Kada vidite pedeset, stotinu ili par stotina ljudi, okupljenih oko menjanja realnosti ne bi li ličila na san jednog čoveka, te istovremenog beleženja tog sna na hemijskom emulzijom premazanu celuloidnu traku ili digitalni čip, čitava stvar se već čini suludom.

San svih režisera je da njihova ideja bude prepoznata kod publike i da ih kao rezultat dovede do rasprodatih bioskopskih sala, a po mogućnosti i do toliko željene zlatne statue, zvane Oskar.

S vremena na vreme, taj san ode toliko daleko, da otvori vrata pakla u koji potonu i snivač i njegova svita.

Ovo su neka od tih ostavrenja:

1. Hearts of Darkness: A Filmmakers Apocalypse

Dve godine snimanja na Filipinima, monsuni i vojni sukobi koji ugrožavaju snimanje kompletne ekipe, Martin Sheen koji dobija srčani udar, Francis Ford Coppola gubi razum i u isto vreme stvara remek-delo američke kinematografije..., samo je kratak opis ovog silaska u srce tame, koji je za mnoge daleko bolji film od Apocalypse Now čije snimanje dokumentuje.

Dokumentarac čini video-materijal, koji je Eleanor Coppola, žena režisera Fransisa Forda, napravila na setu filma Apocalypse Now, a koji su u film pretvorili Fax Bahr i George Hickenlooper.

2. The Burden of Dreams

Staložena megalomanija režisera Wernera Herzoga, kao i njegov ravan, monoton glas, opčinjavaju gledaoce. U tom glasu mora biti nečeg magijskog, jer zašto bi inače iko, a kamoli čitava filmska ekipa, pristao da prati Herzoga u dubinu džungle Južne Amerike, gde su kročile samo noge opskurnih plemena koja ni sama još ne znaju da postoje?

Pod pretnjom smrću kopljima i strelama, od ujeda zmija, komaraca i nauci još nepoznatih životinja, Herzogova ekipa je krčila džunglu, kako bi snimila realno prenošenje ogromnog parobroda preko bezimenog brda.

Film koji su snimili zove se Fitzcarraldo. Ovaj pakao od produkcije će vam tokom gledanja omogućiti da i vi osetite deo dezorijentacije i poraza koji je ekipi donela nemilosrdna džungla.

3. American Dreamer

Režiser David Lynch, priča kako je na setu njegovog Blue Velvet, kada je došao trenutak da se lik Dennisa Hoppera opija gasom, ovaj glumac izjavio da zna tačno koji gas se nalazi u kojem od kanistera, kako ga dozirati i kakve senzacije proizvodi kod konzumenta.

U ovakvim slučajevima je po svoj prilici korisno imati jednog od onih koji su preživeli opijatsku revoluciju šezdesetih i sedamdesetih, a Hopper je jedan od njih.

Ne iznenađuje činjenica da je Hopperova karijera propala, pa je morao da glumiti i u Super Mario Bros, već iznenađuje da je taj čovek, a navike nikad nije menjao, uopšte mogao režirati filmove.

I to kakve filmove: Easy Rider, The Last Movie i Out Of The Blue. Možda je dovoljno navesti Easy Rider, film koji rodio eru poznatu kao Novi Holivud i potopio velika filmska studija redom, ali The Last Movie i Out of The Blue (jedna od malobrojnih uloga velike Linde Manc) dragoceno su filmsko blago.

Dokumentarac American Dreamer svedoči o Hopperovoj poremećenosti i veličanstvenosti, beležeći proces nastanka njegovog The Last Movie. Pogledajte kako se pakao naselio u jednog čoveka.

4. L'Enfer d'Henri-Georges Clouzot

A kada smo kod pakla, kako izbeći dokumentarac o snimanju filma koji se upravo tako zove, L'enfer ili Pakao u prevodu.

Neograničen budžet i neograničena ambicija će oterati režisera Henri-Georges Clouzotu-a u propast. Čuveni slučaj ove pošasti je film Heaven's Gate, Michael Cimina, a “Pakao” je manje poznat, ali ništa manje tragičan primer.

Interesantan je podatak da je režiser ovog dokumentarca ideju za film dobio nakon što je proveo neko vreme zaglavljen u liftu sa Clouzotovom ženom.

5. Making The Shining

Opet režiserska megalomanija. Stanley Kubrick je bio posebna vrsta režisera, kao i većina sa ove  liste, zahtevan i težak. U video-materijalu sa snimanja filma The Shining, koji je snimila njegova ćerka Vivian, možete vieti kako metodično dovodi do sloma živaca Schelley Duvall.

6. Jodorowsky's Dune

Ako niste čuli za Alejandra Jodorovskog, sigurno ste čuli za filmove: Alien, The Fifth Element, Dune, Blade Runner ili i možda najpoznatiji The Terminator. Ono što treba čuti, bez obzira da li su nekome jedinstveni filmovi Jodorovskog gubljenje vremena ili sticanje istog, priča je o njegovom neuspelom pokušaju da snimi film Dune.

Okupljajući oko sebe vrsne umetnike iz različitih polja, kao što su Salvador Dali, Orson Welles, Mick Jagger, H.R. Giger, Jean Giraud Mœbius, Dan O'Bannon i Pink Floyd, Jodorowsky je sanjao o filmu čiji će propali fragmenti doneti život klasicima naučne fantastike.

Pogledajte kako Jodorowsky priča o neuspehu svog velikog sna, koji je, čini se, propao da bi ponovo osmislio čitav jedan žanr.

7. Lost in La Mancha

Postoje klasici svetske literature koji nikada nisu pretvoreni u film. Oko nekih od njih se skupljaju takve priče propasti, da su već teme legendi i sujeverja. To je slučaj sa Servantesovim Don Kihotom.

Ovde ćemo pisati o paklu Terry-ja Gilliama za vreme snimanja (ili pokušaja snimanja) njegovog The Man Who Killed Don Quixote. Međutim, pakao Don Kihota je prošao i Orson Welles, koji je i sam pokušao da snimi film po Servantesovoj knjizi.

Međutim, zanimljivo je to da je Gilijama loša sreća pratila i na snimanjima ostalih filmova . Postoji dokumentarac o snimanju njegovog čuvenog ostvrenja 12 Monkeys, koji je na kraju nekako i snimljen. Nekoliko godina nakon propasti sa Don Kihotom, za vreme snimanja njegovog The Imaginarium of Doctor Parnassus, Heath Ledger umire od predoziranja. Ali, to ne sprečava Terry-ja da prekine snimanje. 

Tokom rada na The Man Who Killed Don Quixote, bombarderi vrište nad glavama ekipe i upropaštavaju svaki drugi kadar. Jean Rochefort, koji igra glavnu ulogu, povređuje se tako gadno, da jedva sedi na konju, a potom i poplava odnosi većinu opreme. Na kraju, režiseru ne  preostaje ništa drugo no da prizna poraz.

Izvor: bosonoga.com

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/