U svetu venčanja, nove ideje se rađaju dosta sporo, a određene kategorije poput kristalno ukrašenih haljina, balskih donjih delova, kao i dugi velovi čije su konture ukrašene čipkom ostaju večne...

Na bridal sekciju trendovi utiču samo ponekad jer za razliku od RTW kolekcija koje nas inspirišu za oblačenje u realnom životu, venčanja su beg u fantaziju.

Ipak, na kolekcijama mode za jesen 2019. bilo je ponekih iznenađenja. Dizajneri su predočili perje kao popularan način ukrašavanja, dok su kraljevska venčanja zadržala tendenciju ogromnog uticaja na mlade širom sveta.

Tako je haljina sa dugim čipkanim rukavima koju je Kate Middleton nosila 2011. godine nastavila da inspiriše, a viđeno je i nekoliko modela koje su strukturom podsećale na minimalističku venčanicu Meghan Markle. 

U nastavku sledi 7 odabranih trendova koje su nam ove jeseni ponudile prestižne modne kuće...

1. Dramatični rukavi

Moda voli statement detalje, a ove sezone ta težnja se prenela na dizajn venčanica. Nekoliko modnih dizajnera je odabralo dodatni volumen na rukavima kako bi izbegli već viđene verzije haljina koje otkrivaju gola ramena. Zuhair Murad kreirao je rukave sa naduvanim slojevima čipke, dok su se kreatori iz kuće Viktor & Rolf inspirisali viktorijanskim dobom i dizajnirali uske rukave ukrašene volanima, a rub izreza oko vrata su visoko podigli. Ono što je najbolje kod ovog trenda jeste to što vam nije neophodan prateći dugački veo ili upečatljive minđuše.

2. Kaftan

Zaljubljenici u modu 70-ih, boho stil i neopterećujuću siluetu prigrliće ovaj trend. Glamurozne kaftane viđali smo čak i na crvenom tepihu, a sada je trenutak da dizajneri pokušaju da prilagode trend na najvažnijim belim haljinama. Marchesa se kao i uvek posebno istakla, dok je Reem Acra uspeo da dizajnira seksi haljinu od bež tila sa zlatnim vezom.

3. Perje

Saint Laurent, Loewe i Dries Van Noten u svojim kolekcijama su prikazali bridal aksesoare inspirisane perjem. Tu je i Marchesa sa nežnim pernatim venčanicama i jaknama od tila, ali apsolutni pobednik jeste Reem Acra sa haljinom u boji sezoni-boji lavande koja je prekrivena suptilnim finim perima.

PageBreak

4. "Meghan Markle efekat"

S obzirom na to da se kolekcije stvaraju godinu dana unapred, moraćemo da sačekamo sezonu proleće 2020. godine kako bismo videli dizajnerske interpretacije Givenchy svedene haljine koju je Meghan Markle nosila za venčanje sa princem Harryjem. Dame koje dele minimalistički stil sa vojvotkinjom od Sussexa pretražiće sekciju za venčanja koju nude Amsale i Cushnie. Pripremite se za nalet venčanica sa mini rolkom po uzoru na haljinu koju je Meghan nosila na prijemu, a kreirala ju je Stella McCartney. Za sada, Tadashi Shoji je ponudio sličnu verziju protkanu čipkom.

5. Venčanica u boji

Venčanica koja nije bela nije novi trend, međutim modni kreatori su ponudili pregršt drugačijih varijacija na ovu temu. Vera Wang ledenoplava haljina i prateći grudnjak sa draguljima izuzetan su odgovor na izazov po kojem svaka mlada treba da ponese "nešto plavo". Marchesa je prva koja je predstavila potpuno ružičastu haljinu, a dizajneri iz kuće Carolina Herrera kao i Lela Rose suptilno su dodali aksesoare u boji poput mint satenske trake ili izvezenih cvetnih detalja.

6. Kratka haljina

Mini haljine viđene su u kolekcijama kuća Elie Saab, Viktor & Rolf i Vera Wang. Najpre je ovakav tip haljina bio rezervisan isključivo za prilike poput probne večere i proslave veridbe, ali sada u njima hrabre mlade koračaju do oltara. Takve venčanice su mladalačke i idealne za rebelde devojke. 

7. Novi veo

Priznajemo, gotovo 5 metara dugi veo Meghan Markle izgledao je prekrasno dok je vojvotkinja koračala ka kapeli svetog Đorđa u Windzorskom zamku. Ipak, za nas koje nismo deo kraljevske porodice ovakav stil može biti nepraktičan. Srećom, kolekcije koje smo videli na modnim revijama za jesen 2019. godine nude zahvalnije opcije. Nije neophodno da se odreknete vela, već da on bude kraći. Marchesa je ponudila rešenje u vidu vela koji je inspirisan glamuroznim dvadesetim godinama prošlog veka tako što poseduje dosta neočekivan dodatak resa na rubovima, dok se Zuhair Murad zadržao na konturama koje su ukrašene klasičnom čipkom.

Priredila: Natalija Knežević

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/