Nakon vrelih i sunčanih letnjih dana, dolazak jeseni donosi ne samo predivne pejzaže u nijansama crvene i zlatne boje, već i priliku da se posvetimo sebi i svojoj lepoti. Letovanja na suncu mogu ostaviti trag na našoj koži i kosi, ali uz odgovarajuće tretmane i negu možemo očuvati mladolik i svež izgled i tokom hladnijih meseci. Od opekotina od sunca i dehidracije, do promena u strukturi dlake i pojave hiperpigmentacije - savetujemo vas kako da se oporavite od posledica letovanja i pripremite za jesenje podmlađivanje.


NEGA KOŽE

1. Hidratacija i tretmani za oporavak

Nakon letovanja i prekomernog izlaganja suncu koža gubi važne hranljive sastojke. Hidratacija kože preko je potrebna kako bi se zadržala elastičnost i zdrav izgled jer UV I IR zraci isušuju kožu, ali istovremeno dovode i do zapušavanja pora pa je zato potrebno uraditi konsultacije sa dermatologom ili kozmetologom te odrediti pravilan redosled i adekvatnu negu posle sunčanja. Redovna upotreba hidratantnih krema osnova je nege za sve tipove kože tokom cele godine. Preporuka je da se najpre uradi klasičan higijenski tretman, kako bi se očistilo lice i omogućio bolji efekat daljeg oporavka hidratacijom, dubinskom negom i umirivanjem upalnih procesa.

Tretmani poput mezoterapije ili mikrodermoabrazije pomažu u obnovi kolagena i elastina, čineći kožu čvršćom i istovremeno smanjujući vidljivost finih linija.

elizabeth-lies-ZWPerNlqUu0-unsplash.jpg
Unsplash/Elizabeth Lies 

2. Blagi pilinzi

Izbegavajte grubu eksfolijaciju odmah nakon izlaganja suncu kako biste sprečili izazivanje još većih oštećenja kože. Kada tražite nežne pilinge za lice sa voćnim kiselinama za svoju kućnu rutinu, fokusirajte se na proizvode koji pružaju efikasno uklanjanje mrtvih ćelija kože, a da pri tom ne izazivaju iritaciju. Voćne kiseline, poznate i kao alfa hidroksilne kiseline (AHA), odlične su za blago uklanjanje mrtvih ćelija kože i podsticanje obnavljanja ćelija. Neke od preporučenih opcija su glikolna, mlečna i mandelična kiselina, kao i enzimi iz voća.

Glikolna kiselina dobijena iz šećerne trske jeste jedna od najpoznatijih AHA kiselina, dok je mlečna kiselina poznata po svojim hidrirajućim svojstvima, a uz to istovremeno vrši i piling kože. Blaža je od glikolne kiseline i dobro funkcioniše za osetljive tipove. Proizvodi sa ovom kiselinom su odlični za poboljšanje teksture i sjaja. Mandelična kiselina dobijena iz gorčih badema nežan je piling pogodan za različite tipove kože. Ima veće molekule, što znači da sporije prodire u kožu, smanjujući verovatnoću iritacije. Enzimi iz voća kao što su papain (iz papaje) i bromelain (iz ananasa) pružaju blaži piling. Ovi prirodni enzimi razgrađuju veze između mrtvih ćelija kože otkrivajući glađi ten bez mehaničkog pilinga. Piling bi trebalo da uradite jednom do dva puta nedeljno, u zavisnosti od potreba vaše kože. Izaberite proizvod sa nižom koncentracijom voćnih kiselina i postepeno povećavajte koncentraciju ukoliko ih dobro podnosite. Uvek se pridržavajte uputstava proizvođača i obavezno koristite kremu sa zaštitnim faktorom svakodnevno jer AHA kiseline mogu učiniti kožu osetljivijom na sunce.

SIGURAN SASTOJAK ZA PODMLAĐIVANJE I REGENERACIJU KOŽE: Ferulinska kiselina zaglađuje bore i smanjuje fleke na licu
Unsplash/Nati Melnychuk 

3. Pojačajte antioksidante

Izlaganje suncu stvara slobodne radikale koji doprinose preuranjenom starenju. Suprotstavite se ovom efektu uključivanjem antioksidanata u svoju rutinu. Serumi sa vitaminom C i proizvodi koji sadrže ekstrakt zelenog čaja pomažu neutralizaciji slobodnih radikala i promociji mladolikog tena.

