Pre no što su se pojavile različite filmske nagrade od Oskara, preko Globusa, pa do Bafte, pre nekih pola veka kada je film počeo naglo da se razvija i osvaja publiku velikm brzinom, čitava industrija bila je bazirana na vrlo sličnim stavkama.

Jedva da je bilo nekoliko žanrova. Čak se u različitim žanrovima i glumilo na sličan način. Kostimi su bili skromni,a tehnika snimanja možda još i skromnija.

Ipak, ovaj vid razbribrige u vidu odlaska u bioskop, postao je jedan omiljen većini stanovništva i tako je sasvim logično: mnogo više počelo da se ulaže u ovaj vid umenosti, a filmska industrija je megalomanski rasla.

Danas imamo nagrade i za animirane crtane filmove, kostime, najbolju originalnu muziku i naravo najbolje u svojoj kategorji različitih žanrova i još mnogo, mnogo novina u zaista razvijenoj industriji koja zarašuje sume novca o kakvima prvi glumci i režiseri nisu mogli ni da sanjaju.

Međutim, za to sve to možemo zahvaliti onima koji su na neki način probili led.

Ovo je lista deset najzančajnijih:

Julia and Julia - Prvi digitalno snimljen igrani film

Ova drama iz 1987 u kojoj glume Sting i Kathleen Turner teško je opisiva iz više razloga. Osim činjenice da se smatra za prvi film koji je snimljen digitalno. To je sada nešto najnormalnije, naravno, ali u tim danima Sonijev HDVS sistem smatran je revolucionarnim.  Morali su da ga prebacuju na 35mm zbog projekcija u bioskopu.

Ecstasy - Prva scena seksa

Golotinje je bilo i ranije, ali ovaj film iz 1933 sa Hedy Lamarr bio je prvi u kome se glumci upuštaju u seksualni čin, iako im u toj sceni možemo videti samo lica.

I ne samo to, već u filmu možemo videti kako Lamarr doživljava orgazam, što je naravno takože scena koja je po prvi put prikazana. Osamdeset godina i jedan Internet kasnije, ljubavne i scene seksa postale su nerazdvojiv deo filmskog tkanja.

Star Trek II: The Wrath of Khan - Prva u potpunosti kompjuterski generisana scena

Na neki način, možete zahvaliti George Lucasu na ovom proboju na polju specijalnih efekata iz nastavka Star Treka iz 1982. godine. Njegova firma u razvoju, Industrial Light & Magic (ILM) na svoju žalost, nije vlasniku pokazala pun opseg svojih mogućnosti. Zato su, pošto su angažovani da urade prizor teraformiranja planete u "Trek"-u dali sve od sebe. Tadašnji predsednik kompanije i pionir specijalnih efekata Ed Catmull nazvao je takozvanu Genesis scenu "reklamom od 60 sekundi za George Lucasa".

The Pleasure Seekers - Prvi trejler

Advertajzing menadžer Nils Granlund je onaj kome treba da zahvalite za koji god trejler da ste upravo odgledali na YouTube-u pre no što ste krenuli da čitate ovaj članak. Impresario je napravio montažu ovog mjuzikla iz 1913, koji se tada prikazivao na Brodveju. Godinu dana kasnije, napravio je seriju slajdova kao reklamu za film Čarlija Čaplina i u tom trenutku je nastalo pravljenje trejlera za filmove.

Wings - Prvi dobitnik Oskara za najbolji film

Danas je ta nagrada najprestižnija, ali ova vazduhoplovna drama je bila prvi (i jedini nemi) film koji je dobio Oskara za Najbolji film, i to dve godine pošto je prikazan 1927. Nije bilo napetosti, dobitnici su proglašeni dugo pre same ceremonije dodele, ali je to bio početak pažljivo planiranih i skupih filmskih kampanja koje danas imamo.



O preostalih filmovima saznajte na sledećoj stranici: