Mnogo pre no što su princeza Diana ili vojvotkinja od Kembridža zadivile svet raskošnim venčanicama, jedna je holivudska zjezda postavila standarde budućih kraljevskih venčanja.

Međutim, raskošna kreacija u kojoj se 1956. udala za princa Rainiera III. od Monaka skriva detalje koje možda niste znali.

1. Iz radionice kostimografkinje nagrađene Oskarom

Raskošna kreacija bila je dar glumici od njenog studija Metro-Goldwyn-Mayer. Izradila ju je Oskarom nagrađena kostimografkinja Helen Rose.

2. Haljina je nastala od deset različitih delova

Izgled dostojan princeze kreiran je u radionici MGM-a, deo po deo. Gornji deo imao je podstavljeni steznik koji je imao i svoj "podsteznik". On je prelazio u donji deo kao dodatna podrška podsuknjama.

Podsuknje su se nizale u glatkim i nabranim slojevima. Na njih je dolazila plisirana suknja krojena iz jednog dela. Čipkasti šlep i svileni pojas upotpunili su zahtevan dizajn.

3. Za venčanicu je potrošeno 366 metara tkanine

Za sve pre navedene komponente trebalo je poprilično materijala. Kako je suknja izrađena od tafta u boji belokosti, haljini je dodato oko 90 metara čipkaste mreže.

4. Veo je bio pričvršćen cvetnom krunom

Iako je do tada tijara bila uobičajen izbor kraljevskih nevesti, Grace Kelly odlučila se za malo drugačiji ukras koji će joj pridržavati veo. Izrađen je od još čipke i bisera i papirnatih cvetova pomorandže.

5. Čipka nije bila dovoljan ukras

Nekoliko krojačica dodatno je rukom ukrašavalo gornji deo haljine koji je bio izrađen od antičke briselske čipke. Tako su prekrile i najmanje pukotine i haljini su dodale na stotine bisera.

6. Kružni veo imao je važnu ulogu

Kako je Grace Kelly u to vreme bila jedna od najpopularnijih žena sveta, njen veo bio je maksimalno fino izrađen kako bi lice glumice bilo što vidljivije za 600 gostiju i oko 30 miliona ljudi koji su venčanje pratili širom sveta. Sićušni motivi na rubovima predstavljali su papige. 

7. Biblija umesto buketa

Sredinom 20. veka pobožne neveste su umesto velikog buketa nosile male molitvenike. Primerak koji je Grace Kelly dobila na poklon u radionicama MGM-a presvukli su svilom, čipkom i biserima. Buduća princeza nosila ga je skupa s malim buketom đurđevka.

8. Bakreni novčić sakriven u cipeli

Kako su Grace Kelly i princ Rainier bili skoro site visine, princeza je nosila mini potpetice, bile su visine oko 6 centimetara. Cipele ukrašene čipkom i biserima dizajnirao je David Evins. Njeno ime "ugravirao" je u levu cipelu, a svoje u desnu, skupa s bakrenim novčićem za sreću.

9. Postojala je i haljina br. 2 

Iako je najviše pažnje privukla haljina koju je Grace Kelly nosila 19. aprila 1956. na crkvenom obredu, par je gradsko venčanje "obavio" dan pre. Ružičastu cvetnu haljinu takođe je dizajnirala Helen Rose.

10. Kao i haljina 3 i 4

Na kratkoj konferenciji za novinare povodom venčanja, Grace je nosila romantičnu koktel haljinu, a za večernji bal tog istog dana (18. 4.) uskočila je u belu svilenu toaletu pariske modne kuće Lanvin. 

Izvor: Zadovoljna.hr/Elle.rs

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/