Dokumentarni film "Sonja" autorke Dragane Kanjevac otvorio je najstariju gradsku kulturnu manifestaciju - Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma. Od 30. marta do 4. aprila, 59. po redu manifestacija "Kratki metar" prikazaće 130 ostvarenja iz Srbije i sveta od kojih će se 90 takmičiti za nagrade.

Umetnički direktor festivala, Janko Baljak, najavio je da će publika imati priliku da vidi neke od najvrednijih dela kratkog igranog, dokumentarnog, animiranog i eksperimentalnog filma. Prema njegovim rečima ovogodišnji "Kratki metar" ugostiće četvrti putujući festival UNAFF, u okviru kojeg će naša publika moći da vidi šokantni dokumentarac o insajderu iz Pentagona, film "Najopasniji čovek u Americi: Danijel Elsberg i dokumenti iz Pentagona", autorke Judit Erlig, koji je takođe bio nominovan i za Oskara.

U festivalskoj ponudi su četiri izabrana dokumentarca u programu "Fokus: Izrael", ostvarenja koja se bave tabu temama - nasiljem, homoseksualizmom i nasiljem u porodici... Francuska će se predstaviti eksperimentalnim filmomovima koji su na marginama kulturne politike i scene, a ovaj program nazvan je “Collectif Jeune Cinema: Pariski eksperiment”. Pod naslovom “Komšiluk”, publika će imati priliku da vidi ostvarenja iz regiona, a ovaj segment, kako su istakli organizatori, mogao bi uskoro postati i novi takmičarski program “Kratkog metra”.

Program "Vrelo" nastaviće da neguje kulturu dijaloga, a povod za diskusiju biće holandski i hrvatski dokumentarci. Holandska priča biće povod za razgovor o tome zašto je u Srbiji i Evropi sve veći broj ljudi nema decu, a ima više od 35 godina dok će hrvatski film otvoriti temu o sudbini studenskih protesta u novom veku, i razlici zahteva današnjih studenata u odnosu na one iz devedesetih godina.

Kompletan program festivala možete preuzeti na sajtu www.kratkimetar.rs