Zanimljivije od hotela, bolje od šatora...

Luksuznije od privatnog smeštaja, slobodnije od bilo koje vrste resorta! Nije ni čudo da je glamping koncept, nastao pre tek nekoliko godina, vrlo brzo doživeo svoj vrhunac. Da, u šatorima, kolibama i prikolicama samo ste na korak od prirode, ali zahvaljujući modernoj opremi osetićete njene najbolje strane. Kašmirsko ćebence? Tu je. Neverovatno udobni jastuci. Upisano. Dizajnerski nameštaj? A zašto da ne!

Glamping pametno spaja najbolje od oba sveta, kampovanje i hoteli od pet zvezdica sreću se u neverovatno zanimljivim konceptima. Sada možete bukirati maleni šator nalik onom indijanskom na samoj litici koja gleda na okean... Zar ovo ne zvuči kao ostvarenje svih naših želja iz detinjstva?!

Port Eliot, Velika Britanija

Šta se dobija kada pomešate književni kružok, rok koncert, modno dešavanje i izložbu cveća? Oh, i malo blata pride? Port Eliot festival! Postoji još od ranih devedesetih godina i targetira one koji žele  kvalitetnu intelektualnu stimulaciju, ali još nisu spremni da se odreknu svojih gumenih čizmica za đuskanje u prašini.

Tokom dana posetioci mogu uživati u književnim radionicama (jedne godine dečju poeziju čitala je i glumica Kate Winslet), ispijati engleski čaj i učiti kako se pravilno slaže buket cveća. Dok je veče rezervisano za ozbiljne rok svirke. Na ovom festivalu postoji toliko sadržaja da ćete pasti s nogu! Kako se to ne bi desilo, rezervišite neki od smeštaja iz Boutique camping sekcije.

Na primer, u ponudi je Yurtel (beduinski šator) koji je ispunjen finim nameštajem ručne izrade, uz brižljivo odabrane detalje i obavezno sveže cveće. Nije zgoreg napomenuti da svi koji bukiraju glamping opciju dobijaju i narukvicu zahvaljujući kojoj imaju prilaz u supermoderne luksuzne toalete na licu mesta. Festival i kamp samo za odrasle? Prodato!

Beyond The Valley, Australija

Mladi australijski muzički festival redefiniše pojam glampinga. Kako organizatori ističu, želeli su da stvore manifestaciju koja će istovremeno ponuditi sjajno kulturno, ali i fantastično iskustvo za sva čula.

Smeštaj koji je na raspolaganju posetiocima pre se može definisati kao luksuzni pop up hotel, nego kao kamp, šatori su potpuno opremljeni, tu je konsijeraž koji se brine o svim potrebama gostiju, doručak je uključen u cenu, a postoji i room service opcija (ne, ne šalimo se!).

Svi oni kojima ni ovo nije dovoljno na raspolaganju imaju opciju da „pimpuju“ svoj šator uz prenosni đakuzi, tuševe, minibar i ljuljaške. Novina koju su organizatori uveli jeste i spa za mamurne. Iako postoji, deluje kao da posetioci i ne žele da izađu iz kampa, tu je primamljiv line up koji kombinuje rok, hip-hop, rep i aternativnu dens muziku. 

Fig Tipi, Portugal

Ako ste ljubitelj zanimljivih muzičkih festivala, ali ne i gužve koja ih verno prati, onda za vas imamo vrlo zanimljiv predlog. Zašto ne biste iznajmili veliki teepe (indijanski šator) koji prima samo dve osobe, a smešten je na usamljenoj litici na ostrvu Madera na Atlantiku? A kada se zaželite ljudi, možete se umešati u julsku gužvu dva džez festivala koji se održavaju na ovom portugalskom ostrvu: Funchal Jazz Festival i The Nos Madeira Summer Opening.

