Ljudi oko mene me dobro poznaju i moja zavisnost od serija im je potpuno razumljiva. Pretpostavljam da su i mnogi od vas podlegli „serijomaniji“ i da nisam jedini koji dođe kući sa posla, pusti da se skidaju epizode koje su se emitovale sinoć, i legne da ih gleda sa gomilom slatkiša pored sebe (upravo sam dobio objašnjenje zašto sam single).  

Ipak, ljubav prema serijama u mom slučaju nije pomodarstvo. Sećam se da sam, kao dečak, osamdesetih, u spavaćoj sobi koju sam delio sa bratom, klečao pored odškrinutih vrata i gledao televizor u dnevnoj sobi na kojem je išla Dinastija, za mene tada zabranjena serija. Nakon što su nedeljama kasnije shvatili da im seriju gledam preko ramena, roditelji su me pustili da ostanem budan još sat vremena i vežbam čitanje uz Krystle i Alexis. Kasnije su se serije samo ređale: Povratak u Idn, Na tajnom zadatku, Beverly Hills, Zakon u Los Anđelesu, Crna guja, Moj takozvani život, Twin Peaks, Ally McBeal, Dosije X, Absolutely Fabulous, South Park, Sex and the City, Will & Grace. Trenutno, dane u nedelji brojim orijentišući se prema emitovanju Scandala (četvrtak) i The Good Wife (nedelja). Nakon ovoga mi je jasno da mi preostaje jedino da se zabavljam sam sa sobom.

Posvećenost serijama ima smisla svakako. Vežete se za likove, preživljavate duboko njihove drame i imate osećaj da se nečemu vraćate svake nedelje. Ipak, od over the top kostima iz Dinastije, preko Edinainog Lacroix sweey momenta, do svih modnih referenci u Sex and the city, moda je zauzimala posebno mesto. I prva stvar koja mi pada na pamet je razgovor za posao u magazinu Mode, u seriji Ugly Betty: Betty se pojavljuje u štrikanom ponču, Amanda je šokirana njenim izgledom i pita je da li je došla na slikanje za rubriku Before & after. NEZABORAVNO!

Setivši se toga, odlučili smo da se poigramo malo i vidimo kako bi izgledale tri različite devojke koje bi došle u ELLE  na razgovor za posao. Snimamo našu seriju! Lights... Models... Guest list? Just do your best, darling. Devojke koje glume kandidatkinje su, naravno, plodovi naše mašte i ne postoje u stvarnom životu (bar ne kod nas), ali ćete nam dozvoliti da se igramo i izmišljamo, jer je moda upravo to.

Imate priliku da vidite kako mi zamišljamo devojke koje rade kod nas, i kako se njihov karakter i stavovi izražavaju kroz garderobu koju nose. Krenimo od prve koja je ambiciozna, radna, uvek sve završava, nigde ne ide bez svog iPada, ponekad je mrzite, ali samo zato što je uradila ono što vi ne možete. Druga je slatka, liči na street style Ruskinje koje vladaju, ima mio glas i uvek je uz vas kako bi učinila ono što tražite od nje, ali ponekad vas tolika vrsta odanosti tako iznervira, da poželite da je pošaljete na modno snimanje u Sibir. Treća kasni na posao jer je šila novu suknju koju želi da obuče taj dan i sušio joj se lak na noktima, neverovatno je kreativna, ali ostale lude od nje jer ništa ne završava na vreme uz rečenicu: „Stići ćemo!“ I sve tri su dobile posao, što se mene tiče. Jer su sve tri potrebne. Mix and match.  

Ostatak serije možete sami da kreirate. Ja već jesam. Sećam se moje prve epizode, kada sam dosta razmišljao šta ću nositi na svom prvom razgovoru za ELLE, pošto je bio februar i napolju je vejao sneg. Očigledno sam izabrao dobro, pošto igram u već šestom serijalu.  

Tekst i stajling: Nenad Janjatović

Možda niste razmišljale o tome kako izgleda biti lik u vašoj omiljenoj seriji, ali vam modni urednik Nenad Janjatović daje šansu da se oprobate u toj ulozi...