Pariska nedelje mode juče je imala impresivan dan koji ćemo svi još dugo, dugo pamtiti. Naime, pretsposlednjeg dana na PFW prvo smo uživali na brunchu francuske kuće Chanel u režiji Karla Lagerfelda, ali i Care Delevingne, Joan i Kendall, da bismo pred sam kraj gromoglasnim aplauzom ispratili reviju Valentina. Jer, onakav krešendo na kraju niko nije očekivao.

Naime, na samom kraju fantastične revije u kojoj su Maria Grazia Chiuri i Pierpaolo Piccioli opet demonstrirali da su majstori u sferi romantičnih, bajkovitih kreacija na pisti su se pojavili Ben Stiller i Owen Wilson, igrajući svoje možda i najpoznatije uloge do sada, Dereka Zoolandera i Hansela iz filmskog hita Zoolander (2001), obučeni u savršena unikatna, svilena odela brenda i jednako čarobne trenč mantile.  

Ovaj "plavi" momenat (Ben je bio obučen u zavodljivu, teget kombinaciju s primesama ljubičaste boje, dok je Owen imao sivkastoplavi autfit) niko nije očekivao, ali svi su mu se oduševili jer je bio nesvakidašnji i fantastičan kraj revije koji je za sada ubedljivo najjači momenat na ovosezonskom FW izdanju. 

A kolekcija?

U jesenjoj kolekciji Chiuri i Piccioli su se inspirisali nasleđem iz bogate italijanske istorije. Da budemo precizniji, nadahnule su ih dve žene: Emilie Flöge i Celia Birtwell, dve žene koje su bile umetnice ali i muze velikih umetnika (Flöge je bila od Gustava Klimta, dok je Birtwell bila muza dizajnera Ossie Clarka, kao i slikara Davida Hockneyja).

Flöge nije bila samo muza već i kreator i to dizajner visoke mode koja se proslavila raskošnim, otmenim korsetima koje su Chiuri i Piccioli iskoristili za delikatne haljine A linije u vidu zlatnog veza i ukrasa ne samo na haljinama, već i na krznenim i plišanim kaputima.

Birtwell, koja je još živa i koja je na prethodnoj Pre-Fall kolekciji sarađivala sa dizajnerskim duom, u najnovijoj je doprinela najviše u sferi motiva, posebno motivu zmaja koji se pojavljuje na savršenoj crnoj trapez haljini. Materijali su opet ostavili moćan utisak: krep svila, šifon, muslin, koža.... Od modela pored haljina najviše su nam pažnju krale lepršave, romantične i ženstvene bluze kao i široke, dugačke pantalone. Neobičan je bio samo intro koji je na pistu doneo nesvakidašnju paletu Valentina, crno-bele haljine i mantili od kože u spektru debljih pruga, ali kako je revija odmicala i kako su se zaređale haljine u crnoj boji, s panelima i čipkom i vezom koja je dočarala Klimt platna, uplovili smo u poznate Valentino vode zbog kojih i volimo ovaj brend.  

Za sada ovo je jedna od najboljih kolekcija i ubedljivo najefektniji i najbolji kraj revije na ovosezonskom FW izdanju!