Jedan od glavnih događaja ovogodišnjeg 51. Bitefa, a izvesno njegov najveći kuriozitet, jeste gostovanje predstave Olimp proslavljenog belgijskog reditelja Jan Fabra. Ova predstava traje puna 24 sata, a zasniva se na celokupnoj grčkoj mitologiji, onako kako je ona artikulisana u Homerovim epovima i tragedijama Eshila, Sofokla i Euripida.

Pri ulasku u Sava Centar, publika će menjati svoje ulaznice za narukvice sa kojima će se slobodno kretati i koristiti sadržaje koje su Bitef, njegovi sponzori i partneri obezbedili za odmor i rekreaciju gledalaca: Sleeping zonu, Food zonu, Bitef biblioteku...

Gledaoci će moći da uživaju u isceljujućim zvucima muzike kao i da rade jogu tokom jutarnjeg buđenja u relaks-kreativnom programu Sensa zone. Ukoliko budete morali da pošaljete hitne mail-ove, moći ćete da to uradite u Biznis kutku koji je opremio TESLA, a u MTS kutku napunite telefone i "uhvatite" wifi, učestvujete u fun facts kvizu koji priprema Telegroup i tako osvojite IT poklone. Pored ovih sadržaja, Bitef priprema još mnoštvo iznenađenja za odmor​ i pun ugođaj gledalaca.

Ovo je jedan od produkciono najzahtevnijih i najzanimljivijih produkcija glavnog programa koje Bitef realizuje. Pored prostora sa pomenutim sadržajima koji se grade za publiku, skoro čitav jedan "mali grad" se gradi se i za izvođače u backstage-u.

Trupa koja broji 45 osoba, provšće nekoliko dana u Sava centru, pripremajući se za ovaj jedinstveni spektak.

Produkcija će obezbediti najrazličitije zahteve: od nabavke posebnih vrsta biljaka, rekvizite u vidu velike količine specifičnih namirnica, pa do mnogobrojnih usluga koje će perionice, ugostiteljski objekti..pruzati tokom 24 sata trajanja predstave i tako aktivno učestvovati u njenoj realizaciji.

Predstava dolazi na Bitef sa epitetom jednog od najznačajnijih scenskih dela ostvarenih na početku 21. veka - ugledni belgijski kritičar Fredi Dekreuz izjavio je da će se istorija pozorišta odsad deliti na period pre i posle predstave Olimp - a pre Beograda bila je, usled svoje velike organizacione i finansijske zahtevnosti, samo na nekoliko gostovanja i to u najvećim svetskim pozorišnim centrima.

Ovaj multimedijalni umetnik poznat je bitefovskoj publici odranije. Prvi put se predstavio bitefovskoj publici 1984. godine sa svojom predstavom Moć pozorišnih ludosti izvedenom na 18. Bitefu koja je tada osvojila festivalski gran-pri „Mira Trailović”, da bi 2011. godine otvorio 45. Bitef svojom spektakularnom predstavom Prometej pejzaž II.

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/