Na festivalu, koji će biti održan osmi put, biće prikazano sedam antologijskih ostvarenja koja su obeležila evropsku filmsku scenu 2011. godine u Velikoj Britaniji, Portugaliji, Litvaniji, Švajcarski, Nemački, Francuski i Austriji.

Čast da otvori festival pripala je vrhunskom britanskom dokumentarističkom eseju "PROROK".  Posle zadivljujućeg kultnog ostvarenja "Crno sunce" jedan od najizrazitijih autora modernog dokumentarizma, Geri Tarn napravio je ponovo fascinantan vizuelni esej, ovoga puta prema čuvenoj knjizi "Prorok" Halila Džubrana. Ovaj film je posebno značajan za sve nas i po tome što su zapaženi delovi snimani u Beogradu upravo tokom prvog gostovanja Gerija Tarna na festivalu "Sedam veličanstvenih". Neobično viđenje Beograda u novom i neočekivanom kontekstu.

Još jedan film prve večeri na programu u velikoj sali - portugalski „ŽOZE I PILAR”, ovogodišnji zvanični portugalski kandidat za Oskara i apsolutni bioskopski hit u Portugaliji i Brazilu. To je moderni, dinamični dokumentarac koji prati nobelovca Žoze Saramga i njegovu suprugu Pilar del Rio na brojnim putovanjima, promocijama, gostovanjima i susretima širom sveta. Paralelno s tim, Saramago piše knjigu "Slonov put", koju Pilar istovremeno prevodi na španski. Uzbudljivi trenuci sa velikim piscem i dirljiva priča o ljubavi koja ga stalno daruje nadahnućem i energijom.

U maloj sali publiku, naredna tri dana, očekuju još tri vrhunska dokumentarca. "RAMIN" je najnoviji rad velikog litvanskog autora Audrijusa Stonisa, dobitnika nagrade "Feliks" za jedan od svojih prethodnih filmova. On svojim britkim poetskim postupkom otkriva svet i zaboravljenu ljubav starog Ramina, legendarnog gruzijskog šampiona u tradicionalnom rvanju. Veštinom velikih filmskih majstora kamera postaje ravnopravni, a nevidljivi akter dešavanja, dok se delikatno razvija priča iz prividno jednostavnih detalja svakodnevice glavnog  junaka.

Švajcarski "SPECIJALNI LET" je film o sudbini nepoželjnih azilanata kao dramatični triler koji razotkriva surovost iza privida humanosti jednog od najrazvijenijih evropskih državnih sistema. Dokumentarac koji zadire duboko u neke od najaktuelnijih problema savremene Evrope, sniman eksluzivno u strogo kontrolisanom prostoru iza žica i ograda. Vrhunskim, pročišćenim stilom autor gradi film koji po svojoj snazi doseže najviše vrhove bioskopskih ostvarenja.

Velika poslastica za svakog biće nemački dokumentarac "EL BULLI - KUVANJE U PROCESU" o najpoznatijem i najeksluzivnijem restoranu na svetu. Film nas uvodi u alhemijsku laboratoriju u kojoj nastaje magija čarobnih zalogaja legendarnog glavnog kuvara "El Bulli-a" Ferana Adrije. Vrhunskim dokumentarističkim postupkom zabeležen je proces koji do sada niko nije mogao ni da vidi, niti da snimi, koji u sebi nosi dramatičnost uzbudljivog naučnog poduhvata da se ostvari nemoguće, ali i neodoljivu privlačnost kreativnog procesa podstaknutog strašću glavnih aktera.

Proslavljeni austrijski autor Mihael Glavoger eksluzivno zatvara festival svojim maestralnim ostvarenjem "SJAJ KURVI". Ovo je poslednji film u trilogiji započetom legendarnim filmovima "Megacities" i "Smrt radnika", kojima je Glavoger najavio pojavu veličanstvenog modernog dokumentarca namenjenog bioskopima. I ovoga puta to je dokumentarac  sa drastičnim pristupom temi sniman u različitim delovima sveta, osobenog autorskog postupka, vrhunske fotografije, montaže, zvuka i muzike, nastao u raskošnim produkcionim uslovima.

Kao i prethodnih godina, gledaoci će moći da razgovaraju sa dokumentaristima iz Evrope, a mladi filmski autori i studenti filma iz Srbije i regiona imaće tu privilegiju da u okviru specijalne prateće radionice, kroz niz masterklasova,  neposredno komuniciraju s prisutnim eminentnim gostima.

Svi filmovi imaju titlove i na srpskom i na engleskom, a cene ulaznica su 250 i 300 dinara.


PROGRAM

Sreda, 25. januar  -  19:00 Svečano otvaranje – Velika dvorana
"PROROK"
"THE PROPHET"
Velika Britanija, 2011.
75 minuta
režija: Geri Tarn

Sreda, 25. januar  -  21:15 – Velika dvorana
"ŽOZE I PILAR"
"JOSE E PILAR"
Portugalija, 2010.
117 minuta
režija: Migel Gonsalveš Mendeš

Četvrtak, 26. januar  -  19:00 – Amfiteatar
"RAMIN"
Gruzija, Letonija, 2011.
58 minuta
režija: Audrius Stonis

Petak, 27. januar  -  19:00 – Amfiteatar
"SPECIJALNI LET"
"VOL SPECIAL"
Švajcarska, 2011.
100 minuta
režija: FERNAN MELGAR

Subota, 28. januar  -  19:00  -  Amfiteatar
"EL BULLI - KUVANJE U PROCESU"
"EL BULLI - COOKING IN PROGRESS"
Nemačka, 2010.
108 minuta
režija: Gereon Vecel

Nedelja, 29. januar  -  18:00 – Velika dvorana
"ŽIVOT NEGDE DALEKO"
"LA VIE AU LOIN"
Francuska, 2011.
81 minut
režija: Mark Vejmiler

Nedelja, 29. januar  -  20:15  Svečano zatvaranje  -  Velika dvorana
"SJAJ KURVI"
"WHORES' GLORY"
Austrija, 2011.
119 minuta
režija: Mihael Glavoger