Šator je smešten pored plantaže banana, a i ostalo egzotično voće vam je nadohvat ruke. Izvor čiste termalne vode spušta se u vodopadu tvoreći prirodni bazenčić. Tropska bašta uz Fig Tipi toliko je posebna da glavni kuvar iz lokalnog restorana dolazi tu da nabavi sveže jestivo cveće, biljke i povrće. A najbolji deo jeste to što ćete, ukoliko sklonite vrata šatora, iz king size kreveta uživati u spektakularnim zalascima sunca. 

Cornbury, Velika Britanija

Samo slušajte: Bryan Ferry, All Saints, Jamie Cullum, Seal, James Morrison, Soul II Soul... Ako nostalgično klimate glavom, ovo je muzički festival za vas! Ne samo da je line up, namenjen onima koji su odrastali tokom devedesetih godina, već se pri izboru opcija smeštaja razmišljalo o njihovom prefinjenom ukusu.

Na raspolaganju je nekoliko kampova koji nose predznak upscale. The Bellepad šatori izdvajaju se zbog svojih pruga u jarkim bojama, dok su prozori u obliku srca! Za one manje romantične tu su Whoopee Wagons koji zapravo predstavljaju modernu verziju prikolica iz ciganskih karavana. Unutrašnjost je izrađena od drveta četinara, a tekstil u enterijeru organskog je porekla.

Za najrazmaženije od ove godine na raspolaganju je pop-up hotel koji nudi romantiku kampovanja uz uslugu i mogućnosti boutique hotela. A kad kažemo razmažene, to zaista i mislimo, najskuplji šator u ovom privremenom hotelu je Tenthouse Suite, čija cena za noćenje šest osoba iznosi 8.000 funti. Gde su nestali oni dani skoro pa besplatnog kampovanja i mi se pitamo.

Trans Pecos, SAD

Odlazak na muzički festival za vas je prigoda da doživite nešto baš uvrnuto? Ne tražite dalje! To što se Trans Pecos održava u Marfi, gradiću u Teksasu, treba da vam bude dovoljna preporuka (a, ako ste baš radoznali line up vam možemo opisati i sintagmom otkačena psihodelija). Prvi je održan 2005. godine, u pustinji, na mestu gde će se kasnije izgraditi El Cosmico hotel. I kada kažemo „izgraditi“ mislimo to u veoma širokom smislu, to je više kompleks kamp kućica, yurt, safari i teepe šatora.

Kao i sve u Marfi deluje nepretenciozno, no ne dajte se zavarati, ovo je vrlo kul mesto. Tako na primer, jedna od kamp prikolica nosi naziv Imperial Mansion, iako zvuči ekskluzivno, zapravo je to regularna prikolica ispunjena svetlim drvetom. Ali, ima i malu terasu sa Acapulco stolicama i pogledom na okolne indijanske šatore, ukoliko ste pošten hipster, već sada kucate broj svoje kreditne kartice u buking sekciju. Pošaljite nam razglednicu!  

Sandat, Bali

Najbolja stvar kod kovanice glamping jeste što njeno značenje može da bude vrlo, vrlo široko. Labava definicija podrazumeva da se radi o smeštaju u šatorima, ali oni mogu da budu od vrlo kvalitetnog čvrstog platna, sa sopstvenim bazenom u hladu velikih palmi. Sandat Glamping nalazi se na Baliju, broji pet luksuznih šatora uređenih u tradicionalnom indonežanskom stilu: prirodno drvo, neutralni tonovi, uz nežni muslin.

Nameštaj je daleko od onoga što bi se očekivalo od kampa, tu su ogromni kreveti, masivne fotelje, raskošni lusteri, pa čak i garderoberi od izrezbarenog drveta. Za online zavisnike obezbeđen je iPod dock i dobar Wi-Fi. Zapravo Sandat nudi sve što i pristojan hotel od pet zvezdica izuzev zidova. Ako ikako poželite da napustite ovo parče raja, naša preporuka je da pogledate šta nudi Ubud Village Jazz Festival koji okuplja indonežanske i internacionalne muzičare. 

Tekst: Jelena Karakaš

Zapratite ELLE na Viberu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>http: //www.viber.com/ellesrbija