Da li ste gledale film Zaposlena devojka iz 1988. godine? To je moje prvo sećanje na žene u korporativnom svetu. Genijalna Joan Cusack u jednom trenutku kaže Melanie Griffith, koja na sastanku želi da se predstavi kao sebi nadređena: „Sometimes I sing and dance around the house in my underwear. Doesn't make me Madonna. Never will“, misleci na to da garderoba ne čini coveka (ženu).

Ali tadašnje poimanje radne žene u Armani sakoima sa širokim ramenima i današnja kombinacija Rihanna – viri mi bretela – haljina mi košta više nego što moj direktor prima platu su dijametralno suprotne. Sloboda koju danas imate ne znači da treba da se pojavite na poslu u odeći za pilates.

Godinama imam problem sa tim kako se žene oblače za posao. Većina pokušava da se uklopi u određenu sliku koju imaju o „radnoj ženi“, koju ne znam ko je izmislio, ali znam jednu stvar – da je dosadna. Sveti gral oblačenja za posao ne postoji, ali sigurno se nećete oblaciti isto kad radite u advokatskoj kancelariji ili ako ste psiholog. Takođe treba da shvatite da ne treba da se bojite da izgledate lepo ili moderno. Ako neko zbog toga misli da ste manje vredni ili manje inteligentni, to je njegov problem. Ko god poredi nešto što je estetski lepo sa neprofesionalnim ima ozbiljan problem, koji, nadam se, osvešćuje dok čita ove redove. 

Došlo je vreme da u preuzmete u svoje ruke svoje „radne uniforme“ koje odišu profesionalizmom onako kako ga vi definišete, bez zalaženja u muški ormar (iako nemam ništa protiv dvorednog odela à la Madonna u Express Yourself). Takode, vodite računa da ne radite na ulici i da ne treba da izgledate kao Julia Roberts u filmu Zgodna žena. Da citiram RuPaula, najpoznatijeg drag queena, visokog 1,93 m: „You better work!“ Krenite polako do omiljene radnje i nabavite svoje štikle u kojima možete da se prošetate do vrha.

1# pravilo: Koristite printove

Razdrmajte kombinaciju fantastičnim šarama i zavrnite rukave pre nego što se bacite na posao.

Svilena bluza, Diane von Furstenberg, 30.700 din.; kožna suknja, Jovana Marković, 8.500 din.; jakna, Kenzo, 43.000 din.; kožna torba, Balenciaga, 234.800 din.; dvobojne salonke, Aldo, 7.900 din.; minduše, H&M, 1.499 din.

2# pravilo: Budite kreativni

Niko neće očekivati da dođete na posao u kombinezonu. Neka on bude vaša zamena za odelo.

Košulja, Charlie, 37.000 din.; kombinezon, T by Alexander Wang, 52.000 din.; plišane mokasine, Stubbs & Wotton, 55.000 din.; kožna torba, Chloé, 172.300 din.

3# pravilo: Element iznenađenja

Neočekivana upotreba kože u slojevitim kombinacijama (može i suknja preko haljine) daje novu svežinu.

Bluza, Balenciaga, 28.300 din.; kožni top, Marni, 90.900 din.; pantalone, United Colors of Benetton, 5.900 din.; kožna torba, Michael Kors, 47.900 din.; kožne cipele, Massimo Dutti, 12.990 din.

4# pravilo: Redefinišite seksepil

Odmorite se od crne i iskoristite nevinost bele da se igrate sa mini-dužinama tako da i dalje izgledate profesionalno.

Haljina, Stella McCartney, 77.900 din.; sako, Zadig&Voltaire, 54.300 din.; lakovane salonke, Gianvito Rossi, 55.500 din.

5#: Reinvencija materijala

Teksas je sasvim prihvatljiv i nadasve zahvalan za modernu radnu ženu. Dodajte animal print u aksesoarima kao osveženje.

Teksas košulja, Massimo Dutti, 5.490 din.; bolero, Kocca, 9.443 din.; skinny pantalone, Hugo Boss, 53.890 din.; salonke od konjske dlake, Michael Michael Kors, 15.900 din.; XL kožna torba, Hugo Boss, 47.890 din.

Tekst: Nenad Janjatović