Evo nekoliko predloga za postpraznično čitanje:

„Nevidljlivi sati“ Dejvid Mičel

Autor „Atlasa oblaka“ i „Hiljadu jeseni Jakoba de Zuta“ spremio je za svoje verne čitaoce još jednu nezaboravnu avanturu. 

Pošto se posvađala s majkom zbog dečka, petnaestogodišnja Holi Sajks beži od kuće i svog starog života. Holi, međutim, nije obična odbegla tinejdžerka. Ona je osetljivo dete kome su se nekada obraćali glasovi „Radio ljudi“, kako ih je nazvala – Holi je provodnik za parapsihološke fenomene. Sada, dok luta kroz englesku provinciju, vizije počinju da se ređaju a njena stvarnost da nalikuje na košmar.

Njen beg je međutim tek uvod u strašne događaje koji će ostaviti neizbrisive ožiljke na njenoj porodici. Ta nerešena misterija odjekivaće kroz decenije Holinog života i uticati na sve ljude koje Holi voli – pa čak i na one koji se još nisu rodili.

„Mlada Elita“ Mari Lu

„Mlada Elita“ je prvi deo novog serijala autorke young adult trilogije „Legenda“.

Kada je u srednjem veku hemoragijska groznica pogodila kraljevinu Kenetru, Adelina Amuteru bila je među retkima koji su je preživeli. Ali bolest je na mnogima ostavila neobične belege. Adelina je ostala bez levog oka, a njena kao gar crna kosa preko noći je postala srebrnasta. Njen okrutni otac smatrao je da je jedna od malfeta, i da kao gnusoba blati porodični ugled.

Ali nekima je groznica ostavila više od belega ‒ dala im je čudnovate darove u vidu nadljudskih moći, i učinila ih jačim i snažnijim od drugih, posebnim, zbog čega su ih i nazvali Mlada Elita! Zahvaljujući tim moćima, devojka koja je celog života smatrana bezvrednom i nakaznom, postaće junakinja potlačenih i obespravljenih, crpeći snagu za svoje moći iz straha i zla koji vladaju zemljom.

„Buđenje“ Stiven King

Jedan od novijih romana ovog majstora horora, napisan 2014. godine, konačno je stigao i kod nas. U pitanju je mračna pripovest o zavisnosti, fanatizmu i onom što bi moglo da postoji s one strane života.

Senka je pre otprilike pola veka pala preko dečačića koji se u dvorištu igrao plastičnim vojnicima, u malom gradu u Novoj Engleskoj. Džejmi Morton podigao je glavu i ugledao upečatljivog muškarca, novog sveštenika, prečasnog Čarlsa Džejkobsa, koji će uz pomoć divne supruge preobraziti lokalnu crkvu. Svi muškarci i dečaci pomalo će se zaljubiti u gospođu Džejkobs; žene i devojčice gajiće slična osećanja prema prečasnom Džejkobsu – uključujući Džejmijevu majku i voljenu sestru, Kler. Prečasni će uspostaviti dublju vezu sa Džejmijem, zasnovanu na tajnoj opsesiji. Kad tragedija zadesi porodicu Džejkobs, harizmatični sveštenik narugaće se pred preneraženom pastvom svim religioznim uverenjima i prokleti boga. Zbog toga će biti prognan iz grada.

„Šetnja po sunčanom danu“ Aleksandar Mekol Smit

Prva damska detektivska agencija nema mnogo posla, štaviše, ima ga tako malo da je Dragocena Ramocve, prvi put u svojoj poštovanja dostojnoj karijeri – s ustezanjem, doduše – pristala da ode na odmor. Nedelja neometanog spokoja, međutim, okončava se pre vremena kad Mma Ramocve upozna dečkića zvanog Semjuel, malog nevaljalca koji je i sam u nevolji. Pošto sazna njegovu tužnu priču,  ne može a da se ne umeša i ne pomogne mu da nađe izlaz iz teške situacije. 

