Sigurno ste bar jednom čuli čuvenu izjavu Sofije Loren: „Radije bih jela pastu i pila vino, nego nosila veličinu 0“.

Na sreću, italijanska filmska diva nije morala da se odriče gastronomskih zadovoljstava zarad dobre linije, a osim glumačkih talenata, posedovalaje i one kulinarske. Legendarna glumica objavila je dva kuvara u kojima, sasvim očekivano, testenina zauzima centralno mesto.

Donosimo vam jedan od njenih najpoznatijih recepata za kremaste špagete sa limunom.

Sastojci:

  • 250 g špageta
  • 60 g maslaca
  • 3 čena belog luka
  • korica 3 limuna
  • 60 ml soka od limuna
  • 120 ml pavlake za kuvanje
  • so, biber
  • 25 g rendanog parmezana
  • šaka svežeg bosiljka
Sophia Loren objavila je svoja dva kuvara u kojima centralno mesto zauzima recept za pastu s limunom.
Unsplash/Nha Van 

Recept Sofije Loren jednostavan je za pripremu:

Pastu skuvajte na uobičajen način. Sitno iseckajte beli luk, narendajte koricu limuna i iscedite sok. U većem tiganju na umerenoj temperaturi rastopite maslac. Propržite beli luk, dodajte polovinu pavlake za kuvanje i začinite po ukusu. Dinstajte nekoliko minuta uz povremeno mešanje. Ubacite gotovu testeninu, pa prelijte ostatkom pavlake. Dodajte sok i koru od limuna i mešajte da se sve lepo sjedini. Dodajte sitno naseckan bosiljak i pre serviranja pospite parmezanom.

Prijatno!