Sudar modnih vizija

Hedi Slimane i Raf Simons/Foto: Guliver/Getty Images

Modne kuće Yves Saint Laurent i Christian Dior odabrale su nove dizajnere koji donose svežu, modernu estetiku. Da li je ovo početak nove ere u istoriji mode?

Tekst: Nenad Janjatović

Odavno se nije dogodila godina kao što je bila 2012. Modni svet je brujao o dolascima i odlascima, upražnjenim mestima na čelima modnih kuća i otkazima, svakog dana spekulisalo se o novim imenima i analiziralo ko bi mogao gde da ode ili dođe. Emocije su bujale, kao i neizvesnost. U toj igri muzičkih stolica ni do poslednjeg trenutka nismo bili sigurni koji će kreator koju zauzeti kad muzika prestane da svira. I svi su s nestpljenjem iščekivali taj momenat.

U februaru 2012. stigla je neočekivana vest da se Jil Sander vraća u modnu kuću koju je osnovala 1968. i da će kolekcija za jesen-zimu koju je Raf Simons radio biti njegova poslednja za ovu kompaniju. Za sedam godina, koliko je proveo u njoj, izdvojio se kao jedan od najuzbudljivijih kreatora u industriji, kao vizionar. Njegove prelepe, promišljene kolekcije više su ličile na poeziju nego na garderobu, njegov uticaj ogledao se na svim pistama sveta. Simonsova poslednja kolekcija za Jil Sander prikazala nam je modele koji su se oko posuda punih cveća šetali obučeni u pink, plave i sive laserski sečene kašmirske kapute. Po završteku revije cveće je ostavljeno da uvene, što je označilo kraj jedne ere. A kako se nedelja mode u Milanu završila, tako se priznati belgijski dizajner našao bez posla.

Drama tu nije prestala. U Parizu je Stefano Pilati, posle osam godina na čelu Yves Saint Laurenta, prikazao svoju poslednju kolekciju. Ona je bila jaka (možda njegova najbolja do tada) i u njoj je perfektno koristio zaštitne znake ove kuće, ali se ubrzo sav hype preusmerio na objavu da ga na čelu te kuće zamenjuje Hedi Slimane. Slimane, bivši dizajner muške mode i kreativni direktor linije Dior Homme, bio je neočekivani izbor za luksuzni francuski brend, pogotovo zbog toga što se spekulisalo da će Simons doći na to mesto. Slimane je napustio modu 2007. da bi se posvetio umetnosti i fotografiji, tako da je odluka da se vrati dizajniranju (i to ženske mode) postala jedan od najiščekivanijih povrataka u naše vreme.

Nastavak pročitajte na sledećoj strani  1 / 3 Sledeća ›

Bonus video
KOMENTARI
POVEZANE VESTI
Inicijalizacija u toku...