10 legendarnih fashion događaja u istoriji mode

Foto: Dior/Profimedia

Zumiramo IT fashion događaje u slavnoj istoriji mode....

Moda stalno izaziva, postavlja nove trendove, nove stilske ikone i nove vizionare. Ova kreativna industrija koja okupira pažnju svaki dan, možda i više nego bila koja druga, priredila nam je u svojoj istoriji niz događaja koje nikada nećemo zaborativi. Zumiramo 10 najupečatljivijih:  

Medicinske sestre u akciji

Marc Jacobs je pre 6 godina sarađivao sa Louis Vuittonom na kolekciji torbi koje su sjajno legle za koncept revije na kojoj su Stephanie Seymour, Eva Herzigova i Naomi Campbell “glumile” medicinske sestre.

Noć nad noćima za top supermodele

One su dominirale tokom devedesetih na reviji svakog većeg dizajnera, ali poseban su utisak ostavile na jesenjoj reviji Gianni Versacea, daleke 1991. godine. Linda, Cindy, Naomi i Christy…su otvorile i zatvorile milansku reviju na najglamurozniji način šetajući u haljinama jarkih boja.

Valentinova ekstravaganca

Donatella, Karl, Mick Jagger, Uma Thurman, SJP i još mnogo poznatih je skoknulo do Rima 2007. godine ne bi li uveličalo proslavu koju je Valentino Garavani organizovao povodom godišnjice svoje karrijere. Žurka je trajala 36h a koštala skoro 10 miliona dolara.

Bitka za Versaj

Daleke 1973. godine, 5 francuskih dizajnera (Marc Bohan za Dior, Pierre Cardin, Emmanuel Ungaro, Yves Saint Laurent i Hubert de Givenchy ) “takmičili” su se sa petoro američkih (Halston, de la Renta, Bill Blass, Anne Klein i Stephenom Burrowsom ) ko će više da skupi novca  za obnovu Versaja. Pobedili su Amerikanci, i to najviše zahvaljujući grupi od osam afroameričkih manekenki.

Poslednja revija YSL-a

Poslednja revija legendarnog francuskog kreatora (2002) nakon karijere od dugih 40 godina je bila svojevrsna retrospektiva njegovih 300 kultnih kreacija, koje su nosile zvezde poput Catherine Deneuve i Leaticie Kaste dok su u prvim redovima bile Paloma Picasso, Jeanne Moreu.

Diorov New Look

Kada je Christian Dior imao 42 godine, predstavio je svoju prvu kolekciju koju je Carmel Snow, urednica Bazaara tada okarakterisala kao “spektakularan new look!” Novinar Rojtersa je samo preneo njene impresije, a ostalo je istorija.

Hologram fashion

Magičan momenat nam je 2006. godine servirao inovativni Alexander McQueen kada je na svojoj jesenjoj reviji “poslao” na kraju revije, na pistu Kate Moss ali u vidu holograma! Eteričan, bajkovit trenutak u svetu mode.

Rođendan Biance Jagger

Fotograf Rose Hartman je jedan od retkih koji je mogao da uđe u legendarni Studio 54 i uslika veselu Biancu na njenom jubilarnom 30. rođendanu (1977). I to na konju kog je dobila kao poklon od vlasnika diskoteke, Steve Rubella i Iana Schragera.

Crno-beli bal

Pratio ju je epitet “žurke veka”, a organizovao ju je Truman Capote 1966. godine u glavnoj balskoj hali njujorškog hotela Plaza. Lista zvanica je obuhvatala crème de la crème, od Marlene Dietrich, preko Tennessee Williamsa do Richarda Avedona.

Chanelov avion

Koji je možda “nadmašio” supermarket, ali puštamo malo poslednjoj Chanelovoj reviji da zaživi. Do tada, prisećamo se slavne revij koju je Karl Veliki priredio 2012. godine kada je bilo potrebno pet dana da se čuveni Grand Palais transformiše u Boing Chanel. 

 


Bonus video
KOMENTARI
Inicijalizacija u toku...