- Najgore što žena može da uradi kako godine odmiču je da se drži istih modnih rešenja koja je primenjivala u godinama kad je po svom mišljenju najbolje izgledala i pronašla svoj stil. Mnoge žene misle da ako je nešto na njima sjajno izgledalo kad su imale 35 da će podednako dobro izgledati i kada su starije. Smatram da je to pogrešno jer stalno treba tragati za svojim stilom i igrati se s modom - rekla je Ines koja je 2011. godine sa još nekoliko autorki napisala knjigu "Parisian Chic" koja je se prodala u milionskim primercima.

- Prvo sam pomislila: "Ma ko sam ja da dajem savete!". Uspeh koji je usledio bio neverovatan i iznenadio me je", priznaje ova Francuskinja.

U međuvremenu je pokrenula svoj brend, dizajnirala nekoliko kolekcija za "Uniqlo", napisala još šest knjiga i zaštitno je lice za cipele dizajnera "Rogera Viviera".

Inès de La Fressange kaže da Francuskinje za razliku od Amerikanki i drugih Evropljanki nikad ne čuvaju finu odeću za posebne prilike. "Mi kombinujemo elegantnu odeću sa ležernim komadima. Ne čuvamo odeću na taj način. Nosićemo svilu sa farmericama ili svečanu odeću za venčanje s nečim sportskim. Odeća je tu da vas čini lepšom i da vam neko kaže: "Izgledaš odlično", a ne "Kako lepa haljina", otkriva.

Iako Francuskinje kažu da ne prate trendove, Ines kaže kako to nije sasvim tačno. "Kao i svi odeću morate obnavljati kao i ono što imate u garderobi", smeje se dodajući kako je potrošila bogatstvo na kvalitetne pamučne majice i jakne od plavog lana.

Iako obožava Isabel Marant, Chanel i maštu Karla Lagerfelda, Ines je najčešće u odeći brenda "Uniqlo" i "Rogera Viviera".

Što Ines danas nikad ne nosi?

- Nećete me videti više u mini suknjama, kožnim jaknama ili krznenim kaputima, "skinny" farmericama. Više ne nosim ni odela od tvida, ona sjajno stoje mojoj ćerki. Danas kad to nosim izgledam kao neka bakica", kaže Ines koja se druži i sa princezom Karolinom od Monaka i Karlom Bruni.

Dodala je kako su ranije dizajneri, posebno u 80-ima tragali za što posebnijim manekenkama, dok danas, kaže, sve devojke izgledaju isto, s istim frizurama i šminkom.

Ovo su neni saveti za stil koji odoleva vremenu:

Ne komplikujte

- Moja dnevna uniforma su bele farmerice i tamnoplavi džemper. Ne volim da nosim mnogo boja na sebi odjednom. Tako uvek mogu začiniti izgled sa zanimljivim cipelama ili ružem.

Rizikujte

- Nije dobro biti zavisnik od trendova, ali ponekad se usudite. Promenite bar način na koji češljate kosu ili boju ruža.

Zanemarite odeću s logom

- Nema potrebe hvaliti se. Nekada davno je to bio znak dobrog ukusa, ali danas to više nije slučaj.

Pozajmite odeću od dečka

- Volim da nosim široke stvari poput muških košulja sa kaišem i sandala leti.

- Kad sam bila mlada, znala sam da se smrzavam zbog mode jer sam zimi nosila baletanke i tanku odeću. To više ne radim. Ne možete biti šik, ako vam nije udobno u onome što nosite.

Bez preterivanja

- Neke žene imaju običaj u mojoj prodavnici da kupuju trendi espadrile i torbu od pletenog pruća iz Provanse i to nose zajedno. Moje je pravilo: nosiću francuske klasike, ali ne sve odjednom.

Izvor: Stil.rs