Kopenhagen

Sleep

Kopenhagen se može pohvaliti mnoštvom odličnih dizajn hotela, ali u ovom deljenju preporučujemo vam jedan zaista poseban koji ima samo jednu sobu – Central Hotel&Café – smešten u bivšoj kući obućara.

Na prizemlju se nalazi vrlo šarmantan kafe, dok je (jedina) soba smeštena na spratu.

Odlikuje je vintage uređenje: retro zelene tapete, nameštaj od punog drveta, Geismar posteljina... Pravi mali hotelski dragulj (Tullinsgade 1). 

foto: Vividly_c Instagram

Eat

Budući da se Noma, najbolji restoran na svetu, nalazi ovde zbog fer konkurencije izuzećemo ga sa spiska.

Ipak, danska prestonica krije još puno bisera. Kadeau je ovenčan Michelin zvezdicom, a nudi zanimljive nordijske specijalitete, od 17. novembra nalazi se na novoj adresi (Wildersgade 10B). Standard je odličan za veče, odnosno njegov deo koji je jazz klub, a inače u istoj zgradi smeštena su i tri top restorana: nordijske, indijske i danske kuhinje (Havnegade 44).  

foto: madaboutcopenhagen (Instagram)

Play

Kad kažemo play, ovoga puta zaista mislimo na igru! U srcu Kopenhagena nalazi se zabavni park Trivoli (Vesterbrogade 3) i on je nezaobilazan!

Možete iskušati svoju hrabrost u nekoj od vožnji, ali i uživati u mnoštvu odličnih koktel barova i restorana koji si smešteni u njegovoj unutrašnjosti. Luna park za odrasle! Posle ponoći zaputite se u Meatpacking distrikt i bacite se u ozbiljno đuskanje u baru Jolene (Flǽsketorvet 88). 

foto: Freedom_ bound Instagram

Stokholm

Sleep

Miss Clara jedan je od novijih hotela i član je Design Hotels lanca.

Radi se o vrlo svedenom uređenju, tipičnom za Švedsku. Zgrada je nekada bila škola, a sagrađena je 1910. godine, zato očekujte visoke plafone i jasnu inspiraciju retro učionicama. Nenametljivi enterijer, prati isto tako nenametljiva usluga kakva odlikuje luksuzne boutique hotele (Svevägen 48). 

foto: Instagram ( visitstokholm)

Eat

U restoranu Gastrologik iznenadiće vas jelovnik, zapravo to je samo običan prazan papir! Jedini izbor koji se nudi jeste izbor menija od tri ili šest sledova. To je refleksija filozofije glavnih kuvara Jacoba Holmströma i Antona Bjuhra (Artillerigatan 14).

Usine (Södermalmsallén 36-38) nekada je bio fabrika kobasica, ali sada je zahvaljujući dizajneru Richardi Lindvallu kul prostor od 2.000 kvadratnih metara koji spaja tri food koncepta. Bistro 38, Poche 36 i kafe. Isprobajte svaki!

foto: Instagram ( visitstokholm)

Play

Nemojte se vraćati iz švedske prestonice ako ne posetite Rosendals Trädgård, čarobnu baštu koja se sastoji iz niza velikih staklenih bašti. Svaka od njih ima drugu namenu, tu ćete pronaći male prodavnice, prostore za događaje, kafee...

Savršeno mesto za nedeljni branč u prirodi (Rosendalsvägen 48). Finefood Kärlek&Mat kafe morate posetiti kako biste videli dizajn studija Note, oni su se inspirisali serijom fotografija Doline smrti Jordana Sullivana. Očekujte dosta pastelnih nijansi, od nežnozelene do boje lososa. Na karti pića pronaći ćete vina, ali i nekoliko vrsta havajskog piva (Hammarby Allé 62). 

foto: Instagram ( visitstokholm)

Tekst: Jelena Karakaš

Zapratite ELLE na Viberu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>> http: //www.viber.com/ellesrbija