4. Tretmani za hiperpigmentaciju

Nakon izlaganja suncu možda ćete iskusiti kratkotrajno „isušivanje“ akni i zaista može izgledati kao da bi preplanulost mogla pomoći pri kamufliranju vašeg problema, međutim sve lezije akni ili kraste izložene suncu mogu postati trajno tamnije, ostavljajući još gore ožiljke. Ako su se tokom leta pojavile tamne mrlje ili fleke na koži, kasni jesenji i celokupan zimski period jeste savršeno vreme za tretiranje ovog problema. Laserski tretmani, hemijski piling, kao i proizvodi sa niacinamidom ili retinolom mogu pomoći u smanjenju hiperpigmentacije i postizanju ujednačenijeg tona kože.

5. Nega okoloočne regije i usana

Područje oko očiju posebno je osetljivo na promene vremenskih uslova. Korišćenje bogate kreme za oči pomaže u hidriranju i smanjenju oteklina i tamnih podočnjaka. Ne zaboravite na blagu eksfolijaciju usana i stalnu upotrebu balzama kako biste upotpunili svež izgled svog lica.

Saveti za negu kose i lica za jesen 2023
Shutterstock 


NEGA KOSE

1. Šampon za dubinsko čišćenje

Kako biste se oslobodili soli, peska i ostataka proizvoda za kosu, koristite šampon za dubinsko čišćenje. Ovi proizvodi ne samo što čiste vašu kosu, već omogućavaju dalji oporavak i prodor preparata u koren dlake kako biste ostvarili pun potencijal dalje nege svoje kose.

2. Intenzivna nega

Sunce i morska voda mogu isušiti kosu i učiniti je krhkom. Odaberite u svom omiljenom frizerskom salonu tretmane za duboku hidrataciju ili botoks kose, da biste obnovili vlagu dlake i popravili oštećenja. 

9 FRIZURA KOJE ĆE OBELEŽITI PROLEĆE 2023: Vraćamo se trendovima iz 90-ih, a evo najpopularnijih ideja na Instagramu
Miu Miu via Bestimage / Bestimage / Profimedia 

3. Sprečavanje sezonskog opadanja kose

Poznato je da tokom jeseni kosa pojačano opada, međutim te posledice možemo znatno umanjiti uz promenu svakodnevnih navika, kao i uz profesionalne tretmane poput PRP-a (podmlađivanje krvnom plazmom) ili mezoterapije. Najpre u svoju kućnu rutinu uvrstite redovno masiranje temena glave nežnim kružnim pokretima radi stimulisanja cirkulacije krvi i podsticanja rasta kose. Neka vaša ishrana sadrži esencijalne hranljive sastojke poput vitamina A, C i E, biotina i cinka koji su ključni za zdrav rast kose, kao i namirnice bogate proteinima. Koristite blagi šampon bez sulfata kako biste sprečili preterano isušivanje temena i kose, kao i tretmane dubokog kondicioniranja jednom nedeljno kako biste održali hidrataciju kose i smanjili lomljenje. Visok nivo stresa može doprineti gubitku kose, kao i učestalo nošenje veoma zategnutih pletenica ili repova. 

4. Skraćivanje oštećenih krajeva i izbegavanje stilizovanja toplotom

Izlaganje suncu i morskoj vodi, kao i jesenjoj hladnoći, može uzrokovati pucanje krajeva i lomljenje kose, zbog čega bi nakon letovanja trebalo posetiti frizera i skratiti kosu. Kako biste sprečili slabljenje korena dlake, tokom ovog perioda smanjite i korišćenje alatki za stilizovanje kose ili uvek koristite sredstvo za zaštitu od toplote pri pravljenju frizura.

profimedia-0471582196.jpg
IKKS via Bestimage / Bestimage / Profimedia 

Pravilnom negom i tretmanima, možete obezbediti da vaš ten ostane blistav, a vaša kosa zadrži sjaj. Dok uživate u svom pumpkin spice latteu i oblačite omiljeni džemper, ne zaboravite da sebi priuštite ove obnavljajuće rituale lepote. Uz malo truda možete sa sigurnošću da zakoračite u jesenji period sa mladolikim i osveženim izgledom, spremni da se prepustite svim čarima koje nam pruža ovo doba godine.