Misteriozna crnka s fantastičnim smislom za modu zaintrigirala je mnoge, a nas posebno zašto što dolazi iz Srbije. 

Katarina Petrović je naime poreklom iz Valjeva i lako je oborila mit o tome da se samo Skandinavke (ili Francuskinje) rađaju s modom u krvi.

Pa, iako je u Srbiji provela samo dve godine svog života, smatra kako njeni geni definitivno utiču na stil, koji se u poslednje dve godine - koliko živi u glavnom gradu Norveške, dosta promenio. 

Da je moda veliki deo njenog života jasno je i po izboru zanimanja - zaposlena je kao modna novinarka u medijskoj kući Aller Media i vodi svoj blog A Style Journey. Jednako koliko voli modu, toliko obožava da piše, pa je izbor novinarstva bio sasvim prirodan, a i za to će, kao i za svoj modni stil, okriviti - majku.

Kako si "završila" u Oslu? Kako je život u glavnom gradu Norveške uticao na tvoj stil?

Rođena sam u Valjevu, a u Norvešku sam došla s roditeljima kad sam imala dve godine. Do 2016. sam s njima živela, a kasnije sam počela da živim sa dečkom. Život u Oslu dosta utiče na moj stil - na dobar, ali i loš način.

Definitivno je moj stil učinio praktičnijim i maskulinijim od onog kakav bi verovatno bio; velike jakne, udobna obuća i slojevito oblačenje - sve to na moderan način - su postali moja stručnost. Ali nakon svega, ja sam ipak s Balkana, i u našim je genima je da se oblačimo elegantnije nego što vreme ovde u Skandinaviji dozvoljava.

Koji je tvoj stav prema modnim influenserkama? Da li su oni takva sila u Norveškoj, kao i u ostatku sveta?

U Norveškoj imaš puno devojaka koje žive od svog Instagram profila, e sad, koliko se dobro živi od toga je neka druga tema. To je ovde apsolutno normalno i u rastu je. Ali, sila još uvek nije. Što se tiče mog stava prema modnim influenserima, mislim da imaju ekstremnu vrednost ako ih brendovi i kompanije koriste kako treba.

I normalno, ako se influenseri razvijaju, moderniziraju i znaju da ponude klijentima više od Instagram fotografije. Smatram da mnogi imaju još veći potencijal i da se današnje platforme mogu da koriste još bolje u saradnji s brendovima.

Kako Katarina opisuje svoj stil i koje komade bi večno čuvala u ormaru, pročitajte na sledećoj stranici. 

PageBreak

Smatraš li sebe modnom influenserkom?

Sebe smatram novinarkom i osobom koja obožava da se razvija. Ali, normalno, da kroz svoj Instagram imam neku vrstu uticaja na svoje pratioce, i to znači da sam i sama vrsta influensera. Po definiciji.

Da li sarađuješ s nekim brendovima?

Ja sam tek pre godinu dana počela da "radim" na svom Instagramu i tek sam pre možda malo manje od pola godine počela da dobijam ponude za plaćene objave i za saradnje s brendovima. Ekstremna sam, što se tiče mog stila, i estetike mog Instagrama i stranice A Style Journey. Ako se brend ne uklapa u moj stil, na lep način to obrazložim i zahvalim. Nikome se ne isplate saradnje koje nisu match; ni meni, ni njima. 

S obzirom na to da imamo posla s pravom insajderkom, reci nam, koje norveške dizajnere, brendove i/ili prodavnice bi trebalo da znamo?

Admir Batlak, Micael Olestad, Anne Karine Thorbjørnsen i Epilogue.

Kako opisuješ svoj stil?

Minimalistički, moderan, svevremenski i crn.

Koji su tvoji omiljeni komadi za jesen?

Super dugački kaputi.

Pet komada koje bi večno čuvala u ormaru?

Crni blejzer, crne pantalone na ivicu, dugačak kaput, belu košulju i belu majicu.

Koja je tvoja kombinacija od 5 minuta?

Odelo i patike ili dobre štikle.

Brendovi koje najčešće kupuješ?

Od svih prodavnica najviše, volim one vintage - mislim da su kvalitetni i dizajn je bolji, a takođe znam da niko neće imati istu odeću kao ja. Kupujem i high street, apsolutno. Često nalazim lepe komade u H&M i Zari. Što se tiče skupljih brendova volim da investiram u Celine, Joseph i ostale moderne i minimalističke brendove.

Omiljeni grad za shopping?

Hmmm... Dobro pitanje. Možda Rim.

Na šta trošiš najviše novca?

Na detalje - torbe, cipele i naočare, i na neke stvari koje se "dobro drže", kao jakne i blejzeri. I na hranu, normalno (smeh).

Da li kupuješ planski ili uhvatiš u prolazu ono što ti se sviđa?

I jedno i drugo. Ponekad planiram, ponekada sam spontana. Znam vrlo dobro što želim u svakom trenutku, i ako nađem nešto što mi se sviđa (i ako imam mogućnost da to kupim) moje je.

Trend koji ti nikako ne leži?

Mix and match, puno boja u jednom outfitu i čarape na sandale/štikle.

Što nikako ne voliš da vidiš na ženi? A u čemu nikad nećemo moći da vidimo tebe?

Ne volim da vidim žene koje nemaju svoj stil. A mene definitivno nikada nećete videti u crvenom i ružičastom i s čarapama u lepim sandalama i štiklama.

Da li misliš da su trendovi, a i Instagram, izazvali jednu vrstu uniformisanosti kod žena?

Apsolutno. Nažalost. To se svugde danas vidi, u Skandinaviji takođe. A na kraju krajeva lični stil je najljepši.

Koji su tvoji stilski uzori? Što je za tebe definicija dobrog stila?

Moja mama kad je bila mlada. Za mene je dobar stil onaj u kojem se osoba koja ga nosi oseća najlepše, stil koji je ličan i koji te diže u lošim danima.

Tvoj je imidž, kao i Instagram profil pravi je melem za oči. Koliko pažnje posvećuješ tome? Što te inspiriše?

Hvala puno na komplimentu. Baš mi je drago to da čujem, jer, normalno, Instagram oduzima puno vremena. Ali smatram da još uvek držim dobar balans što se tiče  vremena. Ja sam inače osoba koja mrzi svoj telefon, a on mi je deo posla i uvek mora da bude pri ruci. Inspiriše me život i sve što dolazi s njim; putovanja, shopping, šetnja, ručak u restoranu, sam Instagram i revije. A u poverenju, svakodnevica.

Ko je zaslužan za tvoje fotografije?

20 posto ja i 80 Belmin (smeh). On većinom fotografiše, osim kad ja ne slikam selfie.

Znači imaš pravog Instagram muža, kakvog bi sve žene poželele. Posebno nam se sviđa kako sudeluje u testiranju maski. Pa sad priznaj, kako ga nagovoriš?

On je stvarno super - i obožava da testira maske kad je raspoložen. Ali, nije baš uvek raspoložen i voljan za fotografisanje i onda moraju da se upotrebe specijalne taktike. Pomaže fudbal, dobra hrana i ... Ali on retko kaže "ne" jer veruje u mene i stvarno mi uvek želi da pomogne. 

Izvor: Buro247.hr

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/