Uvek u centru pažnje, ovaj grad mami i opija svojom arhitekturom, ušuškanim ulicama, pleni umetnošću, gastronomijom, lepim ženama, ali i modom. I zato, posebno kada se u Gradu svetlosti održava Nedelja mode, znamo da će se predstaviti velike modne kuće koje će svojim odevnim komadima i aksesoarima dati tačnu prognozu za predstojeće sezone. 

Nenametljiva, prirodna šminka, puštena kosa bez feniranja i tretiranja, oversize kaputi, košulje, majice i doslednost u korišćenju jesenjih boja - braon, crna, bež, bordo, masinasto zelena, sve nas je to sačekalo protekle sedmice.  

U nastavku pročitajte čije revije su obeležile Pariz Fashion Week: 

Marine Serre

Kolekcijum kojom se predstavila u Parizu krajem februara, dizajnerka je simbolično nazvala Manic Soul Machine, a naziv aludira na šestomesečni rad na podizanju spostvenog brenda. Odeća predviđena za jesen/zimu 2018 u izvođenju ove francuske kuće odražava svest o dinamici proizvodnje i konzumaciji portošača.

Futuristički vajb,  kao što su npr. kape koje prekrivaju celo lice, "izbija" iz ženstvenih komada - laganih suknji, lepšavih haljine, PVC kabanice, pantalona, čizama u bojama na štiklu.  Serre za jesen preporučuje i jarke boje kao što je crvena, ljubičasta, žuta, ali i plava, crna, bordo.  

Dior

Od kada je na čelu francuske kuće Dior, Maria Grazia Chiuri definitivno je odlučila da osmišljava kolekcije koje osnažuju i ohrabruju žene da se bore za svoja prava. Najnovija kolekcija je tako kanalisala tu težnju i borbu mladih studentkinja koje su sredinom šezdesetih godina prošlog veka pokrenule svojevrsnu revoluciju u vidu protesta. Reviju je otvorio model odeven u crno-beli džemper na kom je bio utkan natpis "C'est Non Non Non et Non!" (u prevodu "Nikada ne prihvatajte NE, NE i NE!") nadograđen kariranim pantalonama 3/4 i moćnim crnim čizmama. Većina modela je za aksesoar imala moto beretku dok je red sjajnih čizama takođe bio primećen i zapamćen.

Paco Rabanne 

"Želeo sam da vratim tu super-parisku stvar", ovako je kreativni direktor brenda Paco Rabanne, Julien Dossena, objasnio svoje viđenje revije. Eklektična kolekcija spaja modu 60-ih i 90-ih na jedinstven način, a kreator Dossena je jednostavne komada kao što su suknje koje prate liniju tela, haljine i majice na bretele kombinovao sa transparentnim materijalima - čipkom, mrežom preko njih. Elegantno, sjajno i franch!

Loewe 

Modna kuća Loewe je jedna od retkih koja je je za jesenju kolekciju jasno prikazala odeću za hladnije vreme, demonstrirajući preko 15 kaputa gde dominiraju crna i bela boja, kao i omiljeni karo. Takođe, Loewe nas nije razočarao ni po pitanju svečanije odeće koja u formama prati liniju tela, a paleta je omiljena za hladno vreme - braon, siva, maslinasto zelena...

Nama ipak nije promakla činjenica da je španski brend iskopirao rančeve srpskog dizajnera Marka Ćerkete...

Na sledećoj strani pogledajte koje su još revije obeležile PFW fall/winter 2018:

PageBreak

Comme des Garçons

Sve nestvarne stvari koji možemo da zamislimo, poklonica modernizma Rei Kawakubo realiziju kroz svoje komade. Ni ovoga puta u Parizu, nisu izostale krinoline, šlepovi, ogrtači, višeslojnost i eksplozija boja. Kreativnost i umetnost u svakom pogledu, kostimski odnos prema dizajnu i prava oda savremenom dizajnu koja je oduševila ljubitelje mode.

Balenciaga

Kreativni direktor modne kuće Balenciaga Demna Gvasalia, predstavio se u Gradu svetlosti revijom koji su mnogi modni analitičari proglasili konceptualnom. Oversize momenti, kropovane i prenaglašene dužine, jake nijanse pink, žute, zelene, crvene boje i mnoštvo detalja koji će biti, sigurni smo hit ( špicaste salonke, čizme uz nogu).

Još jednom, Demna se pokazao kao modni agent koji se zalaže za velike promene u fashion industriji, ali stavljajući fokus i na sociološke aspekte: "Iako prodajemo garderobu, ipak želim da pošaljemo jasnu poruku - etika i estetika na prvom mestu. "

Alexander McQueen

U reviji su se smenjivali dramatični modeli: fino krojena odela, suknje, ogrtači, a posebnu pažnju privlačili su detalji. Korset kaiševi od kože, bustieri, rese, asimetrične minđuše i masivne čoker ogrlice, bili su deo armije aksesoara koja je bržljivo krasila svaki model.

Ipak, detalji koji su se posebno isticali jesu aplikacije sa motivom buba koje su krasile deo kolekcije mrežastih haljina i suknji, a našle su se i na cipelama. Od boja na reviji modne ekuće Alexander McQueen dominirale su crna i crvena, dok su dezeni i ovaj put bili inspirisani egzotičnim cvećem, motivom koji se provlači kroz praktično sve kolekcije britanske dizajnerke, kako u vidu printa, tako i u vidu forme.

Chanel

Manekenka Grace Elizabeth izašla je prva u "šumu" -  scenografiju na kojoj je održana revija odevena u dugačak crni kaput, helanke, stilizovana u broš dok je u domenu kose i šminke preovladala punđa i neutralan, vrlo prirodan make-up. Usledila je serija sličnih modela sa poludubokim čizmicama, pletivom i dosta broševa, ali i masivnih šalova koje je jedna manekenka obmotala oko glave u stilu Crvenkape, uparivši improvizovanu kapu sa sivim maxi kaputom i metalik-gold čizmama. U sferi obuće dominirala je ravna, i to mokasine u metalik sjaju koje su manekenke nosile u paru sa vunenim svetluvanim dokolenicama ispod tvid kaputa. Jedna vrlo nosiva, moderna i potpuno drugačija Chanel žena zakoračila je u mračnu šumu Karla Lagerfelda.

Louis Vuitton

Kreativni direktor francuskog modnog giganta Nicolas Ghesquiere ostao je dosledan suštini francuske elegancije, koja je pomalo nonšalantna, ali uvek krajnje damska. Pored uglađenih poslovnih outfita sa mrvicom seksepila, kojima je mahom dominirala suknja kao vodeći komad, Ghesquière je predstavio i sportske komade, ali naravno u elegantnom duhu, od kojih se najviše izdvajaju haljine oversized siulete.

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/