Sa Anom smo se sastali sa željom da nas provede kroz svoj bajkoviti svet. Zatekla nas je sušta suprotnost, povučena devojka, opozit njoj svojstvenom glasnom koloritu, detaljima i krojevima kojima se izražava.

Priča nam o potrebi za mirnom zonom u prirodi (bez interneta, molim!), tišinom i izolacijom. Jasno nam je, svojom maštom gradi čitav novi svet, a svoju inspiraciju zadržava kao svoju intimu. Ona je omiljena, u to nema sumnje. Ana Ljubinković je svojim neobičnim modelima odavno prirasla za srca gotovo svim ljubiteljima mode u Srbiji. Njena inspiracija je, čini se, nepresušna. Pratili smo razvoj njene karijere: od porcelanske finoće, preko cirkuskih lakrdijaša, do lutkarske mode koju prosto želite da dotaknete. Šarena razigranost Aninih kreacija ne čudi ako dodamo da je diplomirala slikarstvo. Ljubinkovićeva je u modu skliznula kao Alisa iz romana Lewisa Carrolla.

Iz sveta mašte, Ana je prvi put zagazila na modnu stranu otvaranjem butika Peekaboo. Tih dvehiljaditih godina studio koji je delila sa nezaboravnim Borisom Nikolićem nalazio se na mapi svih modnih hodočasnika. Pamtimo razigrane karoe od puplina, porcelansku plavu, koja je i do danas ostala boja kojom se Ana potpisuje, ali i perfektnu izradu o kojoj ste mogli da pričate satima. Danas se čini da je gašenjem Peekabooa underground scena okupljena oko sličnih interesovanja, pobuna i kultnog B92, na vremenskoj raskrsnici skrenula ulevo.

Posle Borisove smrti, Anin rad postaje ekspresivniji i teatralniji, na granici snova i realnosti. Mnogi su se zaljubljivali u bajkoviti srpski etno koji je predstavljala na redizajniran način. Gobleni i ruže posuti zlatnim šljokicama postali su najpoželjniji aksesoar.

Uživajući titulu najboljeg domaćeg dizajnera (tako tvrde brojne nagrade koje su se nizale u to ime), Ana Ljubinković hrabro istupa na stranu stiliste. I kako ništa kada je o njenom radu reč nije nezapaženo, tako je od prvobitne modne urednice alternativnog lifestyle magazina Prestup postala ime za koje su se borili i Cosmopolitan, Lepota & zdravlje, ali i veliki modni L’Officiel. Tada smo shvatili da je devojka koja zna šta hoće. Svedenom estetikom i pročišćenim ključnim detaljima izborila se za mesto, ponovo, najboljeg.

Kako ništa ne dolazi preko noći, naročito kada je o umetnosti i mladim talentima reč, svetska karijera koju postepeno gradi postepeno se razvija iz sezone u sezonu. Kako je estetika Ane Ljubinković, biseri & ruže, jedan od zaštitnih simbola domaće mode, uz Marka Mitanovskog i Ivanu Pilju, ekstravagancijom kao osnovnim oružjem hrabro se borila za mesto na londonskoj sceni. Velika karijera sa toplinom porodičnog doma, najlakše bi se mogla opisati nemerljiva sloboda njenog razigranog dizajna. Okružena malim brojem istih saradnika, vaspitava svoje sledbenike fotografijama Miloša Nadaždina i ilustracijama Vesne Pešić, iz sezone u sezonu.

Tekst: Gordana Manojlović