Imam trideset i kusur godina, bavim se modom deset, a prva najbolja drugarica udala mi se u dvadeset i dve. Do danas sam aktivno učestvovala na više od dvadeset venčanja, kao i u potrazi za savršenom venčanicom.

Često dobijam SOS pozive sa pitanjima gde, kako i šta mislim...

Znam da nije lako biti siguran u outfit koji će obeležiti vašu personu na taj famozan dan, ali poenta je uskladiti svoje maštanje sa realnim faktorima i postići osećaj da se osećate svojom. Prelepom i zadovoljnom kakva jeste! (ne jurite čuda, to se već desilo kad ste sreli njega) Ipak mnogo, veoma, bezgranično je bitno, a ovo su smernice..

Kada počinje potraga?

Prvo da čestitam, našli ste saputnika i rekli DA prosidbi koja otvara sledeća životna polja i pitanja. Da ne filozofiramo previše, vreme je da odmah razmišljate o venčanici. Pogotovo što na našem tržištu postoji malo kvalitetnih salona koji poseduju nestandardno lepe modele, pogotovo iz novih sezona poznatih bridal brendova. To možete videti samo na slici, za početak. Kako vam stoji, to saznajete kasnije. Prvo pitanje je kako se koncept vašeg venčanja uklapa uz ideju koju ste zamislili. Svedena bela, sirena, princeza stil sa raskošnim donjim delom, boho čipkana, unikatna sa ručnim radom, kratka forma, korsetirana, transparentna i lepršava, asimetrična... Izbor je šarolik.

Za početak, preporučujem vam da zakažete probe svuda, odvojite vreme i strpljivo isprobate sve forme kako biste osetili i videli šta vam paše. Znajte da niko ne dozvoljava slikanje pa treba da verujete svom osećaju. Kad definišete okvire koji dolaze u obzir, sledi - šiti ili iznajmiti? Haljina je tačka broj jedan na wedding listi. Srećna mlada znači dobra svadba, a svi već odavno znamo da odeća ipak čini čoveka. I svi pričaju kako je mlada izgledala, a to podrazumeva da haljina samo doprinosi vašoj sreći, a ne da vas koči u slavlju. Minimum četiri meseca pre svadbe popunjava se ova kućica na spisku obaveza. Odredite budžet i krenite.

Šta ako je kratak rok?

Ako imate situaciju „24h svadba“ to već dosta govori o vama - volite spontanost. Dobar efekat, ali za kratko vreme. Brzo guglajte domaće salone koji na lageru poseduju modele koji vam se dopadaju. Dobra stvar u doba interneta je to što sve postoji na web stranicama. Brzo zakazivanje i proba. Često vaš imaginarni outfit ne odgovara figuri ili osećaju prijatnosti. Priznajte sebi prioritete - trendi izgled ili savršeno uklapanje uz figuru.

Moje najbolje drugarice upravo su se ovde dvoumile. Ja bih uvek u fokus stavila trend, ali to treba da odlučite sami. Ukoliko želite nešto unikatno, pronađite model koji vam se dopada i pravac - šnajderka. U slučaju da nemate ideju, naši domaći dizajneri zaista su i više nego fantastični. Oni vam mogu pomoći u kreiranju fashion snova. Neki već poseduju modele o kojima maštate. Često se ispostavi da je to isplativije nego da sami mučite muku tražeći forme i materijsla koji to mogu da postignu. U krajnjem slučaju, belo je belo, pa sa profesionalnom šminkom i stajling iz H&M-a može biti savršen.

Šiti ili iznajmiti?

Večita nedoumica svih nevesta. Zavisi kakav ste tip ličnosti. Organizovani, samouvereni, neočekivano ne postoji u vašem rečniku, već samo isplanirano. Iznajmite! Najodgovornije ličnosti koje znam to su uradile, ali onda prestanite da gledate svoj izbor jer pred svadbu počinje panika koja pokoleba i ovu navodno jednostavnu odluku. Uvek savetujem da se odabere domaći kreator koji će zajedno sa vama doći do idealnog rešenja.

Oni već imaju oformljene stilove i već na prvi pogled njihovih Instagram stranica možete oceniti koliko odgovaraju vašem senzibilitetu. Kada odaberete ko vam se dopada, oni postaju vaša zvezda vodilja. Divno je to što se možete sresti i pričati. Jednostavno učestvujete u samom procesu stvaranja idealne haljine. Prednost je što vam se posvete, slušaju, šiju po meri i unapred pokazuju materijale, kao i sam uvid u nacrt do kojeg ste zajednički došli. 

Divne kreacije upravo su ovako nastale. Nedostatak je to što sam ishod na sebi vidite pred samo venčanje. Cene iznajmljene i dizajnerske haljine na sličnom su nivou. Naravno, bitan je faktor materijala, punoće i dužina haljine. Pogotovo ukoliko postoji i ručni rad, to podiže cenu. Ukoliko želite korsetiranu haljinu, to je najteže pronaći ili izvesti. Biljana Tipsarević, Nina Rajak i Predrag Đuknić savršeni su u tom slučaju.