John Galliano - Maison Margiela

John će uvek biti poznat koliko po svojoj kreativnosti i talentu, toliko i po kontraverzama koje je izazivao.

Njegova prva kolekcija 1984., koju je uradio za svoj diplomski projekat u prestižnoj školi Central Saint Martins, bio je otkupljen u celini.

Međutim usledila je decenija njegove finansijske nestabilnosti dok nije imenovan za glavnog dizajnera Givenchya 1995. godine, čime je postao prvi Britanac u francuskoj modnoj kući. Dve godine kasnije prešao je u Dior.

Gallianov spektakularni pad desio se zbog njegovog pariskog ispada gde je uputio gostu anti-semetske izjave 2010. Nakon godina udaljenosti od javnosti, tokom kojih je bio na tretmanima odvikavanja od zavisnosti, Galliano se vratio u svet visoke mode kao kreativni direktor za Maison Margiela 2014. 

I to više nego uspešno, s obzirom da za svaku MM reviju dobija sjajne pohvale.

Olivier Rousteing - Balmain

Oliver je veoma poznati dizajner, koga obožavaju generacije društvenih mreža.

On, više nego iko u igri, je sposoban da unovči svaki selfie.

Rođen 1986., odrastao u Bordo-u, da bi modne studije završio Ecole Superieure des Artes et Techniquies de la Mode u Parizu.

Olivierov prvi posao, van fakulteta, bio je za Cavalli.

Nakon samo godinu dana unapređen je u glavnog dizajnera za žensku RTW kolekciju.

Zatim je prešao u Balmain na istu poziciju 2009., gde je usavršio svoj stil u ženskom rock and roll stilu. U aprilu 2011, sa svojih 25 godina, postao je kreativni direktor brenda. Od tada je otvorio butike u Londonu i Njujorku.

Nicolas Ghesquiere - Louis Vuitton

Nicolas je bio kreativni direktor Balenciage 15 godina, počev od 1997. do 2012. 

U vreme kada je bio zadužen za špansku kuću, kompanija je imala periode kada je bila na udaru kritika, ali i velikih pohvala, i to toliko da nije bilo neuobičajno da osoblje u najpoznatijoj pariskoj prodavnici brenda odvrati masu sa vrata, u nemogućnosti da zadovolji zahteve za njegovim kontrastnim kreacijama.

Pošto je bio samokritičan i povučen, uzeo je malu pauzu, a onda je 2013. objavljeno da će preuzeti ulogu kreativnog direktora Louis Vuitton kuće.

Jean Paul Gaultier - Jean Paul Gaultier

Poznat kao "razmaženo dete mode", zbog svoje sklonosti da testira modna pravila i prepisuje ih po sopstvenim linijama, Jean je na čelu svoje modne kuće od 1982.godine.

iako nikada zvanično nije studirao dizajn, Gaultier je još kao vrlo mlad krenuo da radi za čuvenog Pierre Cardina.

Svetsku pažnju privukao je 1990. kada je dizajnirao outfite za Madoninu turnejuBlond Ambition, u kojoj su famozni grudnjaci sa kubastim vrhom ostavili značajan utisak na istoriju mode kao i na javnost u celini.

Od tada preferira da od piste napravi teatar i show, te da mu modele nose Almodobar glumice, tranvestiti, androgeni modeli i plus size manekenke, oblačeći žene u pantalone i muškarce u suknje. Gaultier je počeo sa proizvodnjom visoke mode 1997., a takođe je bio i glavni dizajner za Hermes između 2001 i 2011.

Priredila: Tijana Mišović

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/