Nisu svi fanovi francuskog šika. Nekima je pomenuti stil previše minimalističan, pročišćen, sveden, sofisticiran… Suptilnija varijanta francuskog stila, a možda i daleko inspirativnija i zanimljivija je ona koju šetaju Njujorčanke.

Ali ne Carrie, Miranda, Samanta, fiktivni likovi čija moda je nerealna koliko i njihovi životi. Već kul, ležerne Njujorčanke koje izgledaju kao najnonšalantnije cure na svetu, sve sa stavom: who cares what others think, I am fab, and I know it!

Kao što ni stil Francuskinja nije neka filozofija i itekako je lak za copy/paste, isti slučaj je i sa Njujorčankama.

Možete da živite u Beogradu, Ljubljani, Budimpešti, Pragu, Atini, a opet da izgledate kao da ste upravo došetali iz pravca Bruklina, Menhetna i drugih delova “velike jabuke”.

Evo 4 smernica koje mogu da vam pomognu u tome:    

Nosite odeću u kojoj se osećate udobno i prijatno

Svaka Njujorčanka prevashodno želi da joj dan prođe u udobnoj odeći koja je ne steže, sputava. Ove cure ne odlaze na posao obučene u uzano odelo muškog kroja, koje je zakopčano do vrha. Nek vam na umu bude Patti Smith koja je imala edgy, undone, boyish look koji su oblikovale čiste linije i minimal kroj.  Što se tiče odela u svom garderoberu bi trebalo da imate oversized boyfriend džemper, pa crnih skinny pantalona, običnu belu majicu i patike. Takođe, Njujorčanke često šopinguju po muškim odeljenjima upravo iz razloga udobnosti, birajući muške košulje, džempere, majice koje su krojem ležernije i veće pa samim tim slobodno padaju niz telo.  

foto: Where did u get it

Držite se crne

Ovo je jedna od zajedničkih crta francuskog i njujorškog stila. I jedno od glavnih pravila: kad ne znate šta da obučete, izaberite all black kombinaciju. Crna je savršena boja u kojoj možete da se osećate samouvereno, moćno. Igrajte se sa teksturama, kao i sa krojem. Pored crne, Njujorčanke vole da nose i sve nijanse sive, beličaste tonove, boju peska, kao i navy.

Pogledajte top 10 najboljih blogerski sa njujorškom adresom.

Igrajte se sa proporcijama

Dok Francuskinje vole da nose ravan, klasičan kroj, Njujorčanke su više sklone oversize modelima, odnosno često eksperimentišu sa krojem. I veliki su fan asimetrije. Međutim, trude se da ne preteraju sa eksperimentima. Pa tako ako nose pantalone neobičnog kroja ili suknju, uvek će im gornji deo biti neki jednostavan, sveden model. Oversized, vuneni džemper + skinny jeans ili slim suknja, na primer.

foto: We wore what

Objedinite daytime look

Njujorčanke nemaju vremena za presvlačenje, zato je njihova odeća takva da pravo iz kancelarije mogu da odjure na koktel, večeru ili žurku. Stilizovane su tako da dnevni look mogu lako da osveže nekim detaljem, bilo da je u pitanju aksesoar ili odevni komad koji su spakovale u torbu. Da biste ovladali ovim trikovima naša preporuka je da prikupite detalje u vidu statement nakita koji mogu odmah da nadograde vaš izgled, odnosno učine ga seksi, glamuroznim i upečatljivim.     

foto: Natalie Off Duty