Gde god da ste se zaputili, trebaće vam nešto da vam prekrati te duge i dosadne sate u autobusu,vozu ili avionu. Mi vam, naravno, preporučujemo knjige! Izdvojili smo nekoliko naslova koji će vam garantovano držati pažnju i prekratiti vreme.

Gde si nestala Bernadeta – Marija Stempl

Roman koji je Mariju Stempl proslavio kao spisateljicu je priča o ekscentričnoj i nesvakidašnje nadarenoj Bernadeti, magu arhitekture, koja se, nakon svog neobičnog projekta, za koji je dobila i prestižnu stipendiju, povlači iz javnog života i sa porodicom seli u Sijetl. Za novi dom ona bira napuštenu školu na vrhu brda, ali suočena sa određenim neuspesima iz prošlosti, odustaje od projekta i potpuno zapušta kuću, baš kao i svoj socijalni život. Zaplet, međutim, počinje, kada Bernadetina porodica počne da planira putovanje na Antartik.

Autorkin specifičan smisao za humor očitava se u brojnim situacijama u kojima se Bernadeta zatiče, ali i u hiperboličnim opisima društveno povlašćene elite i njihovim apsurdnim načinom života. Marija Sempl ukazuje na ispraznu, lišenu emocije, ali tehnološki osvešćenu budućnost i svu nemoć individue koja se u takvu budućnost ne uklapa. Ovaj roman će vas nasmejati, ali će vas naterati i da se zapitate o budućnosti kojoj stremimo, a sigurno ga nećete ispuštati iz ruku dok ga ne završite.

Marsovac – Endi Vir

Debitantski roman Endija Vira doživeo je svetsku slavu nedavnom ekranizacijom u kojoj glavnu ulogu tumači Met Dejmon. „Marsovac“ je priča o Marku Vatniju, astronautu koji nakon hitne evakuacije posade izvazvane peščanom olujom na Marsu, ostaje sam na ovoj beživotnoj planeti. Markovu svakodnevnicu pratimo kroz njegove dnevničke unose u kojima nam detaljno objašnjava svoj plan (i njegovu postepenu realizaciju) za pokušaj produžavanja egzistencije u naizgled nemogućim uslovima. 

Mark Vatni je inteligentan, duhovit i nadljudski uporan botaničar koji mrzi disko, ali je primoran da ga sluša, ali nadasve prvi i jedini čovek koji je sam, zahvaljujući svojim sposobnostima, uspeo da preživi 549 dana na Marsu i živ se vrati na Zemlju.

Još malo pa nestalo – Daglas Adams

Daglas Adams je pisac poznat po „Autostoperskom vodiču kroz galaksiju“, ali osim ove kultne sage, pisao još ponešto. „Još malo pa nestalo“ je Adamsov putopis, koji opisuje piščeva putovanja sa zoologom Markom Karvardinom, a čiji je cilj potraga za egzotičnim, ugroženim vrstama, koje možda uskoro nećemo imati prilike da vidimo u prirodi.

Ovaj „Autostoperski vodič kroz svet koji iščezava“ bavi se ozbiljnim temama, preispituje čovekov odnos prema prirodi, ali ono što ovu knjigu razlikuje od ostalih koje se bave ovom tematikom, svakako je Adamsov smisao za humor i specifičan stil pisanja koji će vas opčiniti i zabaviti, a s druge strane, pružiće vam informacije zbog kojih će vam se čitavo telo naježiti.

Tuđinka – Dajana Gabaldon

Serijal Dajane Gabaldon vaskrsao je sve popularnijom serijom (Outlander) koja je pre nekoliko godina počela da se emituje i osvojila gledaoce širom sveta. Kler Randal je bivša ratna bolničarka, koja nakon proglašenja mira, 1945. godine, sa svojim mužem odlazi u Škotsku na drugi medeni mesec. Frenk Randal je istoričar, i koristi priliku da se bolje upozna sa starim škotskim običajima, tako što odlazi na miseriozno mesto na kojem se skupljaju „veštice“. Ne znajući i ne verujući u folklorne priče, Kler prolazi kroz kamene krugove i najednom se budi u 1743. godini, kao Tuđinka i uskoro postaje rastrzana između dva potpuno različita sveta i dve potpuno različite ljubavi.

Bilo da ste gledali seriju ili ne, knjiga o putovanju kroz vreme je kao stvorena za čitanje tokom puta. Samo ne zaboravite da ponesete i nastavak, jer ovaj serijal nećete tek tako lako moći da ispustite iz ruku.

Kod kuće je najgore – Efraim Kišon

Ovako naslovljenu  knjigu je zasigurno najbolje čitati dok lagano odlazite na destinaciju kilometrima daleko od doma i svakodnevnih muka od kojih ćete se konačno odmoriti. Kišonovo najpoznatije delo je zapravo zbirka kratkih priča, pa je idealna za putovanja prilikom kojih pravite česte pauze. U ovom satiričnom prikazu svakodnevnog porodičnog života pronaći će se svako, makar u nekoj priči, a smeh tokom čitanja autorovih dogodovština je zagarantovan.

U ovoj zbirci čitaćete i priče o mašini za veš koja se šeta po komšiluku kada je na programu centrifuge, o omiljenoj cucli Renane, o Amiru koji uči da pliva, o „malom“ prolećnom spremanju, o turistima, telekomunikacijama, birokratskim zavrzlamama i komšijskim odnosima. I svaka od situacija koje Kišon opisuje će vas iskreno nasmejati i pronaći ćete sebe makar u jednoj od njih, jer iako je sklon očiglednom preterivanju, u Kišonovom tonu nema ni trunke zlobe (nemojte obraćati pažnju na naslov, originalna zbirka nosi naziv „Porodične priče“).

Autorka teksta je Sandra Bakić Topalović sa bloga Stsh's Book Corner 

Zapratite ELLE na Viberu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>http: //www.viber.com/ellesrbija