Divna preplanulost radi čuda - osim što će vam očistiti ten, rešite vas svih sitnih akni po telu, ali i skinuti vam koji kilogram viška. No ona je jednako tako svake godine sve manje preporučljiva jer sunce postaje sve opasnije. Sunčanje mora biti umereno, rano ujutro ili poslije 16h te obavezno uz visoki zaštitni faktor. Još gora opcija je odlazak u solarijum koji vas izlaže velikom zračenju, no uz to možete i pokupiti razne bakterije ako salon nije po najvišim higijenskim standardima.

Najbolji izborr je svakako tzv. špricanje tj. nanošenje prirodnih boja koje traju oko nedelju dana i daju vam intenzivnu boju po vašoj želji, nežne su za kožu i ne puštaju boju s tela (osim prvoga dana!) kako se znalo misliti. Sve više su popularne i kreme/losioni/pene za samotamnjivanje, koje vas više neće pretvoriti u narandžasto čudovište jer su napravljene s novim tehnologijama. Jednako tako, nema više ni onog neugodnog mirisa spaljene kože (ili goreg!) već se boje brzo upijaju i ugodno mirišu.

Za savršenu preplanulu boju morate kožu dobro pripremiti, jer sve nepravilnosti, suvi delovi i slično, s losionom za samopotamnjivanje izgledaće još gore.

Ukoliko želite potamneti i lice, morate prvo da napraviti piling, po mogućnošću s električnom napravom s četkicom poput Clarisonica, te lice osušiti. Za telo je isti princip, morate da napravite dobar piling (bez ulja u sastavu!) s preparatom koji možete pomešati sa svojim šamponom za telo. Zatim dobro posušite telo i namažite hidratantnom kremom kolena, zglobove, laktove i slične pregibe koji su poznati po prevelikom upijanju boje, kako bi je slabije primili.

Sledeći korak je izbor odgovarajućeg preparata za samopotamnjivanje. Možete birati između losiona, krema, spreja, maramica, gelova, ulja... Međutim, za lice je najbolji proizvod kojim možete nadograđivati boju, poput maramica s bojom. Za telo izaberite gel ili penu, dok će za suvu kožu biti izvrsno ulje. Kao i kod lica, i za telo je najbolje birati proizvode kojim možete nadograđivati boju, što će vam pomoći da tačno vidite gde dobivate boju, kako deo tjela ne biste premalo ili previše potamneli.

No čak i najbolji proizvod može loše izgledati na koži ako ga ne znate pravilno naneti.

Na primer, ukoliko koristite kreme za lice s anti-age sastojcima, nanesite ih pre nego nanesete proizvod za samopotamnjivanje, a zatim kožu nahranite "običnom" hidratantnom kremom. Kod nanošenja boje na telo, podelite telo na sekcije i pokrivajte ih jednu po jednu, pritom koristeći rukavicu za samopotamnjivanje, kojom proizvod možete dobro umazati u tjelo, a da dlanove ostavite belima.

Savršen raspored nanošenja proizvoda je od stopala do kolena, kolena do bokova, trbuh i prsa, ruke, leđa, pa vrat. Ako negde imate previše proizvoda (recimo na već pomenutim problematičnim tačkama), boju možete ukloniti s malo limuna ili kremom/gelom za uklanjanje dlačica.

Ukoliko želite da što drže održite nanesenu boju, morate da imate na umu da je voda neprijatelj.

To znači da ćete se morati vrlo kratko i brzo tuširati, a zatim se ili sušiti napolju ili se brisati laganim tapkanjem, nikako trljanjem, jer ćete tako takođe ukloniti boju. Ako ste ipak na plaži ili zabavi uz bazen, nosite vodootporni zaštitni faktor i nanosite dnevno kremu za produživanje preplanulosti. 

izvor: wall.hr