Publika će imati priliku da se upozna sa grafičkim ostvarenjima jednog od najbrilijantnijih stvaralaca renesanse, nemačkog umetnika Albrechta Durera, ali i sa delima njegovih učenika i savremenika, poznatim imenima nemačke i italijanske grafike.

Izložbu čini 138 grafičkih listova, koncipiranih u dve celine.

Kako prenosi portal 24časa.rs prvi segment izložne čini 20 dela Albrechta Durera i 74 prvorazredna grafička ostvarenja njegovih savremenika. Drugi deo predstavlja 44 grafička lista čuvene kompozicije Trijumfalna povorka cara Maksimilijana I.

- Kao pravi predstavnici humanizma i renesanse, Durer i njegovi savremenici dobro su poznavali antičku umetnost i biblijske spise, nalazeći inspiraciju u večnoj temi ljudske borbe između dobra i zla - navodi autor izložbe, Ivan Havlice.

Po mišljenju kustoskinje Muzeja grada, Danijele Vanušić, među izloženim radovima posebno mesto zauzimaju Durerova dela Nosorog i Vitez, smrt i đavo.

- Od listova iz ciklusa Apokalipsa sv. Jovana, Život device Marije i Velika Pasija izdvaja se Sv. Mihailo u borbi sa aždajom. Centralno mesto Trijumfalne povorke predstavljaju Trijumfalne kočije, kao presudan događaj za Maksimilijanov život i njegovu politiku: venčanje sa ćerkom Šarla Smelog, naslednicom Burgundije - kaže Vanušić.

Čuvena kompozicija "Trijumfalna povorka" prvi put će biti izložena u Srbiji, baš kao i većina dela na ovoj postavci. Poslednja velika izložba grafika Albrechta Durera je bila krajem devedesetih godina u Galeriji SANU, a publika je pre toga, tokom sedamdesetih godina, imala priliku da vidi njegove grafike koje se nalaze u zbirci Narodnog muzeja.

- Zanimljivi su i radovi Durerovih učenika i savremenika, Luke Kranaha Starijeg, Hansa Burmajera, Antonia Salamanka, Hajnriha Aldegrefera, Albrehta Aldorfera, Markantonija Raimondija i drugih. Njihova dela uglavnom predstavljaju religiozne kompozicije ili tu to pak ilustracije iz antičke grčke mitologije i umetnosit. Grafičari su često kopirali, radili prema delima velikih umetnika – objašnjava Vanušić. Ne zvuče vam poznato? Razlog više da ne propustite izložbu, koja će u okviru pratećeg programa imati i stručna vođenja, radionice i koncerte.

Izložba će u Beogradu biti otvorena do kraja oktobra, nakon čega se početkom novembra seli u Galeriju Matice srpske u Novom Sada i trajaće do kraja godine.

izvor: 24časa.rs

Zapratite ELLE na Viberu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>http: //www.viber.com/ellesrbija