Sa Marijom Tarlać se znam dugo, posebno ako se vreme meri momentima koji plutaju u sećanju.

Bilo je tu i kafana i pozorišta, i Mikonosa i Kopaonika, pijaca, pekara, umalo i porodilišta. Sada, dok sedimo jedna naspram druge, ona sa makazama, ja sa olovkom, da pišem o njoj, ne mogu da se otmem utisku kako je istim onim catwalkom od pre dvadeset i kusur godina prošla kroz sva ova vremena i stigla ovde, u Čubrinu ulicu, potpuno netaknuta. Ipak, stvari su se neznatno promenile: ona sada dizajnira odeću. 

Zašto si uzela makaze?

Moda je otišla u smeru koji je za mene neprihvatljiv, kriza je pojela srednji sloj, ostadoše neki prebogati ljudi. Kreatori su počeli da prave isključivo za one koji se bave prodajom nafte, dijamanata… Ne znam, ja tu ne pripadam, a mnogo volim modu i onda sam ja lepo uzela makaze.

I postala modna kreatorka?

Ne, samo ljubav prema modi iskazujem na ovaj način! Pravim haljine koje bih i sama nosila. Marija nije brend, ne želim nikoga da uvredim, ipak toliko toga ne znam... Ali, znam kako želim da taj komad izgleda. Volim otvorena leđa na haljinama, džepove… Sa dobrom haljinom i sakoom ne možeš da pogrešiš, a ako je dnevna varijanta, kožna jakna umesto sakoa. Ma, dobra haljina je sve! Zato sam uzela makaze. Neke meni drage osobe nose moje modele, neke su se i udale u mojim haljinama. To je dirljivo i lepo.

Da li ti je neki muškarac nekada poklonio haljinu?

Da, i to je bilo mnogo smešno. Stigla mi je haljina umotana u dnevne novine kao poklon od nepoznatog obožavaoca! Ne pitaj me od koga, nikad nisam saznala. Ali, bilo je veoma slatko. Ništa nije pogodio, ni veličinu, ni stil, ali to su neki divni momenti koji se ne zaboravljaju. Sad me ne bi toliko oduševila ni kutija sa Chanel haljinom. Reč je o gestu. 

Ko je u tvom životu učinio da postaneš svesna mode?

Moja sestra Jelena, ona je izgledala nestvarno dobro. Crna kosa ošišana na strogi paž, crna mini haljina, čizme preko kolena u špic, za koje bi sada svaka devojka ubila, ukrojen sako. Toliko je bila zgodna da je bilo nemoguće ne primetiti je. Ipak, to je bilo neko drugo vreme, nije bilo interneta, a kamoli društvenih mreža, pa samim tim ni copy-paste stila. Svi smo bili ili svoji ili nas niko ne bi primetio. Mi nismo bile klasične ribe iz bloka. Ne, ne, naše drugarice i mi bile smo baš fashion. Niko nije nosio nikakve trenerke ili Air Max patike.

Nemoj mi reći da si želela Air Max patike?

Jesam, priznajem, stvarno, htela sam i taj trend da propratim, ali nisam ih nosila. Jelena bi me ubila. Nosila sam Air Jordan sa crnim grilonkama i haljinama Dragane Ognjenović.

PageBreak

Dugo si radila kao model, šta ti je iz tog perioda ostalo u sećanju?

Ja sam, iskreno, original srpski model. Uživala sam da radim ovde i nikad me nije privlačio taj svetski blistavi modeling. Desilo se da sam dobila poziv Dejana Markovića da odem u Milano i jednostavno se nije ostvarilo. Nije mi žao. Volim, na primer, što me Nenad Marjanović fotografisao, njegove slike ne traže nikakvu tehniku, nikakav fotošop, postprodukciju. On je škola fotografa koja namesti svetlo i napravi magiju. Njegove fotografije su na zidu moje dnevne sobe.

Sećaš li se kupovine svog prvog skupog komada garderobe? 

Naravno da se sećam! Crveni kaputić kupljen u butiku Igda. Taj butik je držala mama Peđe D' Boja. Moja mama, koja je bila frizerka, kada je videla zbog čega sam je dovukla u butik, nije htela ni da čuje. Ja sam toliko kukala, molila, uveravala je da ću ga nositi i u školu i u grad, ma i preko kupaćeg... Taj crveni i ni jedan drugi. Na kraju je popustila. Sećam se da je pola sata ispisivala čekove za taj famozni kaputić. Nosila sam ga za Novu godinu kao haljinicu, sećam se. Uglavnom, moram da priznam da sam tada shvatila da jedino zbog mode umem da molim. 

Sretale smo se na raznim mestima, zašto ti je stil u Njujorku drugačiji nego u Beogradu?

Prosto sam se uklopila. Desilo se na desetinu puta da me ljudi pitaju gde sam bila pre tog izlaska u grad. Kažem: kod kuće. A oni misle kako sam bila u pozorištu na nekoj premijeri, na bog zna kakvom eventu... Onda sam jednostavno prestala da ludujem pa svoje bubice isterujem po Milanu, Parizu, tamo gde ništa nije preterano. Volim stil Biancae Brandolini, devojka preko dana šeta u gala haljinama, a uveče ide u provod u farmerkama, majici i sakou. To mi je super.

Kakvo je tvoje viđenje ulične mode u današnjem Beogradu?

Ne znam, imam utisak da se devojke obuku samo da se slikaju za Instagram, muče se u nekim neudobnim štiklama. Ipak, dosta su maštovitije nego pre nekoliko godina. Nema više blamova i promašaja kao pre. Naravno da su nam devojke prelepe, a i stilski su dosta napredovale. 

PageBreak

Jesi li se odala online shoppingu?

Najveći sam fan! Samo pristiže sa raznih adresa na moju. Naravno, sve moram da naručujem na adrese prijateljica u Hrvatskoj pošto kod nas još nemaju razumevanja da zbog nas kupoholičarki smanje te dažbine. Evo, ove cipele su moja prva internet kupovina. Malo umetničko delo. Možda nemam za Henryja Moorea, ali za njih sam imala. Jeste, izgledaju kao skulptura, ali sam ih nosila na more. To je bio prvi put da nosim štikle na Mikonos, toliko ih volim. Šta da radim, neke moje cipele su dovoljne same sebi. Često nemam šta da obučem, ali imam šta da obujem. Vodila sam razne bitke za cipele. Jednom sam u butiku u Parizu glumila da imam rezervaciju za jedan model koji je svuda bio rasprodat i toliko sam se dobro pretvarala da mi ih je devojka na kraju prodala. Nije moja boja, a nešto su i manji broj, ali bože moj, želja je jača od blago utrnulog stopala.

Osim cipela, šta je tvoj it komad?

Perle. Ne mogu ni da zamislim da oko vrata nemam perle. Ima stvarno raznih, dizajniranih, ručno rađenih za mene, kupljenih na putovanjima… Volim Chanel bisere. Zovu ih, naravno, biseri, ali to je neka vrsta kvalitetne plastike, čak nisu ni gajeni biseri, ali su prelepi. 

Koje su male tajne tvog stila?

Svaka devojka mora da ima crni dobro krojen sako. Parfem Chanel 5 je nešto što mi je ostalo kao miris detinjstva, mamin i moj parfem. I, da, oblačim se od cipela. Kad odaberem cipele, sve ostalo se samo sklopi za minut. Moj stil je nešto moje, trenutak i to je to! 

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/