Ne znamo da li ste primetili, ali postoji veliki broj žena koje izgledaju besprekorno gde god da se pojave. Kafenisanje, stajliš. Kupovina, stajliš. Posao, stajliš. Odlazak u pozorište, stajliš. Košarkaška utakmica, stajliš. Pijaca, stajliš.

Takve žene imaju rešenja za bilo koju priliku, formalnu ili neformalnu i nikada ne troše previše vremena na oblačenje. Tek nekoliko minuta im je dovoljno, jer su modu, odnosno stil već odavno apsolvirale.  

Iako ovo njihovo umeće može da bude krajnje iritantno, jer ne možete a da se ne zapitate „kako im to polazi za rukom?“, od ovih cura je najbolje učiti kada nemate blagu predstavu šta biste mogle da obučete.  

Ono što njih takođe preporučuje za glavnog asistenta u stilizovanju je sposobnost budete stajliš od glave do pete uz uštedu vremena i upotrebu, mahom klasičnih modela. Pa krenimo redom:

Ovladajte ključnim modelima

Iako vam se čini da njihov autfit čine najnoviji modeli koji su u trendu, to nije tačno. Svaka fashion devojka svoju odevnu kombinaciju mahom bazira na ključnim, klasičnim modelima. Jedina razlika između vas i nje je što je ona profi u kombinovanju i zna kako da od ključnih komada „izvuče“ maksimum. Obične majice, skinny crne pantalone, bela košulja i klasične salonke. Nema IT cure koja u toku nedelje ne prošeta nekoliko puta baš ove modele.

Menjajte autfit igrajući se sa slojevima

U garderoberu fashion devojke uzana haljina nikada nije samo haljina, već može da bude i majica. Ove devojke su sjajne kada je u pitanju eksperimentisanje sa odećom. U njihovim rukama, mala crna haljina lako postaje savršena dnevna haljina u kombinaciji sa efektnom bluzom, a malo dužu tuniku na tanke bretele nose kao večernju haljinu u paru sa blejzerom.    

Ne ustručavajte se da kombinuju printove

Pravila poput „ne mešajte cventni print sa tufnama ili sa geometrijskim motivima“ kod njih ne postoje. Pruge i tufne u njihovoj režiji izgledaju savršeno stajliš i kao stvorene za kombinaciju. Ako se još uvek „plašite“ da kombinujete različite printove, za početak pronađite dva printa koja imaju istu ili sličnu kolorističku  varijantu. A posle eksperimentišete.  

Trik sa košuljom

Uvlačiti ili ne uvlačiti košulju u pantalone ili suknju? Fashion devojke  su našle rešenje za ovu nedoumicu. I da, i ne. Odnosno. Uvucite samo po sredini, puštajući sa strane da visi. Ovaj detalj u paru sa klasičnim parom jeansa ili pantalona i efektnom ogrlicom vam pruža dovoljnu dozu stila da budete zapažene i okarakterisane kao dame u trendu. Pritom, izgleda krajnje casual i chic a lansirale su ga u orbitu trenda najpoznatije blogerke na svetu.

Zavrnite rukave

Postoji nekoliko načina da nosite košulju a ovo je možda najopušteniji (dobro, no.2 posle pomenutog trika sa uvlačenjem). Bilo da je u pitanju klasična bela košulja ili teksas, detalj sa zavrnutim rukavima izgleda fashion i kao da ste najopuštenija cura na svetu. Probajte.

Zavežite u čvor

Još jedan trik sa košuljom. Pogotovo aktuelan sada kada je top u modi. Košulju kada zakopčate (ostavljajući po koje otkopčano dugme pri vrhu) na kraju umesto da zakopčate do kraja uzmite i zavežite u čvor. To će naglasiti vaš tanak struk, a istovremeno će učiniti da budete u trendu. Na ovakav način možete da nosite košulju i preko haljine. To će stvoriti iluziju da nosite suknju i košulju, a vama dati priliku da izgledate stajliš za neku opušteniju priliku.    

Detalj: kaiš

Ukoliko želite da naglasite struk (ali i obline), najbolji način da to uradite je da preko haljine, košulje ili bluze stavite kaiš. Tanak i u nekoj efektnoj boji kakav često zna da nosi Olivia Palermo.

Nosite jaknu ležerno prebačenu preko ramena

Blejzer, sako i jakna izgledaju krajnje cool kada se nose preko ramena. Ovaj detalj je krajnje fashion, i krajnje nepraktičan.

Isprobavajte nove trendove

...ali ne sve odjednom. Nikada nećete videti fashion devojku da nosi nekoliko glavnih trendova u jednom autfitu. Ugledajte se na Hanneli Mustapartu koja obožava da nosi najnovije trendove, ali sa merom, odnosno kada obuče tregere upari ih sa klasičnim i večitim modelima poput salonki ili oksfordica i poigra se sa bojama i teksturom pre nego sa krojevima.   

Uparite pruge sa svim

Košulja, bluza ili majica. Nije bitno, samo da je na pruge. Jer, opšte je poznata stvar da pruge idu uz sve: jeans, svilenu, plisiranu suknju, krem pantalone, šorts. Savršen detalj za formalnu ali i neformalnu priliku. Trust us.