Moda je oduvek zalazila u različite delove sveta u potrazi za inspiracijom. Pogledajte samo sedamdesete i kolekciju Yvesa Saint Laurenta inspirisanu Rusijom, kreacije Jean-Paul Gaultera nadahnute Mongolima i rabinima devedesetih godina, Givenchy mešavine Azije i Afrike smeštene među zapaljene slupane automobile... Ovo nije sezona lepih haljina. Što pre to shvatite, bolje za vas. Prepoznajte elemente koje volite, bilo da su to rustične tkanine, perle, krupne ogrlice ili vez. Ako vas nešto od toga inspiriše, već smo na pola puta.

Folk vezovi

Na Valentino reviji videli smo mešavinu visoke mode i folka koja je daleko nosivija od svega što je tribal ponudio na pistama. Kaput sa resama ili vezena bluza mogu se sasvim komotno naći u svakom ormaru. Bitno je samo da ih uparite sa klasičnim komadima kako biste ovaj trend adaptirali za stvaran svet. Kad biste Helga pletenicu vezali oko glave, verujem da biste otišle predaleko, ali sandale sa zlatnim detaljima? Poručite ih odmah!

Drapiranje

Ako ste spremne da se igrate, onda je drapiranje prava stvar za vas. Morate biti hrabre kao Riccardo Tisci za Givenchy i voditi računa o pametnom postavljanju drapiranja kako vaše telo ne bi dobilo dimenzije i oblik koji ne želite. Za početak je dovoljno da uzmete drapirani top i opuštene pantalone, a look cementirajte ravnim sandalama. Sigurno vam ne treba maska od kristala da biste bile ratnice (a i ne verujem da biste mogle na ulicu takve), ali minđuše na magnet su svakako pogodak za postizanje izgleda moderne ratnice.

Sudar svetova

Ako volite mix’n’match stil Driesa van Notena, ovo je prava stvar za vas, a ovu kombinaciju možete da obučete čak i u kancelariju. I ovo je jedan od mojih omiljenih lookova. Ćilimsko tkanje, šifonski karneri i zlatni detalji su možda suviše za vas, ali verujte mi na reč kada vam kažem da ovo jednostavno funkcioniše. Samo pazite da igrajući se ovim elementima ne završite poput neuspelog pokušaja modne blogerke. Ako niste sigurne, raščlanite ove komade i polako ih ubacujte u svakodnevnu garderobu dok se ne istrenirate potpuno za ovaj sudar. Počnite već sutra od tribal ogrlice.

Tribalna obeležja

Céline kolekcija je bila puna svežih ideja za kako se obući. Pametna mešavina sportskih i luksuznih komada briljantno je začinjena tribalnim trendom. Poruka koju Phoebe Philo šalje je jasna i jaka: individualnost se ističe počev od načina kako se vezuju sandale do udvojenih ogrlica i opušteno vezane ešarpe. I povrh svega, sve ovo možete naći veoma povoljno u radnjama Mango i Zara. Stilizujte se po nahođenju.

Dezeni

Amazonke koje je na pisti prikazala Sarah Burton za Alexander McQueen su neverovatne kao i detalji na njima. Perlice i perje su isprepletani u neverovatno komplikovane radove, ali neki od najepečatljivijih komada su genijalno napravljeni u printu. Iako nećete staviti zlatnu kacigu na glavu i obući se u crvene kvadratiće od glave do pete, svakako je vreme da razmislite da na svoju šoping listu stavite neki od tribal dezena. 

Tekst: Nenad Janjatović