiji i „malim zadovoljstvima“, ističući da je zahvalnost prema prirodi i svest o očuvanju životne sredine odlika najboljih.

Na programu festivala naći će se i film Okupirani grad (Occupied City), dobitnika Oskara Stiva Mekvina, koji propituje terete istorije, vraćajući se u period nacističke okupacije Amsterdama. Zasnovan na knjizi Atlas okupiranog grada: Amsterdam: 1940-1945. Bjanke Stigter, film dokumentuje ulice današnjeg grada u kojima su se tokom nacističke okupacije desili zločini. Suprotstavljajući događaje iz prošlosti sa godinama pandemije tokom kojih je je film nastao, autor progovara o vremenu, pamćenju, ali i dirljivoj istrajnosti života i pita se kuda kao civilizacija idemo.

Beldocs Industry Days

Pored filmskih projekcija, od 23. do 26. maja biće održan Beldocs Industry Days program, koji obuhvata niz radionica, masterklasova, pičing sesija i drugih aktivnosti namenjenih razvoju novih filmova i umrežavanju filmskih stručnjaka.

O Beldocs-u

Beldocs, jedan od vodećih međunarodnih festivala dokumentarnog filma u ovom delu Evrope, održava se svake godine u maju u Beogradu. Osnovan 2008. godine, podeljen je u 12 programskih celina, organizuje preko 100 premijernih projekcija svake godine, tokom osam dana trajanja festivala, koji se prikazuju na više od 7 lokacija. Festival Beldocs dodeljuje 6 nagrada u četiri takmičarska programa. Osim filmskih projekcija organizuje niz panela i Master Class predavanja, a u okviru Industry aktivnosti na radionicama, dodeljuju se novčane nagrade za razvoj budućih filmova. Svake godine okupi preko 150 međunarodnih stručnjaka u audio-vizuelnoj industriji, autora i producenata. Više od 200 partnera u Srbiji, regionu i Evropi, podržava rad Beldocs filmskog festivala. Kreativni tim od preko 20 članova organizuje Beldocs festival, uključujući stručnjake iz oblasti filma, dizajna i umetnosti. Beldocs je od 2017. partner u evropskim projektima: #europeanfilmchallenge, AVA Doc, Moving Cinema, Young4Film i član je Evropske dokumentarne mreže. Više informacija na www.beldocs.rs.