Malo je brendova koji nose težinu, uvaženost i ugled poput onog Dragane Ognjenović. Beskompromisan kvalitet ključan je za njene kolekcije koje istražuju snagu pojednostavljenih oblika, a sve to otelotvoreno je u Simply D.O. lukuznom, minimalističnom modnom pečatu. I ove sezone, stalna postavka osvežena je novim statement komadima, a posebno se izdvajaju aksesoari poput naočara, nakita i kožnih tašni u summer capsule kolekciji.

U intervjuu za ELLE, Dragana Ognjenović ispričala nam je sve o ovoj capsule kolekciji, ali i svojoj modnoj filozofiji. 

Quiet luxury kao antiteza brze mode, sa fokusom na kvalitet, minimalizam i bezvremenost, u 2023. doživeo je potpunu ekspanziju. Vi ste ga u svoj rad implementirali na početku, a apostrofirali 2008. godine brendom Simply D.O. Sećate li se kako se i kada rodila Vaša ljubav prema minimalizmu, ali i svedenom luksuzu?

Minimalizam je osnova brenda Dragana Ognjenović još od samog početka. Ta se ljubav nije rađala, ona je, izgleda, integralni deo mog načina razmišljanja. Minimalizam ne znači manje vrednosti već više vremena provedenog u promišljanju. A, vreme je luksuz i ono što je važno, luksuz je u istini, u kvalitetu na svaki način. Kvalitetu dizajna, izrade, materijala, i jednostavnosti jezika komunikacije.

D.O. Simply  shirt dress DTR-23-21A  _N7A3022 copy.jpg
foto: David Đorđević 

D.O. Simply  shirt dress DTR-23-02 _N7A2892 copy.jpg
foto: David Đorđević 

''Minimalizam je osnova brenda Dragana Ognjenović još od samog početka. Ta se ljubav nije rađala, ona je, izgleda, integralni deo mog načina razmišljanja.''

 Nedavno sam pročitala citat da je ''Jednostavnost razrešena kompleksnost''. Kako izgleda taj proces ''razrešavanja'' kod Vas?

Jednostavnost je integralni deo mog pristupa dizajnu. Proces “razrešavanja” počinje promišljanjem, radom, i gumicom za brisanje. Brisanjem suvišnog... Taj process mi izgleda kao centrifuga. Nepotrebno, jednostavno, otpadne. Jednostavnost jeste razrešena kompleksnost, ali se u tom minimalizmu vidi duhovitost procesa razrešavanja i monumentalnost rešenja: naime, za minimalizam je često potreban dobar osećaj za humor, a kada je nešto dobro dizajnirano, često je i monumentalno.

Vidite li u budućnosti bolju perspektivu u društvenom usvajanju ideje o održivosti, kao i tome da je bolje da u ormaru imamo jedan statement komad koji traje, nego gomilu trendovskih koji prolaze?

Srećom, održivost je u načinu na koji razmišljam i temelj je mog pristupa dizajnu. Jednokratnost je neprijatelj održivosti. Na svima nama je odgovornost - i na nama koji pravimo komade i na onima koji ih nose, da nađemo pravu meru i ritam u konzumiranju mode, u skladu sa trenutkom u kome se planeta nalazi.

D.O. Simply  dress SIM-22-23 N7A2976 1  copy.jpg
foto: David Đorđević 

D.O. Simply  torba Sim-11-116A _N7A2982 copy.jpg
foto: David Đorđević 

D.O. Simply  dress SIM-22-23 _N7A2982 2 copy.jpg
foto: David Đorđević 

''Jednostavnost jeste razrešena kompleksnost, ali se u tom minimalizmu vidi duhovitost procesa razrešavanja i monumentalnost rešenja.''

Od kog modnog postulata nikada ne biste odstupili?

Od insistiranja na dizajnu i trajnosti komada.

Stalna postavka Simply D.O. Spring/Summer i Autumn/Winter, svake sezone je upotpunjena i osvežena “capsule” kolekcijama, koje su sačinjene od svedenih i neophodnih, novih komada. Dah čega neophodnog nam donosi ova nova, letnja?

Pre svega su to novi modeli iz linije “Eyewear”. Naočari su ručno izrađene od italijanskih materijala najboljih performansi, u acetatu sa obojenim staklima koje imaju 100% UV zaštitu. Mogu da kažem da naočari D.O. svojom vrhunskom izradom i kvalitetom pariraju i svetskim brendovima.

Posebno izdvajam nakit D.O. Simply koji svojim mekim ali preciznim linijama, apostrofiraju organsku jednostavnost. Tu su, takođe, modeli košulja od svilenog muslina i haljina koji se mogu nositi i kao dnevni i uz nakit, kao večernji komadi.

D.O. Simply  Sunglasses DO-21-40  CRYSTAL GRAY_N7A2500 copy.jpg
foto: David Đorđević 

D.O. Simply  Sunglasses DTR-23-50 METAL GREEN GLASS_N7A2545 copy.jpg
foto: David Đorđević 

Postoje li razliku u pristupu kreiranju odeće i aksesoara?

Kada crtam, sve je na jednom papiru, jedno pored drugog, samo se u nekim momentima ponešto osvetli.

Šta u Vaš život unosi tišinu i osećaj smirenosti?

U dizajnu, pojednostavljenje, udobnost, svedenost i kvalitet, filmovi, pozorište,dobra muzika, a u danu, istinsko prijateljstvo, ljubav...

D.O. Simply ogrlica Don-22-011 _N7A2579 copy.jpg
foto: David Đorđević 

D.O. Simply  prsten Don-23-32 Srebro Tirkiz_N7A2615 copy.jpg
foto: David Đorđević 

D.O. Simply  ogrlica Don 23-37 Rozen kvarc_N7A2685 1 copy.jpg
foto: David Đorđević