Ukoliko ste mislili da je bluza izašla iz mode ustupajući mesto kratkim top komadima i teksas košuljama, prevarili ste se. Povratak sedamdesetih restovao je i ženstvene modele bluza od najfinije svile, viskoze i muslina, savetujući nas da ih nosimo u paru sa zvoncarama, teksas suknjama A forme i lepršavim suknjama midi dužine.  

Bluze su uostalom savršen način da kanališemo boho romantiku koja je oduvek bila glavni ogrtač veselih i inspirativnih sedamdesetih. Takođe su odavnina izrazito praktičan komad koji može da vam pokrije jače ruke. Bez obzira na model, pa i na materijal, svaka bluza može da osveži jeans na najsavršeniji način čineći ga otmenim, elegantnijim, zavodljivijim. Zamislite neke chic jednostavne zvoncare i lepršavu bluzu od šifona? Minimalizam + ženstvenost ... moraju da rezultiraju u odevnu kombinaciju koja ostavlja upečatljiv utisak!

Očito svesni toga, veliki broj dizajnera se razigrao s pomenutim modelom u svojim aktuelnim prolećnim kolekcijama, od Givenchyja, Alexandera McQueena, Valentina preko Diora do Saint Laurenta. 

Romantične s kragnom i karnerićima 

Ovi modeli su idealni za poslovne kombinacije jer su zatvorene i pune nabora. Pored modela od prozirnih tkanina, možete da izaberete i one od platna ili pamuka. Nama su ipak draže one od tila i šifona, sve sa ukrasnim trakama koje možete da vežete u mašnu ili da pustite samo da slobodno padaju niz telo. Paleta je monohromatska i u nijansama belih, krem tonova. Od dezena dolaze u opticaj tanke pruge ili apstraktan motiv. 

foto: Zara

Svilene s mašnom 

Još jedan model koji možete da kombinujete uz pencil suknje, cigaret pantalone i jeans kanališe u vama jednu ženstvenu damu koja je veliki romantik. Ove bluze su mahom sa V izrezom i imaju šire trake koje oblikuju mašnu. Možete da ih nosite od svile, satena ili šifona u stilu Maggie Thatcher. 

S leva na desno: Moschino, Jigsaw

Klasične bez kragne, ovalnog izreza 

Klasika nikada ne gubi na šarmu. Pritom, stoji svakom! Ovo su modeli koji izgledaju sofisticirano, elegantno i otmeno, pogotovo ako ih nosite u nekim ovako atraktivnim kolorističkim kombinacijama pa ih često prati epitet Capri-chic modela. Birajte modele koji nisu previše provodni i koji imaju taj kolor-bloking efekat. 

S leva na desno: DAY Birger et Mikkelsen, & Other Stories 

S minimalnim V-izrezom 

Ukoliko niste ljubitelj klasičnog V izreza onda su ovi modeli idealni za vas. Još ako ih šopingujete u zagastim tonovima crvene, zelene, camel i sivkaste boje u svili dobićete model koji izgleda prilično skupoceno. Rukavi su dugački, široki i daju vam neki "kozak" look koji izgleda krajnje simpatično i ljupko.

S leva na desno: Jospeh, Malene Birger 

Lanene i pamučne u boho stilu

Teško nam je da zamislimo da nemate nijednu tuniku, bluzu u ovom stilu. Verujte nam. Tu je negde. Garant ste je ostavili sa strane jer je poslednje dve sezone nosite na plažu u vidu glavnog ogrtača kupaćeg kostima i čuvara od sunčevih vrelih zraka.. Ovaj klasičan model ide idealno uz teksas šorts i zvoncare pa je došlo vreme da boho tunike nosite ne samo na plaži, već i u skitnji gradom, ali i prilikom večernjih kafenisanja i druženja.

S leva na desno: Next, Vilshenko

Zatvorene, klasične od svile

Svilene bluze s polo izrezom su must have skoro svakog proleća i izgledaju super chic u paru sa slim crnim pantalonama (u stilu Carolyn Bessette Kennedy). Birajte one modele koji prate liniju tela i koji su od svile, viskoze ili neke slične mešavine. Takođe, nemojte da bežite od boja jer ovakav komad može da osveži i nadogradi svako izdanje. 

S leva na desno: Cos, Warehouse