Kad znate da je haljina prava?

Hajde to da uporedimo sa pravim muškarcem. Jeste li znali da je to on? Kad je vidite ili probate - jednostavno znate! I to je trenutak kad prestajete da tražite dalje, više ne vidite ništa osim nje.

Imate haljinu, ali niste sigurni?

Najteža dilema. Vratimo se na početak. Šta ste zamislili, u čemu ste se osećali najprijatnije ali i najglamuroznije. Verujte prvom instinktu jer ovo je period kada se lako dvoumite. Onog sekunda kada odaberete, ne razmišljajte više. Ne gledajte slike koje ste napravili. Naravno, ovo važi ukoliko ste iznajmili venčanicu. Ako se šije, posvetite se drugim obavezama i opet se oslonite na inicijalni osećaj. Sigurno ćete biti jedinstveni i zato postoje fitinzi pred zacrtani datum. Nervoza pred big day lako pokoleba i najsigurnije odluke, a najbitniju ste već doneli kad već ulazite u bračnu zajednicu.

Šijete venčanicu i hvata vas panika?

Iz mog iskustva, to se uvek ispostavilo kao pozitivna strana. Morate da budete svesni da stres i količina obaveza uvek smanje konfekcijski broj. Mršavljenje na prirodnoj bazi. Tada je custom made dress idealan potez. Ne plašite se prve probe kad vidite grubu verziju. To je najbitnije. Zato i postoje fitinzi kako bi se sve realizovalo po vašoj želji i figuri, a krajnji ishod uvek je više od očekivanog. Često čujem mlade koje su imale ovaj strah, ali na kraju se to ispostavi kao dobitna kombinacija jer haljinu na pravi način vide tek pred veliki dan. Jednostavno joj se samo dive. To što je nešto napravljeno samo njih i čeka svoje nošenje, daje dodatnu čar.

Koji su trendovi?

Perfektno je što doživljavamo sezone bez sezona. Što znači sve je moderno. Ne postoji pravac koji treba pratiti sem svoje fantazije i figure. Fashion puta F na kvadrat. Čiste forme i lepotu wow efekta pružaju modeli poput venčanica Victor&Rolf, dok kod nas na tržištu to savršeno pružaju kreatori Tijana Žunić, Ines Atelier, Milica Opačić i Lavani Couture. Retro dojam gde je fokus na igri gornjih formi otvorenih ramena sa donjom A formom takođe je tu. Holywood glam all over again.

To imamo priliku da vidimo u modelima Caroline Hererre, dok sam kod nas to videla u salonu Amo Lusso. Takođe, tu je raskoš spoja čipke ili tila sa kristalima koji su karakteristični za venčanice Elie Saab ili Zuhara Murada, a u Srbiji salon Iv Ice, dok dizajneri Biljana Tipsarević i Predrag Đuknić ručnim radom dokazuju da domaće tržište može da se meri sa inostranim. Naravno, moram spomenuti Ninu Rajek i Mihana Momosu koji poslednjih godina uz pomoć perja pomeraju granicu u inovativnosti što je bio prvi korak avangarde na ovim prostorima. Interesantno je da se u poslednje vreme praktikuju crni detalji poput plišanih ili keper crnih kaiševa, što je prva osmislila kreatorka Wera Wang.

Koji model pristaje kojoj figuri

Obim grudi - mali

Kako biste izgledale punije, pomažu srcoliki korseti, kao i dodaci koji se ugrađuju u custom made haljine sa V izrezom ili one zatvorene. Nikada ne treba preterati, čak je i više fashion ukoliko duboki dekolte nose devojke sa manjim grudima. Ukoliko je poprsje obimnije, nikada to ne treba isticati, već umiriti zatvorenim modelima koji su asimetrični ili transparentni.

STRUK - uzak

Istaknite ga uskim modelima ili A formama haljina. Takođe interesantno je da će, ukoliko nemate izražen struk ili jake bokove, princez modeli sa efektnim opasačem podariti izgled uskog struka.

VISINA - niski

Molim vas, ne dozvolite da vašu lepotu ponese masivna haljina. Lepršavi materijali poput svile i nežne siluete idealni su za vas. Ukoliko ste se odlučili za princez haljinu, gornji deo obavezno mora da bude razgolićen i uzan, naravno sve to uz visoke potpetice. Posle nekoliko sati uvek možete da pređete u kombinaciju broj dva koja podrazumeva kratku verziju bele haljine.

Tekst: Ana Ostojić

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/