U poslednje vreme, sve je više ovakvih priča među književnim hitovima, koji ponekad mogu biti vrlo katarzični. Evo nekih od romana koji su u poslednjih nekoliko godina rasplakali čitaoce širom sveta:

Krive su zvezde – Džon Grin

Kada govorimo o romanima koji će vas rasplakati, naravno da na prvo mesto dolazi Grinov najpoznatiji roman „Krive su zvezde“. 

Uprkos medicinskom čudu koje je smanjilo tumor i kupilo joj još nekoliko godina života, Hejzel je oduvek bila u terminalnoj fazi bolesti ‒ njeno poslednje poglavlje bilo je ispisano odmah uz postavljenu dijagnozu. Ali onda se u Grupi za podršku pojavio Ogastus Voters, i njena priča je ponovo napisana. Ovo je tragična priča o dvoje mladih koji su se odvažili da vole, iako znaju da nemaju budućnost.

Dok nisam srela tebe – Džodžo Mojes

Ovaj roman je u potpunosti zaludeo čitalačku publiku širom sveta, a o ekranizaciji koja je najavljena za jun ove godine bruje društvene mreže. 

Lu je čudna devojka koja nakon gubitka posla odlazi na razgovor za posao negovateljice invalida, iako na tom polju nema nikakvog iskustva. Na njeno potpuno iznenađenje ona taj posao i dobija, a uskoro saznaje da invalid o kome treba da se stara nije starac. Vil je kvadriplegičar, žrtva saobraćajne nesreće, koji je do tog kobnog jutra imao sve: prelepu verenicu, uspešnu karijeru, bogate roditelje. Međutim, nakon dve godine života u kolicima, odlučio je da na sve to stavi tačku. Lu je ugovorom dobila težak zadatak: ona treba da ga ubedi da poželi da nastavi da živi.

Na posebna te vodim mesta – Dženifer Niven

Još jedan bestseler omladinskog žanra, koji bi svakako trebalo da pročitaju i odrasli, pripoveda priču o Finču i Violeti. Teodor Finč je opčinjen smrću i stalno smišlja kako bi sve mogao da se ubije. Ali svaki put nešto ga u tome spreči. Violeta Marki živi odbrojavajući dane do mature, kada će pobeći što dalje od tuge za sestrom koju je izgubila. Kada se Finč i Violeta oboje nađu na ogradi školskog zvonika, nije baš najjasnije ko je koga tu sprečio da ne skoči. A kada dobiju zajednički školski zadatak da otkriju prirodne lepote svoje države, i Finč i Violeta će otkriti nešto važno. Finč -  da samo uz Violetu može biti potpuno svoj, a Violeta – da samo uz Finča može zaboraviti prošlost.

Kradljivica knjiga – Markus Zusak

Priču o Lizel, kradljivici knjiga, pripoveda Smrt lično. Njeni roditelji su odvedeni u logor, a brat joj prevremeno umire. Na njegovom grobu, Lizel pronalazi knjigu i uzima je – to je knjiga uz koju će naučiti da čita i koja će joj promeniti život. Dok Nemačkom vladaju nacisti, 1939. godine, u kući devetogodišnje Lizel i njenih staratelja kriju sve dve striktno zabranjene stvari: mladi Jevrejin i ukradene knjige. Ovo je potpuno drugačija priča o Holokaustu, ispripovedana iz perspektive Smrti i viđena očima deteta. „Kradljivica knjiga“ je jedna od onih knjiga koju nikada nećete zaboraviti.

Izuzetno glasno i neverovatno blizu – Džonatan Safran For

Oskar je devetogodišnji dečak, samoproklamovani pacifista, svirač na dairama, pronalazač, poštovalac Stivena Hokinga... U vazi u plakaru, posle očeve smrti 11. septembra, Oskar pronalazi ključ... Siguran je da je ključ pripadao njegovom ocu, ali koju od 162 miliona brava u Njujorku on otvara i može li Oskar, kada to otkrije, saznati nešto više o svom ocu koga je tako prerano izgubio?

Ovo je roman o ljubavi, prijateljstvu i, pre svega, o gubicima, potresan i duhovit do suza, izuzetno originalno komponovan, bogato i neobično ilustrovan, sa pojedinim stranicama ili sa premalo ili sa previše teksta koji je štampan jedan preko drugog do nečitljivosti.

Jedan dan – Dejvid Nikols

Roman „Jedan dan“ vodi nas kroz 20 godina prijateljstva i ljubavi Eme i Dekstera, a svako poglavlje predstavlja po jedan 15. jul, od prvog dana kada su se upoznali do 15. jula dvadeset godina kasnije. Ema je romantična ljubiteljka književnosti, a Dekster urbano TV lice, ali ih ipak nešto spaja poput magneta. Ukoliko ste gledali istoimeni film, zaboravite ga i pružite šansu ovoj knjizi.  Ovo je knjiga koja će vas provozati kroz mnoštvo emocija: od ljutnje, preko sreće i navijanja, do ivice suza.

Autorka teksta je Sandra Bakić Topalović sa bloga Stsh's Book Corner 

Zapratite ELLE na Viberu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>http: //www.viber.com/ellesrbija