Već je svima poznato da je proces nastajanja odeće po principu brze mode dugoročno opasan za okolinu, materijali su često loši za kožu i niskog su kvaliteta, a radnici u takvim fabrikama su bezobrazno neplaćeni. 

Ako se polako osećate krivim konzumirajući brzu modu i odlučili da se disciplinujete u sporoj, verovatno ste spremni da provedete leto u jednom paru sandala i haljini. Sjajno!

Platićete je skuplje, no ukoliko izaberete dobar klasičan model, nosićete je na sledećih 7 – 8 letovanja.

(4 neodoljive letnje haljine koje prikrivaju nedostatke)

Pri odabiru je najpre važno obratiti pažnju na materijale. 

Prirodni, a pogotovo materijali 100% biljnog porekla poput lana, pamuka ili bambusovog vlakna dopuštaju koži da diše, dobro upijaju vlagu i laki su za održavanje. 

Jedan od takvih materijala je muslin. Tanak, pamučan, često protkan karakterističnim sitnim uzorcima. Lepršavog je i sporog pada.

To je ona midi haljina bez rukava s prednjim kopčanjem na dugmiće koju je vrlo verovatno nosila vaša baka. 

Danas, doduše, takve haljine dolaze iz butika održive mode poput ”Reformation”. Pune su zadovljivijih krojeva i čine tipični muslinski uzorak mladalačkih i klasičnih u isto vreme, pronalazeći arhetipsku siluetu pastirica kao inspiraciju. 

Nisu im odolele ni Kaia Gerber niti Kendall Jenner, kao neke od najvećih modnih influenserki današnjice, a spisak je znatno duži ukoliko obratite pažnju na feed praktično bilo koje trendseterke na Instagramu.

(Letnje kombinacije koje bismo odmah spakovali u kofer i otputovali na more)

Konstrukcijom koja se oslanja na nabore, praštajući svakojake mane, a naglašavajući atribute ženske figure, veoma su praktične za bilo koji tip tela. 

Bilo da se radi o kruškastom, vretenastom ili atletskom stasu, ova haljina ih sve prihvata oberučke.

Izvor: Elle.hr

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/