Uprkos toj neočekivanoj zaokupljenosti, Mma Ramocve i dalje brine kako agenciji ide u njenom odsustvu. Još kad čuje kako Mma Makuci prilazi novom i vrlo složenom slučaju, njena briga postaје još veća. Ugled veoma poštovanog bocvanskog političara doveden je u pitanje upravo u trenutku kada planiraju da mu odaju veliku počast. Njegova sestra se obratila Prvoj damskoj detektivskoj agenciji s molbom da istraži te uznemirujuće tvrdnje, ali, kao što to često biva, nije sve baš onako kako na prvi pogled izgleda. Istraga će na kraju uticati na sve u agenciji, a poslužiće i kao podsetnik da običnim ljudskim manama valja pristupati s velikom dozom saosećanja i ljubavi prema bližnjima. 

„Udvojeni čovek“ Žoze Saramago

Možda motiv dvojnika nije nov, ali pristup portugalskog Nobelovca će učiniti da pomislite da nikada niste pročitali ništa slično.

Tertulijano Maksimo Afonso, profesor istorije u srednjoj školi, igrom slučaja otkriva da ima dvojnika u liku glumca Antonija Klara. Posle podrobnog istraživanja i ispitivanja svih okolnosti u životu glumca, Tertulijano uviđa da nije u pitanju samo sličnost, nego da su dva čoveka identična, počev od najmanjih fizičkih odlika do datuma rođenja, pa odlučuje da ga pozove i upozna sa tom poražavajućom činjenicom. 

Pred oba junaka postavlja se sada egzistencijalno pitanje: ko je original, a ko duplikat? Pošto su rođeni istog dana, obojica počinju da se pitaju kako izgleda žena ili verenica onog drugog? Glumac, koji je mnogo perfidniji nego profesor istorije, zbog neprijatne okolnosti o postojanju svog dvojnika planira da se osveti Tertulijanu zloupotrebljavajući sličnost kod njegove devojke. Ali time se njihovi planovi ni izdaleka ne iscrpljuju.

„Ležanje na kauču“ Irvin Jalom

Ako ste voleli romane „Kad je Niče plakao“ i „Lečenje Šopenhaureom“, obradovaće vas vest da se Jalom ponovo bavi sličnim temama. 

„Ležanje na kauču“ je provokativno istraživanje neobičnog odnosa koje tri terapeuta ostvaruju sa svojim pacijentima. Sejmor je terapeut stare škole koji probija granice seksualne prikladnosti sa jednom svojom klijentkinjom. Maršala, koji i sam pati od opsesivno-kompulsivnog ponašanja, muči uloga koju novac igra u njegovim odnosima sa pacijentima. Najzad, tu je Ernest Laš. Vođen iskrenom željom da pomogne i verom u psihoanalizu, izmislio je nov i radikalan pristup terapiji – totalno otvoren i iskren odnos sa pacijentom koji preti da dovede do razarajućih posledica. 

Ogoljujući mnogobrojne laži koje se kod psihoanalitičara izgovaraju na kauču i van njega, knjiga „Ležanje na kauču“ čitaocima obezbeđuje provokativan, maltene neumesan pogled na ono o čemu terapeuti možda zaista razmišljaju tokom seansi. Opčinjavajuća, privlačna i nepopustljivo inteligentna priča, na kraju će duboko dirnuti čitaoce raspletom iznenađujuće humanosti, prožetog iskupljujućom verom.

„Beskrajno more“ Rik Jensi (Peti talas #2)

Dugoočekivani nastavak distopijskog serijala „Peti talas“ stiže taman pred filmsku premijeru prvog dela.

Preživeti prva četiri talasa beše gotovo pa nemoguće. Kasi Salivan se obrela u novom svetu, svetu u kome elementarno poverenje koje nas je povezivalo više ne postoji. Dok Peti talas čini svoje, Kasi, Ben i Zvonar nemaju kud nego da se suoče s tim da je krajnji cilj Drugih ‒ istrebljenje ljudskog roda.

