Otkrivši ove zanimljive detalje o nekima od najvećih imena današnjice, zapitali smo se da li i mi treba da počnemo sa pranjem ruku pre spavanja i dremkom od 20 minuta na svaka četiri sata?

Da li je to ono što je ovim briljantnim umovima omogućilo tu neverovatnu dozu kreativnosti i talenta ili su u pitanju samo vrlo bizarne navike, neobičnih umova?

Kako god bilo, činjenica je da genijalnost zahteva drugačije navike u šta ćete se i sami uveriti u nastavku teksta.

1. Tom Cruise

Kada ima goste u kući, poznati glumac spava u posebno izolovanoj prostoriji. Navodno, Tom izuzetno glasno hrče i nikada nije uspeo da reši ovaj problem koga je na svu sreću svestan, te se trudi da ne remeti noćni san svojim bližnjima.

foto: Profimedia

2. Nikola Tesla 

Naš čuveni naučnik nije spavao više od svega dva sata dnevno! Naime, Telsa je tokom radova na važnim projektima, a to su u njegovom slučaju bili praktično svi, smatrao da je neophodno raditi u kontinuitetu, dok ideja ne bude finalizovana. Tako je tokom jednog projekta proveo čitava 84 sata ne sklopivši oči. Otvoreno je priznao da je zbog posla često zaboravljao na dogovore, prijatelje, hranu, praktično sve.

foto: Profimedia

3. Mariah Carey

Pevačica tvrdi da joj treba čak 15 sati sna, ne bi li njen glas zvučao najbolje moguće. Takođe, upravo zarad održavanja glasnih žica u najboljem mogućem stanju, Mariah spava okružena sa 20 različitih ovlaživača vazduha.

foto: Profimedia

4. Stephen King

Poznati pisac horora i naučne fantastike, priznaje da poseduje neobične navike vezane za spavanje, ali i da ne može da ih se reši. Pre odlaska na spavanje uvek pere ruke, deo jastučnice koji je otvoren uvek mora biti okrenut ka centralnom delu kreveta.

foto: Profimedia

PageBreak

5. Charles Dickens

Jedan od najvećih pisaca svih vremena, patio je od insomnije. Ipak, to ne znači da nije posedovao rituale vezane za spavanje. Uvek je sa sobom nosio kompas i na počinak nije odlazio dok se ne uveri da leži okrenut direktno ka severu. Ovaj ritual koristio je i pri pisanju. Smatrao je da to povećava njegovu kreativnost.

foto: Profimedia

6. Emily Bronte

Čuvena spisateljica i pesnikinja, takođe je patila od isnomnije. Ne bi li se uspavala hodala je u krug oko stola u dnevoj sobi, sve dok se potpuno ne umori.

foto: Profimedia

7. Eminem

Većina ljudi zamračuje prostoriju pre odlaska na spavanje, ali reper ovom navikom podiže ulog. Ne samo da soba mora biti u kompletnom mraku i tišini, već na prozore stavlja foliju koja ni malo ne propušta svetlost i zvukove. Da bi se uspavao, uključuje takozvanu white sound mašinu, koja pušta zvuke vodopada i vetra koji bruji kroz drveće.

foto: Profimedia

8. Martha Stewart

Najpoznatija američka tv kuvarica, spava svega četiri sata dnevno. I to ne zbog toga što ne može da spava, već iz prostog razloga što ima suviše obaveza i ne želi dragoceno vreme da potroši na spavanje.

foto: Profimedia

9. Leonardo da Vinci

Umetnik je na svaka četiri sata tokom dana pravio pauzu za mini dremku od 20 minuta.

10. Winston Churchill

Svakog dana u pet časova poslepodne, čuveni premijer popio bi čašu viskija sa gaziranom vodom i potom otišao na spavanje, koje traje dva sata. Churchill je tvrdio kako mu ova mini siesta pomaže da bude produktivniji. Naročito uzevši u obzir to da je najveći deo posla obavljao kasno u noć.

foto: Profimedia

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/ellesrbija/