Ako neko zaslužuje status legende, onda je to Iris Apfel. Famozna dizajnerka enterijera, kolekcionarka nakita i umetnina, modna ikona i inspiracija mnogim dizajnerima, beskrajno duhovita i autentična u svakom pogledu, u avgustu ove godine slavi 94. rođendan. 

To je, međutim, ne sprečava da i dalje živi nesputano, prati modne događaje i redovno obilazi živopisne buvlje pijace odakle se obavezno vrati sa najčudnovatijim suvenirima.

Sakupljanje umetnina i nakita već osam decenija je njena strast. Prvi komad nakita kupila je kao jedanaestogodišnjakinja i, kako kaže, više nije mogla da stane. U jednom trenutku bila je prinuđena da deo svoje kolekcije deponuje u skladište i ustupi muzejima. Najlepšu odu njenoj kolekcionarskoj sposobnosti i suverenom mešanju haute couture komada sa stvarima nađenim na buvljim pijacama odao je 2005. godine njujorški Metropolitan Museum of Art izložbom Rara Avis (Rare Bird): The Irreverent Iris Apfel.

Bila je to prva Metroplitanova izložba o (živoj) ženi koja nije modni dizajner, ali jeste modna ikona. Ovu izložbu videlo je 150.000 ljudi. Pa ipak, sama Iris sebe ne smatra modnim uzorom. „Moda nije moj život. Ja ne živim za to da bih se obukla. Volim uvrnutu garderobu, ali ako promolite glavu iz ormana, videćete da u vas gleda jedan veliki šareni svet“, izjavila je jednom prilikom. 

Upravo u tome što oko sebe nikada nije pravila naročitu famu leži njena čarolija, baš kao i u izuzetnom smislu za humor. Sebe naziva gerijatrijskom starletom i non-stop se smeje, najradije sa suprugom Carlom sa kojim je svojevremeno vodila Old World Weavers, a među klijentima su im bili Greta Garbo, Jacqueline Onassis i Estée Lauder. Osim toga, restaurirali su Belu kuću tokom čak devet predsedničkih mandata.

Prošle godine reditelj i snimatelj Albert Maysles usudio se da njenu priču predstavi na velikom platnu dokumentarnim ostvarenjem Iris. Nažalost, preminuo je 5. marta, ali film u kome o Iris, između ostalih, govore i Linda Fargo, Alexander Wang i Bruce Weber, uskoro očekuje premijera i svi smo nestrpljivi da zavirimo u njen šareni svet.

Kratka biografija:

1932. Iris počinje da sakuplja nakit i to će joj ostati pasija narednih osam decenija

1948. Udaje se za Carla Apfela (sa kojim je i dalje u braku)

1950. Zajedno sa mužem osniva fabriku tekstila Old World Weavers

1992. Prodaju Old World Weavers (ali ostaju konsultanti do 2010)

2005. Metropolitan Museum of Art u Njujorku priređuje izložbu Rara Avis (Rare Bird): The Irreverent Iris Apfel

2011. Sarađuje sa kozmetičkom kućom MAC Cosmetics koja lansira liniju ruževa, lakova za nokte i senki sa njenim imenom

2011. Za muzu je uzima i Alexis Bittar, najveći dizajner nakita u 21. veku

2014. Carl slavi 100. rođendan 

2015. zajedno sa Karlie Kloss radi kampanju za Kate Spade

Iris - filozofija

„Spoznavanje sebe i svog stila isto je kao kad odete kod psihijatra, samo nigde nema kauča i nekoga ko vas sluša. Lični stil zavisi samo od toga koliko ste radoznali da raskrinkate sami sebe.“

„Ako želite da eksperimentišete, učinite to. Niko vas neće strpati u zatvor zato što ste obukli pogrešnu suknju. Čak i kad bi se to desilo, u zatvoru ćete bar biti srećni jer nosite nešto što vam se sviđa.“

„Iz moje perspektive, ako ne dolazite iz prošlosti, ne možete da idete u budućnost.“

„Raditi po svome najbolja je stvar na svetu. Ukoliko imate šta da radite.“

„Ako vam je frizura tip-top i imate dobre cipele, izvući ćete se sa svačim.“

„Nikada nisam imala biznis plan. U sve sam upadala glavačke. Ako mi se stvari čine ispravnim, ja ću ih raditi.”

„Izuzeci potvrđuju pravila. Zbog toga ne volim pravila.“

Irisini favoriti:

Karmin – „Što crveniji, to bolji!“

Okrugle naočare – Definitivno njen zaštitni znak, a ovaj oblik našla je, naravno, na buvljaku. Nekada ih nosi i bez stakala, kao aksesoar, jer ih obožava.

Restoran – Antonucci Café (81 Street Njujork)

Miris – Yatagan, kolonjska voda koju koriste i ona i njen Carl

Komad u ormanu – Crna Norman Norell haljina koju je nosila na prvom sastanku sa mužem, pre 67 godina (i još joj dobro stoji)

Prva dama SAD-a – Thelma Catherine Ryan Nixon

Tekst: Jasmina Lazić