Tekst: Ana Stefanović

Jelena Kovačić nije nametljiva. Odmerena je, dosledna, jednostavna i iznad svega profesionalna. Veoma uspešno se bavi modelingom već čitavu deceniju, ali ne diže prašinu oko toga. Njena istorija sa srpskim izdanjem magazina ELLE počela je pre pet godina, kada je briljirala na snimanju modnog editorijala i kada je cela redakcija pala u nesvest saznavši da se Jelena porodila samo par nedelja pre tog snimanja. Izgledala je perfektno! Pet godina i nekoliko fenomenalnih modnih priča kasnije, jednog ledenog februarskog dana, ponovo se nalazimo – ovoga puta u njenoj kući, sa ciljem da izvrnemo njen orman naopačke i popričamo o model’s own clothes efektu. Dan pre našeg susreta Jelena je stigla iz Barselone, gde provodi polovinu svog vremena, budući da joj se tamo nalazi matična agencija. „Moj život je došao do tačke kada su mi stvari konstantno spremne u koferu, jer veoma često putujem zbog snimanja. Obično vodim i svoju ćerku sa sobom, tako da su dva kofera uvek u pripravnosti!“, objašnjava nam odmah na početku. Garderoba joj je podeljena na „španski“ i „beogradski sektor“, tako da imamo uvid samo u polovinu njenih stvari, ali uprkos tome – slika je jasna. Jelenin stil sačinjen je od puno klasika, jednostavnih stvari i – sezonskih ključnih komada. „Moj stil je inspirisan poslom kojim se bavim. Već dugo sam u svetu mode i zaista uživam prateći njene tokove. Pre svega vodim računa da izgledam uredno od glave do pete, a onda i da napravim skladan i sofisticiran spoj komada“, kaže Jelena i dodaje: „Uživam u snimanju editorijala; sam rad sa stilistima za mene je fenomenalan. Volim da vidim njihove ideje i spoj kombinacija na zadatu temu, a sve to svakako utiče na moj stil.“ Jelena je u svet modelinga zakoračila kao šesnaestogodišnji devojčurak, bez ikakvog „predznanja“ o modnim vrednostima. „Nisam odrasla u okruženju u kom se pratila moda. Priča se završavala na odrednici da dečaci nose teget, a devojčice pink boju. Tek kada sam počela sa radom u modelingu, uvidela sam da je prava umetnost efektno uklopiti odeću, dodati prave aksesoare i postići željeni efekat.“ Deset godina iskustva i posmatranja profesionalaca na delu istančalo je Jelenin ukus u učinilo ga vrlo prefinjenim.

PageBreak

Dok izvlači haljine, cipele i torbe iz ormana, gunđa za sebe kako joj nisu tu sve stvari koje bi volela da slika, dok ja uživam u pogledu: od jarkoplavih YSL salonki, preko crne MiuMiu mini haljine sa mašnom, do večne Balmain rokerske jakne. Sve je nenametljivo i sve je ukombinovano vrlo suptilno, ali sve vrvi od ključnih komada – za prave fashionistas, koje znaju da ih prepoznaju. Njen svakodnevni look sastoji se, kako kaže, od skinny jeansa, majice, sakoa, šala, velikih torbi i cipela sa malom štiklom, u kojima može slobodno da se kreće. Pitam je ko su joj omiljeni dizajneri i gde najradije šopinguje. „Bez dvoumljenja ću reći Balmain; zatim Ermanno Scervino, Alexander Wang, Alexander McQueen i Stella McCartney. Obožavam haljine Eliea Saaba i Zuhaira Murada. Činjenica da dosta putujem daje mi mogućnost da obiđem više radnji i vidim više stvari. Ipak, kada je reč o šopingu, uvek ostajem verna Milanu, gradu koji obožavam i u kom već imam uhodanu maršrutu. Prva je Antonia, multibrend butik u kom je izbor stvari fenomenalan, zatim idem do Dantonea, pa u Gio Moretti. Volim kad u buticima imam mogućnost da vidim stvari više različitih dizajnera“, priča Jelena dok izvlači torbe najrazličitijh veličina i tekstura iz ormana. Dok nam njen muž pomaže u aranžiranju torbi za fotografisanje, ona odlazi da se presvuče. Nakon jedva deset minuta, vraća se sasvim transformisana, osvežena, ali još uvek sasvim prirodna. Suvišno je reći da smo slikanje završili rekordno brzo jer je, kao iskusni model, odmah razumela šta fotograf od nje traži. „Modeling je posao u kom sam se potpuno pronašla i volela bih da ostanem u toj sferi još dugo. Nije mi strana ideja scoutinga ili vođenja modne agencije, ali još jedna moja strast je modna fotografija, stoga, ko zna… možda jednog dana stanem rame uz rame sa Stevenom Meiselom.“ U Jeleninom minimalistički dekorisanom stanu na sve strane su gomilice modnih časopisa. Na sve strane su i ogledala i skrivena vrata od ormarića u kojima se čuvaju cipele, torbe, naočare, nakit. Ovo nije stan nekoga ko voli modu i modiranje – posle sat vremena provedenih u njemu, jasno je da ovde živi neko ko spontano i najiskrenije živi modu. Sa istim entuzijazmom i iskrenošću sa kojom mi je njena petogodišnja ćerkica pokazivala i imenovala stikere zalepljene u svojoj sobi, Jelena mi je pričala o tome kako je otkrila Chanelovu liniju khaki lakova za nokte i obišla pola grada dok ih nije najzad pronašla i kupila.

P&O
Štikle ili ravna obuća? Uvek navijam za cipele sa visokom potpeticom!
Cipele ili torbe? Više volim cipele.
Čiji orman bi volela da orobiš? Anne dello Russo i Victorije Beckham.
Kada bi tvoja odeća govorila, rekla bi…? Wow, krojeno po tebi, haha!
Šta svira na tvom iPodu trenutno? Još sam pod uticajem letovanja na Ibici: razni haus miksevi i neizbežna Swedish House Mafia. Ima i Lady Gage, Glorie Estefan, zatim Buddha bar...

Jelena Kovačić, manekenka, oblači se svedeno i ceni udobnost. Ipak, ima nečeg drugačijeg, prefinjenog u njenom stilu