Angelina Atlagić: Maštoviti perfekcionista

Tekst: Jelena Karakaš

Oktobar koji miriše na leto. Četvrtak, ležeran kao da je vikend. Zalogaji crne čokolade i mali modni razgovori. Čuvena kostimografkinja Angelina Atlagić ugostila nas je u svom stanu u centru Beograda i dopustila nam da zavirimo u njen mali bajkoviti svet. Elegantna i prefinjena dama pokazala je garderober koji nedvosmisleno ukazuje na to ko je njegova gazdarica. Malena prostorija okupana mekanim svetlom ispunjena je brižljivo složenom odećom, obućom i modnim dodacima. Sve je pod konac i nadohvat ruke. Kombinacije su složene i spremno čekaju; to je neophodno jer je Angelina večiti nomad, njen posao podrazumeva saradnju sa umetnicima širom sveta. „Moj posao veoma utiče na moje oblačenje. Sve mora biti prilagođeno putovanjima, a često se moja radna odeća pretvara u odeću za veče, tako da je imperativ da sve što imam bude praktično.“ Dok su na sceni njeni kostimi raskošni, bogato ukrašeni i u svim bojama duge, Angelina privatno voli minimalizam. Pre svega tu je bela, koju razbija detaljima u jarkim bojama. Kao ključni komad svog garderobera izdvaja ešarpe, koje nosi u skoro svim kombinacijama.

Racionalno & praktično
Dok sedimo u dnevnom boravku i opušteno ćaskamo, uveravam se da bela zaista dominira u Angelininom životu. Njen prostor, kao i stil zahvaljujući beloj deluju prozračno, rasterećeno, prijatno. Udobnost joj je ideja vodilja kada bira odeću. Iako mnogi raspoloženje popravljaju popunjavajući garderober, Angelina uz osmeh priznaje da baš i nije neka kupoholičarka. „Nisam neko ko preterano uživa u šopingu. Najčešće kupujem na aerodromima. Slučajno i usput. Jednostavno, nemam potrebu da nešto kupim samo kupovine radi. Vrlo sam racionalna i praktična kada je o šopingu reč. S druge strane, posao mi je takav da sam po čitav dan okružena materijalima. Kupujem metre i metre najfinijih tkanina. Tražim, biram, pazarim...“

Moda kao umetnost
Jovan Ćirilov za nju je rekao da je u životu tiha, a u umetnosti snažna. Posle više od 150 predstava za koje je osmislila kostime, Angelina i dalje nije izgubila kreativnu energiju. Zaneseno opisuje kostime za predstavu Uspavana lepotica koja je izvedena u Sankt Peterburgu, u Mihajlovskom teatru. Kostimi su izazvali veliku pažnju medija, a prvi put u Rusiji kostimi za balet predstavljeni su na pravoj modnoj reviji. U okviru Aurora Fashion Weeka u Sankt Peterburgu Angelina je predstavila sve kostime iz predstave. Ne samo što je načinila korak napred kada je kostime poslala na modnu pistu već je, svesna prednosti moderne tehnologije, organizovala i virtuelnu izložbu fotografija kostima iz predstave (možete je pogledati na veb-sajtu www. angelinaatlagic.com).

Nastavak pročitajte na sledećoj strani  1 / 2 Sledeća ›

Bonus video
KOMENTARI
Inicijalizacija u toku...