Priznajem - planiranje budućih outfita hrani nadu da će se ovaj karantin uskoro završiti, a veliko spremanje ormana nonšalantno je nametnulo već šest perfektnih odevnih kombinacija.

Samo da me vide vrata i svetlost dana! Naravno, pod tepih guram pitanje da li će mi i figura ostati primerena dotičnim lookovima. No, nije u tome poenta.

Samo da preživim, kilogrami su se i ranije lepili i topili. Zato je današnji trend oversize blejzera brutalan. Kakva god da vam je linija, oni brzo reflektuju trendi, a moćan vibe. 

Od prve Demna Balenciaga euforije sa predimenzioniranim modelima, praktikujem kupovinu muških sakoa, a povratak prenaglašenih ramena i stila osamdesetih lako postižem krojevima karakterističnim za taj period. 

Elem, poslednje street style slike sa PWF heštegom donose supersmart style smernice. 

Delim sa vama svoja zapažanja.

U nastavku vam donosimo načine na koji možete da ponesete ovaj trendy komad sezone, a u galeriji možete da pogledate kako to rade Parižanke, upravo sa ovim modelima.

Trendovi oversize blejzera (i isključivo oversize uglavnom ravnog kroja) jesu sledeći:

NA PRUGE

Princip „a la pidžama“ u kombinaciji sa hoodie duksericom i izbačenom kapuljačom glorifikuje stil devedesetih. Za hrabre, tu je i miks različitih crno-belih printova na pruge. Pogotovo kada je reč o materijalima koji kombinuju teksas sa platnom.

CRNI KOŽNI

Još jedan dobar primer koji potvrđuje da su opasni outfiti devedesetih opet prisutni. Pogotovo ukoliko se ponesu uz bob frizuru i lanac oko vrata.       

CHECK PRINT

Aktuelan već nekoliko sezona, ali novina je da se nosi sa matchy-matchy pantalonama, bermudama ili minićem.

A la SMOKING 

Bitno je da se reveri izdvajaju po boji ili materijalu, a sjajno se uklapaju uz jedan odličan par mokasina.

METALIZIRANO ODELO 

Svečani materijali pogotovo srebrno šljašteći odlično izgledaju u formi oversize odela. Obavezno je da se kombinuju uz ravne čizme ili patike kako bi se zadržao cool vibe.

OFF WHITE 

Monohromatski look u nijansi šlaga savršen je dokaz sofisticiranosti. Ukoliko vam figura to dozvoljava - obavezno isprobajte. Preporuka je da ga nosite uz običnu belu majicu i štikle (ali nikako crne).

DVE STRANE

Jedan od mojih omiljenih noviteta koji kombinuje isti kroj u različitim materijalima ili bojama. Pogotovo ukoliko je reč o zemljanim tonovima uz kožne baggy pantalone.

SLOJEVITO

Tanka rolka, muška košulja, oversize sako, pa veliki trench preko. Ludilooo, ali isključivo za visoke devojke vretenaste građe. 

SIVO, SIVO

Uvek nepogrešiv izgled, pogotovo ukoliko je reč o odelu. Obična crna majica, sandale, dobar manikir, mini bag i ćao.

UMESTO KAPUTA

Tvid ili vuneni sakoi u oversize formi deluju zimski, ali brutalno se uklapaju uz jedan par aktuelnog mules modela cipela.

ČISTO BELO

Uvek nepogrešiv odabir, pogotovo ukoliko je sako na dvostruko kopčanje sa crnim dugmetima u kombinaciji sa crnim detaljima.

ASIMETRIČAN

Još jedan trend koji je popularizovao brend Sacai. Jedan, ali vredan, dovoljan je za autentičan look.

UZ BERMUDE

Dokaz da je stil osamdesetih zaista zaživeo. Letnje poslovne kombinacije su rešene.

CAMEL

Princip dobrog kaputa poistovećuje se i sa jednim oker blejzerom koji zlata vredi kad su temperature iznad petnaest stepeni. Naročito ukoliko se kombinuje za komadima u zemljanim nijansama.

UPEČATLJIVA BOJA

Preporučujem pink boju kao must have sezone.

NARAVNO, CRNI

Nije teško reći, ali teško je ostvariti. Crni oversize sako ravnog kroja, od  kvalitetnog materijala koji perfektno „fituje“, najteže je pronaći. Čak je custom made ovde najbolja opcija jer je on noseći komad svakog dobrog stajlinga, ide na sve i za svaku priliku. Aktuelno je preklopiti ga uz kaiš oko struka kako bi se istakla naglašena forma ramena.

MUŠKI SAKO

Takođe još jedan od mojih favorita! To je onaj momenat kad kupiš dečku poklon koji počneš svakodnevno da nosiš. Čak je zanimljivo da se stilizuje poput aktuelnih manly kombinacija uz košulju sa jakom špic kragnom i džombastim patikama.

PUFF RUKAVI

U eri povratka prenaglašenih rukava, glasam za blejzer koji na scenu vraća romantičan retro look. Ukoliko volite da se oblačite artistično, interesantno je da ovaj komad spojite sa velikom čipkanom kragnom.

VINTAGE

Poslednji, ali najznačajniji pristup. Eco stav koji staroj odeći daje nov život najprimenjiviji je kada je reč o blejzerima. Mamin ili babin sako (čak tatin i dedin, po stavki br. 18), iz second hand radnje ili davno zaboravljena „krpa“ iz srednje škole posle hemijskog postaje imperativ.

NAPOMENA - Prethodnih 20 stavki jesu aktuelni stilovi oversize blejzera, ali to nikako ne podrazumeva da će vam sve pristajati kao devojkama sa ulica Pariza. Bitno je da znate da su ovo smernice, a vi ih prilagodite svom jedinstveno izgrađenom stilu. Za početak, pre ishitrenih kupovina, uvek se zapitajte: „S čim bih ga nosila iz svog ormana?“ Jedan od ovih dvadeset principa sam će se nametnuti kao pravi izbor. 

Be yourself!

Tekst: Ana Ostojić

S obzirom na trenutnu situaciju, ovog trenutka stajling saveti mogu da deluju potpuno beskorisno, ali možda i nije tako. Dok živimo u četiri zida i zanimljivije je spavati (i zaista sanjati) ipak se okrećemo fashion trendovima kao mentalnom spasu.