Kasi i njeni prijatelji još nisu spoznali koliko daleko su Drugi spremni da idu, ali ni Drugi nisu svesni do kojih se visina ljudski rod može uzdignuti kad se nađe usred bitke na život i smrt, između nade i očajanja, ljubavi i mržnje.

„Svi su u pravu“ Paolo Sorentino

Toni Pagoda, pevač zabavne muzike, tvrdoglavo je zaljubljen u život. Ima burnu prošlost, premda mu je tek četrdesetak godina. Moglo bi se reći da je Toni simbol svakog preterivanja: veliki potrošač svega, od droge i ženâ, do prijateljstva i nežnosti. Ovaj nesvakidašnji roman toka svesti govori i o krepkoj i naprednoj Italiji od pre pola veka, kada je glavni junak imao sve što je mogao da poželi. Ali „ako počinješ životu da daješ smisao, znači da si ostario“, govori sam sebi Toni P., zagledan u suštinu i komičnost starosti, koja počinje da ga načinje, i otkrivajući sumanute razloge koji pojedine ljude čini uspešnim, a druge – potpunim gubitnicima. 

Kada život postane previše složen, on shvata da je došao čas za promenu i odluči da nestane. Nastanjuje se u Brazilu, kida sve veze s Italijom, i godinama živi u prividnoj slobodi. Ipak, sudbina sve preokreće. Osetljivog na prijateljstvo, Tonija će novi, nenadano stečeni prijatelj povezati s naručiocem neobičnog koncerta, koji će ga posle dve decenije vratiti u Italiju.

„Đavo je došao po svoje“ Laš Kepler

Poslastica za ljubitelje trilera: Jedna devojka je ubijena, druga je nestala. Medijum Flora Hansen tvrdi da je sve videla. Inspektor Jona Lima ne zna da li da joj veruje...  

U domu za problematične tinejdžerke u severnom delu Stokholma brutalno je ubijena jedna od štićenica, Miranda. Iste noći nestaje druga devojka, Viki, i u bekstvu krade automobil u kojem se nalazi četvorogodišnji dečak. U rešavanje slučaja uključuje se inspektor Jona Lina i na sve načine pokušava da pronađe Viki i spreči još veću tragediju. Međutim, istraga jednog od najgorih i najzamršenijih zločina u karijeri odvešće ga na mračnu stranu stvarnosti, do šokantnog susreta sa duhovima iz sopstvene prošlosti.  

„Ti“ Kerolajn Kepnes

Roman godine po oceni Suspense Magazine-a, ljubavni psihološki triler koji se često poredi sa bestselerom „Iščezla“ (Gone Girl).

Ginevra Bek, lepa, pametna, neodoljiva studentkinja koja želi da postane spisateljica, očarava Džoa Goldberga čim kroči u njegovu knjižaru u centru Njujorka. On čini ono što bi verovatno svako drugi zainteresovan za mladu lepu ženu danas uradio: traži ime s njene kreditne kartice na Guglu. Postoji samo jedna Ginevra Bek u Njujorku. Ona ima javni nalog na Fejsbuku i stalno tvituje, čime otkriva Džou sve što ovaj mora da zna: prijatelji je zovu Bek, išla je na Univerzitet Braun, živi u Benk stritu i večeras će biti u jednom kafiću u Bruklinu ‒ savršenom mestu za „slučajni“ susret.

Džo neprimetno i opsesivno preuzima kontrolu nad Ginevrinim životom, izazvavši sled događaja kako bi se pobrinuo da se ona nađe u njegovim raširenim rukama. Džo od progonitelja postaje njen dečko i pretvara se u njenog savršenog muškarca, sve vreme tiho uklanjajući prepreke koje im stoje na putu ‒ čak i po cenu ubistva.

Autorka teksta je Sandra Bakić Topalović sa bloga Stsh's Book Corner 

Zapratite ELLE na Viberu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>http: //www.viber.com/ellesrbija