Relativno nepoznat (nažalost) modnoj sceni u regiji, dizajner Saša Kovačević predstavio je najnoviju kolekciju za jesen / zimu 2015. na Nedelji mode u Berlinu. Saša koji je završio studije modnog dizajna u Berlinu, kao i kostimografiju na Akademiji Umetnosti u Beogradu već neko vreme stvara iza mnogima već dobro poznatog brenda SADAK.

Inspiracija za ime brenda je došla od tradicionalnih prsluka i jakni koje su dobro poznate na Balkanskim prostorima, a celokupan stil koji SADAK prezentuje je inovantan i jedinstven sa elementima koji potiču iz različitih perioda i etničkih kultura.

Svaka Sašina kolekcija od početka njegove karijere ima sopstvenu priču i spoj je tradicionalnog i modernog, što je upravo i čini neverovatnom i jedinstvenom. 

Kolekcija za jesen/zimu 2015-16 koju je Saša prezentovao na Nedelji mode u Berlinu izazvala je sjajne reakcije medija i modnih poklonika.

U svojoj najnovijoj kolekciji SADAK nas vodi na putovanje od tradicionalnog Balkana pa sve do Indije. Za inspiraciju je poslužio indijski ručni print iz 18. veka, dok je sama kolekcija spoj dve različite kulture prezentovane kontrastima boja i stilova sa posebnim osvrtom na cvetne detalje.

Ono što je jako primetno je kombinacija savremene umetnosti u neonskim nijansama sa žargonskim natpisima hip-hop kulture. Urbano u kombinaciji sa tradicijom, elegancija u kombinaciji sa sportskim stilom, autentično, inovativno i povrh svega originalno...

Od boja dominira sveto trojstvo (crna, bela i narandžasta) dok smo od modela najviše videli kratke pantalone, širih nogavica (muške kilote), dugačke košulje u stilu sportskih jakni, sve sa kapuljačama i šire, monohromatske mantile. 

Više o Sašinom radu možete da pronađete na njegovom zvaničnom sajtu sadak. de 

Ne zaboravite da vas 22. marta na kioscima pored aprilskog broja čeka i novo izdanje Elle Man Serbia! 

Tekst: Branislava Lazin