Naslovna | Lifestyle | Elle ličnosti | Anthony Bourdain: Sve o životu najvećeg gastro znalca koji je promenio način na koji putujemo i otkrivamo hranu

Anthony Bourdain: Sve o životu najvećeg gastro znalca koji je promenio način na koji putujemo i otkrivamo hranu

foto: Profimedia

Odlazak omiljenog šefa, harizmatičnog i energičnog Bourdaina, šokirao je i rastužio ne samo ljubitelje njegove gastronomije već i ceo svet!

Popularni kuvar rođen je u Njujorku 1956. godine, u kojem je u pauzama između snimanja i živeo.

Završio je Američki kulinarski institut i vodio njujorške restorane "Supper Club", "One Fifth Avenue", "Sullivan’s" i "Brasserie Les Halles", a u svojoj je bogatoj karijeri sarađivao s prestižnim novinama i časopisima poput "New York Timesa", "Facea", "Independenta", "Food Artsa" i dr.

Njegov legendarni tekst "Nemojte jesti pre nego što ovo pročitate", objavljen 1999. godine u Njujorkeru, probudio je ogromno zanimanje u Americi i Velikoj Britaniji pa ga podstakaio na pisanje knjige "Kitchen Confidential: Adventures in the Culinary Underbelly".

Anthony 2001. odlazi na put oko sveta u potrazi za "ekstremnom kuhinjom", a knjiga koja je potom nastala, "Cook's Tour: In Search of the Perfect Meal", postala je bestseler u Americi i Velikoj Britaniji te 2002. i osvojila nagradu za najbolju knjigu o hrani.

Manje je poznato da je Bourdain, jedan od najboljih svetskih šefova, napisao kriminalističke romane "Bone in the Throat", "Gone Bamboo" i "The Bobby Gold Stories", istorijski roman "Typhoid Mary", kuvar "Les Halles Cookbook" i autobiografiju "Medium Raw: A Bloody Valentine to the World of Food and the People Who Cook".

Televizijsku slavu je stekao serijalom o kuvanju i svetskim restoranima "Anthony Bourdain: No Reservations" koji se na početku prikazivao na "Food Networku", a kasnije se emitovao na "Travel" kanalu. Uz televizijsku seriju je 2007. godine objavio i istoimenu knjigu.

Bordejn je za emisiju "Parts Unknown", čija se 11. sezona trenutno emituje na CNN-u, 2013. godine nagrađen nagradom "Peabody" uz objašnjenje da je zaslužna za '"širenje horizonata i nepca gledaoca širom sveta".

A post shared by Tom Sarig (@tomsarig) on Jun 10, 2018 at 6:29pm PDT

Život sa drogama obeležio njegovu mladost i sam početak karijere 

Anthony Bourdain bio je možda najveći ljubitelj hrane na svetu, koji nije prezao od toga da proba baš sve.

S godinama se etablirao kao jedan od vodećih svetskih chefova s vrlo popularnim emisijama i gastronomskim izletima po celom svetu. Ipak, sam Bourdain nije uvek bio cenjen, a nije ni uvek bio lik kog su kolege volele da vide u kuhinji. 

Do statusa globalne kulinarske zvezde Bourdain je putovao dugo i teško. Trebale su mu godine razvijanja i teškog rada, hiljade sati provedenih u kuhinji, priprema raznih jela, ali i godine razmišljanja i pisanja da bi došao do statusa kog je uživao nakon uspešnih tv emisija i knjiga.

Jedna od najvećih prepreka bila mu je zavisnost o drogama, o čemu je i sam puno puta govorio.

Problemi s drogom počeli su kada je radio u kuhinji, pre više od 30 godina. Bourdain je često isticao da je zloupotreba i ovisnost o drogama česta u gastronomskoj industriji, a on sam se vrlo brzo navukao na heroin, ali je uspio tu zavisnost izbaciti još osamdesetih. Bio je i zavisnik o cracku i kokainu, a nakon što je uspeo iz života da izbaci droge, nastavio je da pije alkohol. No, najgore dane proživljavao je dok je bio na cracku.

"Crack me odveo na samo dno. Sećam se da sam jednom rovario po tepihu jer sam mislio da ću naći ostatke cracka u njemu."

Objasnio je i zašto se nije odrekao alkohola.

"Mnogi zavisnici koji iz života izbace heroin i kokain, izbace i sve ostale poroke. Ja nisam imao tu potrebu izbaciti i alkohol, jer moja iskustva dok sam bio zavisnik su bila toliko loša da se više nikad ne bih želeo vratiti na to dno."

Jednom prilikom je ispričao da je u prvo vreme, kada se tek počeo drogirati imao najmanje novca u svojoj ekipi.

"Moji prijatelji su mogli da priušte travu i kokain, ja nisam imao toliko novca, pa su mi oni davali. Ali naravno, kad je kokain u pitanju, njega nikad dosta."

Rekao je da je heroin uzimao sve do osamdesetih.

"Moji prijatelji iz sedamdesetih i osamdesetih, oni su se svi skinuli s droge pre pet, šest ili deset godina. Mi smo bili ti srećnici, koji su se izvukli živi iz toga. Puno je onih koji nisu dočekali godine kao mi. Ali, moram reći, ne žalim što sam to radio."

No, bilo je tu još droga koje je Bourdain u tim godinama redovno konzumirao - trava, LSD, gljive, crystal meth, amfetamini i kodein. 

U nekom mračnom kutu svojih misli Bourdain je mislio čak da ga je zavisnost o heroinu pripremila za dane i godine kada je postao slavan.

"Svugde, a naročito na televiziji ima užasno puno ljudi koji su zapravo seratori. Kada ste zavisnik, okruženi ste raznim gnjavatorima i kretenima. U takvom društvu razvijete šesto čulo i postanete vrlo dobar procijenitelj ljudi."

U svojoj knjizi Kitchen Confidential Bourdain je pisao puno o svojim zavisničkim danima, a prema sopstvenom priznanju, najbolje iskustvo je imao s LSD-om.

"Moje rano korišćenje LSD-a jako je puno uticalo na način na koji vidim svet i kako ga vidim i dalje. Promenio mi je način na koji gledam i sebe, na koji gledam na stvarnost i svet u kom živim. Za razliku od ostalih droga koje sam uzimao, LSD sam uzimao iz pravih razloga. Bilo mi je kao da sam otplovio na piratskom brodu."


Pročitajte na sledećoj stranici detalje iz privatnog života slavnog kuvara:

Nastavak na stranama: 1 2 »

KOMENTARI
Inicijalizacija u toku...

NAJČITANJE